• vpn på reise

Bruk av VPN på reise – Dette bør du vite

Dette er et sponset innlegg

PC, nettbrett og mobiltelefon er i dag å regne som fast inventar når vi reiser utenlands. Eposter skal besvares, sosiale medier oppdateres og barn må underholdes. Vi klarer oss knapt uten de elektroniske dingsene, også når vi er på ferie. Vi gjorde et dypdykk i hvordan VPN verktøyene fungerer og hvilke fordeler og ulemper det har for reisende.

Har du brukt datamaskinen i utlandet (særlig utenfor EU) er også sjansen stor for at du har støtt på problemer underveis. Det inkluderer IP-sperrer, sikkerhetsbrudd og sensurering. En potensiell løsning kan være bruk av VPN på reise, men som du også snart vil se – kun i utvalgte tilfeller.

vpn på reise

Bør brukes på usikret nett

En påstand som ofte gjengis er at VPN øker sikkerheten for de som surfer på nettet gjennom et utenlandsk nettverk. Det er i sant, enda verdien av programmene ser ut til å være noe overdrevet.

For å ta et eksempel..

Du kobler deg til et usikret offentlig nettverk på en flyplass, kafé eller hotellet. Her er ordet usikret viktig å legge merke til. Det betyr nemlig at all datatrafikken som sendes mellom deg og routeren ikke krypteres.

Andre med litt datakunnskaper kan derfor i teorien snoke gjennom hvilke nettsider du besøker ved å “lytte” til nettverket med spesialisert programvare, enda de som regel ikke kan se akkurat hva du gjør på selve siden.

Her vil et VPN program i teorien kunne gi bedre beskyttelse – dog med noen viktige nyanser. Det er nemlig ikke slik at andre med enkelthet kan stjele kredittkortnummeret ditt eller passordene du taster inn når du surfer på et usikret nett.

Nesten alle nettsider benytter seg i 2021 av https krypering. Sider som er sikret på denne måten vil vise et grønt symbol (oftest en lås) i URL linjen. Det betyr at alt du fyller inn på selve siden, inkludert passord og brukernavn vil krypteres. Https standarden ble faktisk designet for bruk på åpne nettverk.

Norges Teknologi og Ingeniørforbund (NITO) er blant de som advarer mot bruk av usikrede nett når man er på reise. De sier at man alltid bør bruke “føre-var-prinsippet” ved bruk av offentlige nettverk.

Sjekk også at epostene dine krypteres etter gjeldende standard slik at innholdet ikke kan snappes opp. De store epost-leverandørene (inkludert Gmail, Outlook og Yahoo) vil kryptere meldingene dine, men det skjer kun hvis mottakeren også støtter krypteringsstandarden til leverandøren, slik som TLS.

Skal du sende eposter med sensitiv informasjon via usikrede nettverk vil det derfor være lurt å benytte seg av et VPN program. Det samme gjelder hvis du ikke ønsker at andre skal kunne se hvilke nettadresser du besøker.

vpn på reise

Lås opp norsk innhold med VPN

Et annet problem for deg som ferierer utenlands er innholdsblokkeringer. Det kan komme av flere årsaker, men som regel handler det om at innholdet er kopibeskyttet. Leverandørene har altså ikke lov til å vise innholdet utenfor bestemte områder.

I Norge er det for eksempel Viasat som vil sitte med eksklusive rettigheter til å vise Premier League fra og med 2022 sesongen (tidligere var det TV2 som satt på disse i det norske markedet). Norske Viasat kontoer fungerer kun i Norge og resten av EU. Drar du på ferie til et land utenfor kontintinentet vil kontoen din gjøres utilgjengelig.

Innhold fra NRK vil også være sperret ettersom du mangler en norsk IP, noe du ser et eksempel på nedenfor.

Hvorfor er det slik? Jo, det skyldes at kanalene bruker geolokalisering basert på IP adressen din. De kan enkelt se hvilket land/område du surfer fra basert på nettverksadressen. Rettighetshavere inngår distribusjonsavtaler som kun gjelder for utvalgte land og soner. Derfor kan du ikke logge deg inn enda du faktisk har betalt for abonnementet.

Løsningen i et slik tilfelle vil være å bruke VPN programvare. Slik kan du videresende trafikken din gjennom en norsk server så det faktisk ser ut som at du er i Norge.

Små differanser

Skal du bruke VPN utenlands i en kort periode er det best å holde kostnadene så lave som mulig. Styr unna premiumløsningene og velg heller en billig programvare. For disse kan du forvente å betale fra 50-100 kroner for 1 måneds tilgang, noe som vil holde for de fleste av oss.

En test utført av Itavisen viste at det kun var små variasjoner i hastighet mellom de beste og dårligste VPN tilbudene. Målet er tross alt bare å bruke programvaren i en begrenset periode mens du er på ferie, så det er lite poeng i å betale større beløp for magre 10% raskere overføring.

Sensur

En siste utfordring er noe man støter på i land med lavere demokratisk standard. I en del områder er det vanlig at visse innholdstyper sensureres etter myndighetenes ønske. Det inkluderer alt fra nyhetssider til Silicon-valley kjemper som Google og Facebook.

Nå skal det sies at vi aldri oppfordrer noen til å bryte lokale lover og skikker i landene de besøker, men det er likevel verdt å vite om. I Kina er det for eksempel ikke lov å lese visse norske aviser eller nettsider. I de Forente Arabiske Emirater vil du støte på sensur av filmer og digitalt innhold. Som et resultat vil utvalget på strømmetjenestene være langt mer begrenset.

Konklusjon

VPN programvare kan være et nyttig verktøy for de som drar på ferie, men kun i utvalgte tilfeller. Det er ikke slik at tyver kan stjele all informasjonen din kun fordi du bruker et usikret nett, enda det lønner seg å utvise ekstra forsiktighet. VPN anbefales kun hvis du har behov for å streame tjenester med geoblokkeringer, ønsker å omgå sensur eller ønsker å beskytte sensitiv kommuniksjon.
Til syvende og sist vil det være din egen beslutning hvorvidt du har behov for litt ekstra digital beskyttelse.

Dette er et sponset innlegg

 

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar