• dansk hygge

Jakten på dansk Hygge endte på Himmelbjerget

Strender, parker, fornøyelse og ikke minst kultur med visuell kunst som spesialitet

AARHUS: ”Jeg har en plan…”, ropte Bjørnstjerne Bjørnson ut til 30,000 tilhørere på Himmelbjerget. Allerede den gang i 1893 var denne toppen en plass for folkemøter og det påstås at Bjørnson har rekord med antall tilhørere. I gamle norske lærebøker sto Himmelbjerget oppført som Danmarks høyeste topp 147 meter over havet. Det er feil, en annen topp strekker seg 170 meter opp, uten at noen bryr seg om harde fakta.

Store bilder Dansk Hygge

Autentisk dansk hygge. At det skal være deilig å være norsk i Danmark, er et gammelt slagord klar for skraphaugen. Danskene aner ikke om vi er norsk eller svensk, og svensker er ikke så populære. Min plan på Jylland var langt mer beskjeden enn Bjørnsons, eller simpelthen vandre til topps og få en oversikt over et rimelig vakkert landskap fra denne ikoniske kollen. Enda  viktigere, besøket inkluderte også jakt på autentisk Hygge, et ord og beskrivelse som til og med har gjort sitt inntog i det engelske språket. Hygge er like dansk som æbleskiver, eller rett og slett nyte livets gode sider. Hygge er en del av den danske sjelen, selv om Danmarks ikke er blant verdens ti lykkeligste befolkning.

Kunstregion. Med daglig flyrute fra Oslo er Aarhus blitt et utmerket alternativ for et par dager i Danmarks nest største by, mens regionen er perfekt for aktiviteter som sykkel og kajakk, eller rett og slett vandring i naturen. Her finnes strender, parker, fornøyelse og ikke minst kultur med visuell kunst som en klar spesialitet. Midt i Aarhus kan du besøke ARoS Aarhus Kunstmuseum med store internasjonale utstillinger. Utenfor byen ligger Moesgaard Museum vakkert til i terrenget – for tiden med en spesial-utstilling om Djengis Kahn,  Mongolias historie og nomadenes maskuline tradisjoner. I Viborg har en kunstner klippet og limt byens 1000 år lange historie til en gedigen utstilling. I utgangspunktet er også Silkeborg Bad og skulpturparken en hyggelig opplevelse – helt til du kommer inn i hovedbygningen og møter utstillingen ”Beyond the Body” som handler om døden – eller det sorte hull vi stadig prøver å ignorere.

Spis med lokale. Et tydelig tegn ved Aarhus-området er at mat er viktig. Et av de beste er Orangeriet på Hotel Gl. Skovridergaard ved Silkeborg – et spisested med smakfulle retter pluss hotellets landlige omgivelser og store kunstsamling. Aarhus Street Food Market er et stort matmarked hvor du kan smake mat og drikke fra mer enn 30 gatekjøkken. Gå ikke glipp av dansk tapas servert på historiske Bygger Bauer Grotter i Viborg og heller ikke nostalgien du møter på Hotel Julsø ved foten av Himmelbjerget – som ikke er et hotell med en utmerket restaurant av typen Ny Nordisk Kjøkken. Når smaker en Tuborg best? Mest sannsynlig på en engelsk pub i Aarhus der man får servert en halvliter dansk øl for kun 20 danske kroner. Med slik pris blir et pub-besøk ekstra hyggelig.

Den Gamle By. Midt i Aarhus kan man oppleve en riktig tidsreise til et høyst levende museum som gir oss et innblikk hvordan det var å leve mot slutten av 1800-tallet og frem til 1970-tallet i danske byer. Legg turen innom bakeriet og smak på vaniljekrans, en dansk spesialitet for søt hygge til varm kaffe. Museet er åpent hele året.

Lydløs hygge. Besøket  i Aarhus ga en leksjon i hva dansk hygge går ut på og at det er noe magisk med Himmelbjerget, selv med en heller beskjeden høyde for en ”fjell-abe” fra Norge. Også i Danmark er det langt til himmelen, men ikke opp til Himmelbjerget.

Hyggeligst av alt var likevel en lydløs båttur med ”Solbåden” fra Ry til foten av Himmelbjerget – i en farkost på solenergi i 2-3 knops sakte fart og med Bjarne Jensen som skipper – forurensningsfri med ro og hygge. Så får det heller stå sin prøve at ordet hygge egentlig kommer fra Norge.

Klikk store bilder Dansk Hygge

Ut på tur

Landing: Med Aarhus Airport er Aarhus rykket nærmere Europa. SAS har åpnet ruten Oslo-Aarhus. Fra flyplassen tar bussen deg direkte til hjertet av Aarhus

Bo bra: Hotel Cabinn er et rimelig alternativ i hjertet av Aarhus med kort vei til mange severdigheter. Usedvanlig små gjesterom. I den andre enden og nær Silkeborg ligger Hotel Gl. Skovridergaard idyllisk til og byr på opphold med kunst og gastronomi. En overnatting med frokost, museum og 5-retters meny koster for tiden 1,350 danske kroner.

Spis godt: For dere som vil teste danske klassikere, er restaurant Europa i Havnegade 28 i Aarhus blant byens beste formidlere som trekker både gamle og unge gjester. Her tolkes klassiske retter som Wienerschnitzel og rødspette strengt etter kokeboken. Filosofien er at hovedrettene er så mettende at man ikke trenger forrett. Prisene hoder seg på rett side av 200 kroner. Maten er ukomplisert og for å bruke en dansk beskrivelse; knaldhamrende godt!

Natteliv: Aarhus har mange studenter og dermed et livlig natteliv. Prøv å få med deg Aarhus Festuge i starten av september hvert år. Varer i ti dager med feststemning og hadde sist 1000 arrangement

Mini-Guide: Moesgaard Museum har engasjerende utstillinger og er en opplevelse for hele familien. Lei en sykkel i Aarhus, dette er byen alle sykler. Viborg er en historisk by og byen har et korps av guider som gjør oss klokere. Naturen rundt Viborg er også enestående med sjøer, bakker og mye skog. Området passer bra for sykkelferie.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar