Bornholm - mat-øya i Østersjøen

mai 30, 2016
Sist endret 
mai 30, 2016

De lokale foretrekker å nyte øyas eget øl og snaps

BORNHOLM, DANMARK: Den pittoreske mat-øya Bornholm mellom Sverige og Danmark i Østersjøen har uberørte hvite sandstrender, skog, sykkelstier og utmerket mat. Her lever en lang tradisjon med røkt fisk i beste velgående, spesielt sild, makrell og laks. Bare se etter de karakteristiske hvite skorsteinene og lukt en fristende duft - da er du ikke langt unna et såkalt røykhus på Bornholm.

"Sol over Gudhjem" er selve signatur-retten og en delikatesse du bare må prøve. Den består av Bornholm-røkt sild med en rå eggeplomme, gressløk og reddik servert på en skive nybakt rugbrød. Lokalbefolkningen foretrekker å nyte delikatessen med øl og snaps, lokal den også.

Best med røkt fisk. Svaneke er Bornholms vakreste landsby og et sted som garantert vil gi deg noen lykksalige øyeblikk. Prøv en lunsj hos Svaneke Røgeri og nyt den ikoniske Bornholm-retten "Sol over Gudhjem" - selv om det regner ute.

Nordbornholms Røgeri serverer en buffé med røkt fisk, skalldyr og suppe ved sjøkanten i Allinge. Lunsjbuffeten koster 180 Dkr. Jeg bedømmer Hasle Røgeri, i Søndre Bek i Hasle, som øyas beste røykeri for deilig sild. Her røykes fisken fortsatt røyker på den tradisjonelle måten.

Beste restauranter. Lokale råvarer, flott utsikt til havet og en steinete kyststripe og en kokk som fikk prisen som landets beste. Legg så til utmerket mat og service, og du er på besøk i restaurant Lassens på Stammershalle Badehotel. En fem-retters meny med snacks koster 595 Dkr. Vi fikk servert kamskjell, hvit asparges, kveite, kalvekotelett og rabarbra til dessert. Jeg skjønner hvorfor stedet alltid er nominert i Guiden for "Beste opphold og middag".

"Det beste stedet for nordisk mat". Slik beskrev en venn spesialitetene han fikk servert på Kadeau, den første Michelin-restauranten på Bornholm. De fleste råvarene kommer fra Bornholm og farvannet rundt øya. En 5-retters meny med navnet Pederskerbank koster 800 Dkr, og en 3-rettens lunsjmeny 450 Dkr.
Bornholm er ei mat-øy med kort turistsesongen, og mange velsmakende spesialiteter. Som for eksempel en fabrikk som lager økologisk iskrem, en karamell-fabrikk i Svaneke og den mere luksuriøse Kjastrup Sjokolade i Nexø. Og selvsagt har Bornholm sitt eget bryggeri som produserer øl og en vingård!

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu