Alta er Nordlysbyen: Jakten på Himmelske Fenomen

januar 9, 2022
Sist endret 
januar 13, 2022

Lokalt råd, ikke vink: «Aurora virker fortryllende, men hun er naturens mest lunefulle dansepartner»

ALTA: I Nordlysbyen Alta handler vinter-livet og mørketiden mye om nordlys, særlig når «søringan» dukker opp i snøfokket på jakt etter fenomenet. Som turist under masse grønt, dansende lys på himmelen får du ofte dette rådet: «Det betyr uflaks å vinke til damen. Ja, selv rope hennes navn, Aurora, betyr at du erten henne. Hun virker fortryllende, men er naturens mest lunefulle dansepartner»

SOLA forsvinner alltid i november. Frem til starten av februar er det temmelig mørkt.
SOLA forsvinner alltid november. Frem til starten av februar er det temmelig mørkt.

Natt hele døgnet

Noen vinter-dager i Finnmarks største by byr på mange muligheter for aktiviteter og opplevelser. Men husk, det er lite lys å oppdrive fra midten av november til første uke i februar, da noe som ligner sol dukker opp i horisonten. En periode med lite forskjell på dag og natt, dager med grumsete mørke, eller rett og slett natt hele døgnet. Naturens eneste lyspunkt er det grønne, dansende nordlyset på himmelen.

Rød sol - grønt nordlys

Jakt på nordlyset er ganske enkel og trenger få forberedelser. Sjekk værmeldingen, slapp av, og smør deg med tålmodighet. Enten får du se nordlyset, eller så går du glipp av det grønne naturfenomenet. Husk, du kan komme tilbake, for vinteren her nord er lenger enn noe annet sted i Norge. Nordlyset er der hele året, men sees bare når det er mørkt. Kommer du i begynnelsen av februar, får du dessuten oppleve et par andre ting. Ei sol som mest ligner rød eggeplomme, samtidig som alta-væringer dukker opp fra sitt vinter hi.

HALDE: Der oppe på toppen ligger nordlys-observatoriat.
HALDE: Der oppe på toppen ligger nordlys-observatoriat.

"Next to nothing. Close to everything. This is Arctic living»

Kommer du om høsten, kan du ta turen til Nordlysobservatoriet på toppen av fjellet Halde, 906 meter over havet. Da er du litt nærmere vårt himmelske fenomen, samtidig som du har fenomenal utsikt. Det er fullt mulig å få med seg en guide som både kan historien og lede deg trygt opp og ned. Turen til topps vil ta tre timer.

Professor Kristian Birkeland tok initiativet til å bygge observatoriet, finansiert av Staten og ferdig til bruk i 1899. Herfra forsket man på nordlys, før observatoriet flyttet til Tromsø i 1926. Halde er et samisk ord for «det hellige fjellet»

NORDLYSKATEDRALEN sett ovenfra en mørk kveld i Alta.
NORDLYSKATEDRALEN sett ovenfra en mørk kveld i Alta.

Nordlyskatedralen

Den skiller seg klart ut med et 50 meter høyt tårn som ruver mellom grå-triste bygninger i det som heter Sentrum, eller City, i Alta. Nordlyskatedralen er spesielt spektakulær når den lyser opp om vinteren, og med nordlys på himmelen.

Inne i kirken har arkitekt og en kunstner skapt en spennende helhet. Det mest fremtredende er en Kristusfigur, støpt i bronse og gullbelagt, en Kristis som vender ansiktet opp mot lyset. Den danske kunstner Peter Brandes laget døpefonten i marmor, belagt med 32 ulike blåfarger. Oppi er det et glassfat med lys under, og det ser ut som barna får gull-dråper over seg når de blir døpt.

I underetasjen finnes en utstilling om nordlys, hvor vitenskap og myter om et himmelsk fenomen er en attraksjon.

BLI MED på en tur med rein og slede - Nina og Nils har kjørereinen klar.
BLI MED på en tur med rein og slede - Nina og Nils har kjørereinen klar.

Sami Siida og samene

Dette er kombinasjon av et lite museum og en park som drives av reindriftssamer. Her kan du sette deg i sleden og nyte en tur med en kjørerein. På siidaen får du også kunnskap om samisk kultur, historie og reindrift. Eller som samene stort sett påstår: Reindrift er både utfordrende og en spennende livsstil. På Sami Siida serveres også et måltid. Parken ligger 10km utenfor Bossekop i Alta.

FINNMARKSLØPET: Med hunder og slede legger de ut på en langtur. Start og innkomst i Alta sentrum.

Finnmarksløpet

Vinterens store begivenhet er Finnmarksløpet med start og innkomst i Sentrum. Mens hundespann er borte vekk på Finnmarksvidda i minst to døgn er Alta pyntet til fest i mars med marked og underholdning, med masse trivelige finnmarkinger i byen.

Det lengste løpet går med et spann på 14 hunder helt til Kirkenes og Øvre Pasvik før deltakerne returnerer til Alta. Løpet er et slit, ikke minst for hundene.

Hund og slede

I Alta er det mulig å teste sine ferdigheten og holde styr på mange hunder foran en slede. Som regel blir dette en god opplevelse – med eller uten nordlys. Du får kyndig hjelp til å klargjøre et team av hunder, og du får en guide som hele tiden er med. Når sola returnerer anbefales en skitur på Finnmarksvidda, eller gå fra fjellstue til fjellstue.

Det kan være tur fra Gargia over Beskader som varer 6-7 timer, men også kortere turer på tre timer er mulig.

Trasti & Trine har både lydige hunder og en lodge for overnatting i Øvre Alta og en restaurant med mat i topp-klasse. Det betyr fisk fra fjorden, potet fra nabogården, rein fra vidda og brød rett fra steinovnen.

PÅ VIDDA: Suolovuopmi fjellstue er ei privat fjellstue på Finnmarksvidda i Kautokeino kommune.
PÅ VIDDA: Suolovuopmi fjellstue er ei privat fjellstue på Finnmarksvidda i Kautokeino kommune.

Ishotell og kalde drinker

Når julen nærmer seg gjenskapes Altas kjøligste attraksjon, nemlig Sorrisniva Ishotell. Laget av glassklare isblokker siden 2000, nytt interiør, store skulpturer og en bar, alt av is. Bortsett fra reinsdyrskinn som gjestene legger seg på i varme soveposer. Ishotellet dekoreres av kunstnere med et nytt tema hvert år. I baren kan man nippe til drinken Igloo Blue, men alle bør være ute en gang i april da hotellet forventes å smelte.

Alta skifer og elva

Alta er spesielt kjent for to ting; Laksefiske i Altaelva og Alta skifer. Om vinteren er elva frossen, mens skifter hugges ut hele året i et stor skiferbrudd utenfor byen. Altaskifer er en kvartsittskifer, ekstremt hard og går fra grått til nesten sort ved polering. Den finnes på en rekke bygninger i Norge og mange andre land.

ALTASKIFER: En mann i aksjon på dagbruddet hvor alta-skifer hentes. Startet i 1905.
ALTASKIFER: En mann i aksjon på dagbruddet hvor alta-skifer hentes. Startet i 1905.

Picasso og samisk

Alta har mange merkelige navn, samiske navn og en rekke knyttet til nordlys. Her er Nordlysbadet, Nordlys Elektro, Eurora Kino og Nordlys Legesenter, men har neppe mere nordlys enn andre.

Eller frisøren som fant ut at salongen skulle bære navnet Picasso. Lengre unna spanjolens kunst kommer du neppe.

Om vinteren kjører ungdom snøskuter , familier er på isfiske-konkurranser og om sommeren er det elvebåt og fiske i Altaelva som det store.
Eller som en altaværing påsto: «Folk sier vi bare bruker sommeren til å fiske og elske. Den eneste forskjellen om vinteren er at vi ikke fisker».

Alta kommune består av en rekke mindre steder som Tappeluft, Rafsbotn, Russeluft, Kåfjord, Talvik og Nyvoll. På vei mot Kautokeino går det meste over i samiske navn.

EKSOTISK mat-tilbud i Alta, som gravet hvalkjøtt.
EKSOTISK mat-tilbud i Alta, som gravet hvalkjøtt.

Mattilbud i Alta

Fisk, hvalkjøtt, ryper, reinkjøtt og multer. Lokale spesialiteter fra havet, elver og vidda  bør du få med deg, og da kan jeg anbefale «Du Verden Matbar» i Sentrum. Her står skrei på menyen om vinteren.

Stakeriet Mat og Vinhus har litt av hvert på menyen - til og med vegetar-burger, reinkjøtt og boknafisk fra Finnmark. God mat, hyggelig betjening og noen utsøkte cocktails.

Studenthuset er en pub og bar, et alternativ med «sykt god burger».

DESSERT: En perfekt sjokoladefondant hos Stakeriet i Alta.
DESSERT: En perfekt sjokoladefondant hos Stakeriet i Alta.
STEINKUNST. Helleristninger på Alta Museum.
STEINKUNST. Helleristninger på Alta Museum.

Alta Museum

Det unike på Alta Museum er helleristningene. En utstilling om bergkunst som ble laget for noen tusen år siden, med figurer hugget i stein. En kunstart fylt med ubesvare spørsmål og et innblikk inn i steinalderen.

I Kåfjord ligger Tirpitz Museum med fokus på det tyske slagskipet "Tirptz" under andre verdenskrig, og som var innom denne lille fjorden.

Langt enklere er det å forstå samlingen av premier til en av Norges største idrettshelter. Bjørn Wirkola donerte nemlig sin samling til museet som viser hans formidable karriere.

Når du lander eller forlater Alta, finner du helten i velkjent stil på sokkel ved Alta Lufthavn. Han som hoppet til 20 i stil og for evig er opphavet til dette ordtaket: «Som å hoppe etter Wirkola»

TIRPITZ MUSEUM: Et lite museum fra en betydelig hendelse under kriger.
TIRPITZ MUSEUM: Et lite museum fra en betydelig hendelse under kriger.

Altaværinger på Amfi

Altaværinger er noen ekte sesong-varianter. Om sommeren enten bortreist eller ute i naturen for å få med seg midnattssola. Gjennom det evige mørket virker det som  samtlige er hjemme under dyna før en tur innom kjøpesentrene. Som Amfi Alta med direkte adgang til Nordlysbadet og et hotell.

Om de lokale kan jeg si følgende: Den eldre generasjon er et traust folkeslag med en spesiell dialekt, mens de yngre er driftige entreprenører og litt mere urbane.

Som utflytter anbefaler jeg en tur til Alta om vinteren. Eller som Vidar Hoel, vår eminente fotograf bak disse bildene så fortreffelig påpeker; «A word of unreal contrasts. Next to nothing. Close to everything. This is Arctic living»

ISFISKE på Mathisvannet i Talvik.
ISFISKE på Mathisvannet i Talvik.
FERSK FISK: Under isen svømmer en fjell-ørret, ferskere blir det ikke.
FERSK FISK: Under isen på Mathisvannet svømmer en fjell-ørret, ferskere blir det ikke.

Foto: Vidar Hoel

ALPINBAKKEN ligger i Rafsbotn.
ALPINBAKKEN ligger i Rafsbotn.

Om du lurer på hva Alta egentlig er...

Hvor ligger Alta? Svar: Alta ligger vest i Finnmark, innerst i Altafjorden og nær Finnmarksvidda.

Hva skjer i Alta? Svar: Litt av hvert, eller ikke så mye. Sjekk lokal media.

Hva kan man gjøre i Alta? Om vinteren kan man ute-aktiviteter med snøscooter, gå på ski, isfiske og kjøre hundespann.

Hvor mange innbyggere er det i Alta? Svar: Omlag 21.000 innbyggere, størst i Finnmark og en befolkning som øker.

Hvor langt er det fra Alta til Karasjok? Svar: 196 km om du kjører bil og følger veien.

Hva var Alta-aksjonen? Svar: En lokal-aksjon for å hindre kraft-utbygging av Altaelva. Myndighetene svarte med en stor politi-aksjon i januar 1981 for å rydde vekk demonstranter.

Når kommer sola tilbake til Alta? Svar: Sola returnerer 22. januar over horisonten.

Reisen til Alta. Svar: Både Norwegian, SAS og Widerøe flyr flere ganger daglig til og fra. Båt- og bussforbindelse til  og fra Hammerfest.

Turistkontoret: Svar: Bør kunne hjelpe deg med det meste. Holder til i Labyrinten 3, like ved Nordlyskatedralen.

SPORT: Snøskuter-kjøring er en slags nasjonalsport i Finnmark. Her flyr en høyt i Alta.
SPORT: Snøskuter-kjøring er en slags nasjonalsport i Finnmark. Her flyr en høyt i Alta.
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu