En reise til Sri Lanka der krabben forfører

oktober 4, 2021
Sist endret 
oktober 4, 2021

Magisk minister gjorde krabben en stor tjeneste hos Ministry of Crab

COLOMBO, SRI LANKA: Noen ganger dukker det opp et mysterium som forblir en hemmelighet. Som hvordan et navn blir en hit eller vel så berømt som det involverte produktet. I dette tilfelle gjelder det krabbe og en reise til den tropiske øya Sri Lanka i Det Indiske Hav. Der forteller Dharshan Munidasa hvordan han gjorde Sri Lankas krabbe berømt over store deler av Asia. Som så mye annet var dette en tilfeldighet – mens Dharshan filmet et TV-show i Singapore. Der spilte krabbe fra Sri Lanka en hovedrolle så stor at ideen om en krabberestaurant ble født.

Dharshan Munidasa (middle) founder of Ministry of Crab with two of his chefs
Dharshan Munidasa (middle) founder of Ministry of Crab with two of his chefs

En fiskerinasjon

 Akkurat som Norge er Sri Lanka en fiskerinasjon og var en grunn til at mange srilankere kom til Norge under en 30 år lang borgerkrig og fant veien til fiskeindustrien nord. Øya er mest kjent som feriemål, for buddhisme og andre religioner, krydder og te-eksport og fersk sjømat som trekker til seg turister fra hele verden.
Den tropiske øya er omgitt av Det Indiske Hav og dermed velsignet med fisk og sjømat og har modige fiskere som henter opp det beste fra havet og langs kysten. I 2018 brakte sjømateksport 300 millioner dollar i inntekter, en god del av dette var krabbe flybåret til markeder, butikker og restauranter i Østen.

Inside "Ministry of Crab" in Colombo, Sri Lanka
Inside "Ministry of Crab" in Colombo, Sri Lanka

Navn og grunnlov

Tilbake til Chef Dharshan og ideen om en restaurant i hovedstaden Colombo som kun skulle servere landets lagune-krabbe som vandrer i vill tilstand i noen laguner langs kysten. Han skjønte at stedet måtte ha et solid navn og slik ble «Ministry of Crab» til. Restauranten har egen grunnlov og en av ti paragrafer er «Vi kjøper ikke noe frossent», «ingen oppdrett» og «all krabbe basert på dagens fangst». Kokken åpnet «Ministry of Crab» i desember 2011 i en 400 år gammel bygning kjent som The Dutch Hospital. I mange år har restauranten vært blant Asias 50 beste, i 2019 på 30. plass.

Den magiske minister

«Dette er mer enn en lykke for «Ministry of Crab» - det er også en begivenhet for landet», slår Dharshan Munidasa fast. Den srilankiske og japanske kokken representerer en link til to matkulturer. Ikke bare er Dharshan den magiske ministeren for krabbe, hans andre Colombo-restaurant, den japanske Nihonbashi, er også på listen over Asias topp 50. Hans andre restaurant «Kaema Sutra» i Colombo og «The Tuna and The Crab» i Fort Galle har spesialisert seg på tunfisk og krabbe. «Ministry of Crab» har åpnet i Manila, Shanghai, Mumbai og på Maldivene.

Hovedstaden Colombo har flere mindre fiskemarkeder dit folk kommer for dagens fangst
Hovedstaden Colombo har flere mindre fiskemarkeder dit folk kommer for dagens fangst

Mange fiskemarkeder

 Normal srilankisk mat er kokt ris servert med fisk, kylling eller fårekjøtt med karri, servert med grønnsaker, linser eller frukt. Colombo har flere mindre fiskemarkeder med fersk fisk og sjømat der søndager står frem som den store fiskedagen. Her er makrell og en liten lokal fisk som heter sudaya rimeligst med en kilopris på 10 norske kroner. For et kilo reker må du ut med 70 kroner, mens Garoupa, en slags torsk på smak, koster rundt 45 kroner kiloet.
Østers har en kilopris på 16 kroner, mens en stor frosset hummer på rundt et kilo kom på 250 kroner – mindre hummer rundt 190 kroner.

Sterk åpning; En patè av krabbe med smakfull palmesukker-sirup
Sterk åpning; En patè av krabbe med smakfull palmesukker-sirup

Test-menyen en begivenhet

 Turister på besøk i Colombo har ofte «Ministry of Crab» på listen over ting som bør oppleves. Min test startet med en krabbe-paté, en kremet og dekadent forrett servert med Melba toast og noen dråper med palmesukker-sirup. Sirupen var ment som en fordyper av smaken, men avbrøt i stedet den opprinnelig smak av patéen.
Østers: Neste var en fersk og nedkjølt østers servert med en varm soyasaus. En avgjort favoritt. Neste gang skal jeg bestille et halvt dusin som vil komme på 11 euro.

Reker fra innsjø med innslag av karri smakte fortreffelig

Reker fra innsjøer

Stor reke: Sri Lanka er et av få land velsignet med store reker fra innsjøer. Den jeg fortærte var vel 150 gram kokt og servert med olivenolje, japansk soyasaus hvitløk og chiliflak – pluss brød til kryddersausen. En kulinarisk perle, verken mer eller mindre.

Krabbe og pepper

Så kom selve kongen av måltidet på bordet. Svart pepper har alltid vært kongekrydder på Sri Lanka og signalretten Pepper Crab er satt sammen av håndknuste pepperkorn, hele pepperkorn og en flytende pepper-spesialitet. Kombiner denne sorte, varme sausen med friskheten til en delt krabbe, og resultatet blir det mest smakfulle måltidet.

Legg merke til den sorte pepper-sausen som kom med fersk krabbe. En uslåelig kombinasjon
Legg merke til den sorte pepper-sausen som kom med fersk krabbe. En uslåelig kombinasjon


Søt finale: Alle store måltider må ha en søt finale og her ble det en Creme brulèe en tropisk variant av den klassiske franske. Den kom på bordet med innslag av kokosmelk og gjort ferdig med en flamme-blåser som så ut som en norsk variant man bruker til skismøring.

Prisnivå på øverste hylle

 Prisnivået på øya er så lavt at en halvliter øl koster 15 kroner. Når det gjelder krabbe basert på vekt, så koster en krabbe opp til 800 gram 9.200 lokale rupier - altså 46 Euro eller rundt 475 kroner.

Nesten perfekt: En Creme brulèe og tropisk variant av den klassiske franske.
Nesten perfekt: En Creme brulèe og tropisk variant av den klassiske franske.


«Ministry of Crab» har avgjort drevet krabben til høyest mulig nivå. Til en internasjonale fristelse og havnet på kartet over Asias aller beste spisesteder. Prisen på smaksmenyen er imidlertid stiv, selv for en med europeisk lønn. Derfor kan man undres over hva prisene betyr for en med  lokalt lønnsnivå.
Når det gjelder smak, originalitet og kvalitet havner alt som serveres på «Ministry of Crab» definitiv på øverste hylle - mens prisene har krabbet videre opp til et turistnivå.
Safari i all stillhet CRUISE, KROKODILLER OG SYNGENDE KAPTEIN

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu