Bedre enn sitt dårlige rykte

august 13, 2013
Sist endret 
august 13, 2013

GRAN CANARIA: Når temperaturen er lav, og Østen for langt unna, er det mange som er lettet for noen få flytimer til Gran Canaria. I tillegg er klimaet fortreffelig, spesielt sør på øya. Det vil si 19-24 grader om vinteren. Dessuten har øya vært gjennom en ansiktsløfting og de gamle ferieparadisene Playa del Inglès og Maspalomas er faktisk bedre enn sitt noe tvilsomme rykte.

Playa del Inglès. Er både elsket og hatet, og har rykte som alt fra partylivets hovedkvarter til lommetyvenes paradis. Ikke mye har forandret seg siden det omdømmet oppsto. Vil du ha fred og ro skal du ikke slå deg ned her. Men også kilometervis med gullgule strender og bemerkelsesverdig rent. Altså er det noen plussider ved denne turistmaskinen, og kanskje grunnen til at så mange vender tilbake. For noen er det en gammel vane å legge ut på den norske lysløypa – det vil si steder som Sosialkontoret, Pipos Bar, Ola Nordmann og Trollstua.

Maspalomas. Gran Canaria er full av alternativer og Maspalomas er nabo-alternativet og kontrasten til hektiske Playa del Inglès. Dette er øyas eldste ferieby, et sted for å slappe av og stresse ned, og kjent for sine sanddyner som minner om et ”Mini-Sahara”. Her ligger kjøpesentret Faro, en 18-hulls golfbane og fornøyelsesparken Holiday World. Naturistene har sitt eget område på stranden, slik det alltid har vært.

Valg av hotell. Charterselskapene har hotell og leiligheter i alle prisklasser og nivåer. Riu Grand Palace i Maspalomas’ sanddyner er et hotell i øverste klasse med flere restauranter, oppvarmet basseng og spa med muligheter for massasje. Leilighetene til Parque Cristobal i Playa del Inglès er også av høy kvalitet.

For luksus med spa er Seaside Grand Hotel Residencia i Maspalomas en fredelig og elegant oase med det lille ekstra. Passer best for par uten barn. seaside-hotels.com

Ut på tur. Vil man ha variasjoner, så er det nok av de som ordner båtturer, kamel-safari og lignende. Minst like mange er det som tilbyr bilutleie, som normalt ligger på 375 kroner dagen, forsikring og fri kjørelengde inkludert. Med bil kan du legge ut på egne turer, til mer ukjente sider på øya.

Kultur. Her finnes en egen kultur som har utviklet seg i takt med strømmen av turister og europeere som har bosatt seg på øya. Lokalbefolkningen har alltid vært åpen for inntrykk fra fastlandet, men har samtidig klart å holde liv i gamle tradisjoner og sin egen identitet. Du skal lete lenge for å finne et så begrenset område med lignende blandings-kultur. Kanarierne liker å feire festivaler og det er alltid noe som foregår - med regelmessige festivaler for film, klassisk musikk, kunst, opera og dans. De fleste og beste tilbudene finnes i Las Palmas.

Shopping. Selv om både skatt og avgift er innført, så er avgiftene lavere enn i andre deler av Europa. Derfor er Gran Canaria fortsatt et eldorado for shopping. Spesielt elektronikk, kamera og parfyme er rimeligere enn andre steder. Se opp for piratkopier og prut på prisene på markedene.

Kanarisk mat. De fleste restauranter har et internasjonalt preg, og det er lettere å finne en britisk pub, norske kjøttboller eller internasjonal pizza-kjede enn mat som er kanarisk. Men det finnes og en lokal spesialitet er den typiske mojosausen som serveres både til kjøtt- og fiskeretter. Karakteristisk for matkulturen er gofio, som lages av ristet mais og hvete og benyttes i mange retter – fra suppe til dessert. ”Sancocho Canario” er den mest typiske av alle kanariske retter – laget av salt fisk og stuede poteter, og med gofio og mojosaus som tilbehør.

Den sunne bølgen. De første charter-turistene kom til Gran Canaria for 50 år siden av helsemessige årsaker, på grunn av det tørre og varme klimaet og mineralene i vannet som virket helbredende. Etterpå kom det kun charter-turister. Nå har helse-besøket tatt seg opp til terapeutiske høyder med spa- og terapisenter på mange hoteller. Også Playa del Inglès og Maspalomas har kastet seg på den sunne bølgen.

Konklusjon. Folk reiser ikke hit for å se på gamle ruiner, men heller for å spille golf, hilse på solen og nyte fargerike paraply-drinker. Men selv om både Playa del Ingles og Maspalomas er bedre enn sitt rykte, så virker turistlivet her som en klokke som har gått litt for sakte.

Nyttige tips

Reise: Apollo og Ving har pakketurer. Hotellene i Playa del Inglès ligger langt fra stranden.

Hotell: Anbefaler Seaside Hotell Sandy Beach i Playa og Seaside Hotell Palm Beach i Maspalomas. Mange spa-hotell i området.

Transport: Bussnettet er velutbygd og fungerer bra. Leiebil er rimelig etter norske forhold.

Drikke: Kok kranvannet før bruk og kjøp drikkevann på flaske.

Tips: Taxi og restauranter har serviceavgift inkludert i prisen. Det er vanlig å gi tips til personalet på hotellet og bussjåfører etter endt utflukt.

Golf: Golfanlegg i Taurodalen, Salobre golf som ligger i fjellet, Maspalomas og El Cortijo Country Club & Golf Center like utenfor Las Palmas.

Se opp!: Understrømmer i sjøen kan være farlige. Følg derfor anvisning på strendene. Trafikken er annerledes enn hjemme, og ran og tyveri er en fare man bør regne med.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu