Alt om Vin i Spania - En nasjon av ren nytelse

mars 24, 2021
Sist endret 
mars 24, 2021

Mest berømt er La Rioja, som består av 600 vingårder. Kombiner reise og vinsmaking i Spania

Glade enner samlet til piknik, selvsagt med vin - og en gitar
Glade venner samlet til piknik, selvsagt med mat og vin - og en gitar


SPANSK VIN: Når det gjelder mat og vin i Spania, er i hvert fall en ting helt sikkert - uansett hva du lager og serverer, så finnes alltid en vin som passer. Av spanske viner finnes en rekke fyldige og smaksrike røde og elegante hvite. Her dyrkes vin-druer over hele landet og noen påstår til og med at Spania er utømmelig når det gjelder vin. Dessuten har dette landet masse sanger om vin, også freidige drikkeviser fra Andalusiske klostre. Tekster som munkene tok med for å løse opp i endeløse messer – vel og merke på latin.
Spansk vins gode rykte pleide å være synonymt med Rioja, og det kan virke som Rioja dukker opp over hele landet. Navnet kommer fra elven Rio Oja, en side-elv til Ebro. Midt i området ligger Logrona, også kjent som «den søvnige by». Den noe tvilsomme beskrivelsen stammer fra en årlig vinfest, San Mateo Fiesta med musikk og parade. Når festen arrangeres i september, våkner byen virkelig til liv med party som gjerne varer i noen natter og dager.
Det kan virke som Rioja dominerer over hele landet. Men det er på tide å legge merke til det store utvalget av varianter med bakgrunn i landets mangfoldige geografi. Her finnes gode viner fra den forblåste nord-kysten av Atlanterhavet til palmer langs varme strender ved Middelhavet.

Spanske retter med vin fra Rioja
Spanske retter med vin fra Rioja

Spanske vinregioner

Av alle vinregioner i Spania er Rioja nær Ebro-elven den mest berømte. Vest for Logrona ligger Rioja Alta, i øst ligger Rioja Baja. Forskjellen er i hovedsak klimaet.
Ribera del Duero er en annen viktig region i Castilla y Leon, Nord-Spania, og som leverer rødvin av høy klasse. Penedès i Catalonia er kjent for musserende Cava.
Prioriat-regionen er kjent for vingårder på bratte terrasser som klatrer i åsene. Bortsett fra Rioja, er Prioriat den eneste regionen som mottar den prestisjetunge DOC-kvalifiseringen.
Regionen Valencia langs Spanias østkyst produserer et bredt utvalg, inkludert den berømte Moscato-druen.
Navarra er mest kjent for sine rose- og rødviner. Prøv den røde Fiesta Azul y Garanza Navarra.
La Mancha ligger i Sentral-Spania, og har mer enn 300 vinprodusenter og 22,000 druedyrkere. Dette området er kjent for deilige Tempranillo og Garnacha viner.
Carta Roja Pura Monastrell er en av de beste vinene Jumilla-regionen har å tilby, rik på smak til en pris på 11 euro.

Spansk hvitvin

Hvis du er ute etter friske hvite, kan du prøve Albarino fra Rias Baixas-regionen på Atlanterhavskysten i Galicia. Lokalt er denne kjent som perfekt for fisk og sjømat. For en virkelig godbit, prøv fantastiske Palacio de Fifinanes.
Ikke glem den spanske varianten av rosé, musserende Cava-bobler, samt søt- og sterkvin. Sterkvin som sherry, portvin og madeira har noe høyere alkohol-prosent enn vanlig vin, og brukes som aperitiff, til dessert og i matlaging.

Vinen som lages i Galicia passer gjerne til fisk og sjømat
Vinen som lages i Galicia passer gjerne til fisk og sjømat

Den store vinregionen

Mest berømt er La Rioja, som består av rundt 600 vingårder. Skapt av franskmenn, som kom hit på slutten av 1800-tallet. En region med historiske produsenter og moderne bodegaer som tar vin til nye høyder.
Rioja har tre soner. Rioja Alta i vest, inkludert byen Haro og mange av de beste bodegaene. Vinmarkene ligger høyt, opptil 800 meter av Sierra Cantabria og produserer druer til viner som kan lagres
Rioja Alavesa, lenger øst i Baskerland, har noen av de beste druene rundt byene Laguardia og Elciego. Lenger sør-øst ligger Rioja Baja, med varmere klima som påvirker kvalitet og smak.

MiguelTorres har 2000 hektar med vinranker, vingårder og eksport til 150 land.
MiguelTorres har 2000 hektar med vinranker, vingårder og eksport til 150 land.

150 år med Torres

Familien Torres er en annen spansk tungvekter med en fot både i Chile og California. Fra Vilafranca del Penedès styres imperiet – selve roten til den store drømmen som oppsto i 1870. I dag har Torres 2000 hektar med vinranker, vingårder og eksport til 150 land. Fortsatt familieeid og ledet av Miguel Torres, femte generasjon Torres med fortid fra vinproduksjon i Chile.
Legg gjerne turen innom vingården Mas las Plana, åpen for besøk og vintesting i Pacs del Penedès, ikke langt fra Barcelona. Herfra kommer den prisbelønte rødvinen Mas La Plana, og er også hjemmet til Miguel A. Torres og hans kunstner-kone Waltraud Maczassek.

Mest populære viner

Spania er verdens tredje største vinprodusent etter Italia og Frankrike. Det betyr at det er mye fantastisk spansk vin å prøve. Etter Rioja og Torres er rødvin fra Priorat også populær. Etterfulgt av Cava, Sherry, vin fra Ribera del Duero, og hvite fra Albarino og Godello.
Priorat er et lite, men prestisjetungt i Catalonia, nær Middelhavet. Sherry lages av hvite druer i nærheten av byen Jerez de la Frontera i Andalucía, mens Cava produseres i 159 byer og landsbyer over hele landet.

Vega Sicilia har Spanias dyreste win, men også varianter som er overkommelige.

Best og dyreste rødvin

Vega Sicilia blir ansett som den beste i Spania. Vingården i Ribera del Duero er kjent for sine komplekse viner laget hovedsakelig av druen Tinto Fino, også kjent som Tempranillo. Resten av blandingen varierer mellom Cabernet Sauvignon, Merlot og små mengder Malbec. Her har det vært drift siden 1864.
Toppvinen heter forståelig nok Unico, forøvrig en av Spanias dyreste. En 2006-årgang av Unico Ribero koster 450 pund / 5.350 norske hos en vinhandler i London.
Men gården har også rimeligere viner og kan dessuten besøkes. Adressen: Finca Vega Sicilia, Valbuena de Duero 47359, Castilla y Leon. Spania.

Vingården i Ribera del Duero er kjent for sine komplekse viner
Vingården i Ribera del Duero er kjent for sine komplekse viner

Vinturer i Spania

Reise og vinsmaking er en fascinerende aktivitet for å utforske Spania, møte lokale og produsenter og smake utmerket mat. Utenfor Madrid ligger fristende gårder, det samme i nærheten av Toledo og Segovia.
Den historiske byen Aranda de Duero kan skryte av en rekke antikke underjordiske kjellere, kjent som bodegaer og bygget for å lagre vin. For historie og god vin, besøk Ronda i Andalucía, med et landskap som kan ta pusten fra noen og enhver.
Ordtaket «Livet er for kort til å drikke dårlig vin» må nødvendigvis komme fra Spania. Denne kommer definitivt fra italieneren Frederico Fellini: «En god vin er som en god film. Den varer et øyeblikk og etterlater smak av herligheten».

Min egen er kort og godt: Vin. Venner. Livet!

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu