• Marrakech

En veteran i Marrakech gir gode råd

Riaden er hus bygget rundt en gårdsplass med springvann i midten

MARRAKECH: Da jeg som barn spiste Maroc appelsiner, visste jeg selvsagt ikke at det var navnet på Marokko. Maroc, Morrocco, Magreb. Senere, ja mye senere skjønte jeg at appelsinene var solbakte appelsiner fra dette landet i Nord Afrika, og som derfor hadde denne søte vidunderlige smaken.  Så ble jeg  kjent med byer som Marrakech og Casablanca. Søte filmminner stiger frem i erindringene. Filmer med krig og hat og kjærlighet og størrelser som Humphrey Bogard og Ingrid Bergman. Eller Marrakech, byen man bare  må besøke minst en gang i livet.

Klikk for større bilder

Jeg landet en ettermiddag i herlig sol på Menare flyplass som ligger tett inntil byen på den røde ørkenflata med utsikt mot de majestetiske Atlasfjella i sør. Bare synet fra flyet av den røde byen, slettene rundt og hvitkledde fjell gir kriblinger og en dejavu opplevelse – her har jeg vært før og har mange flotte minner.

Rimelig taxi. Fra tidligere besøk har jeg erfart at taxisjåførene forlanger stive priser inn til byen. Et godt råd er derfor å komme seg opp på den store parkeringsplassen foran utgangen og gå over den til man kommer til enden av plassen. Tar kanskje 3-4 min å gå, men det lønner seg.. Der står det masse taxier til en langt vennligere pris enn rett ved utgangen.

Riad et must. Marrakech har utallige flotte både enkle, rimelige og dyre alternativer for overnatting. Det er bare størrelsen på pengepungen som bestemmer. Men vil man virkelig oppleve det helt spesielle er riaden et must. En Riad kan godt ligge midt i tjukkeste trafikken, men så snart du er innenfor porten oppleves det som du er mutters alene i verden.

Riaden er et hus bygget rundt en gårdsplass… gjerne med et springvann eller sittebasseng i midten. De riktig store har full størrelse på bassengene og man kan starte dagen med en herlig svømmetur før frokost. Rommene ligger fordelt  i etasjer rundt gårdsplassen og på toppen er det alltid en solterrasse med herlige sittegrupper i marokkansk stil. Blomster og trær hører med i rikelig monn. Herfra har du utsikt over alle Marrakechs hustak, minareter og Atlasfjellene . En Riad er et paradis i miniatyr og de finnes i alle størrelse og prisklasser.

Nasjonalretten. Det er en matmor på riaden som lager frokost og det de ellers måtte tilby av måltider og maten er jo i en klasse for seg. Marokko er viden kjent for sitt kjøkken og man kan ikke reise derfra uten både å ha smakt nasjonalretten couscous og ulike tashiner. Marokkanerne elsker mat, de elsker krydder og oljer og kombinerer det hele så all mat smaker fantastisk. Brød hører med til alle måltider.

Bra utgangspunkt. Jeg har besøkt Marrakech mange ganger og etter en overnatting bruker jeg nå byen som utgangspunkt for å oppleve andre deler av landet. Som for eksempel en bitteliten fjellandsby som heter Bouabot, passer bra for to dagers besøk.  Man kan også dra på dagstur til Agadir eller Essaouira, to flotte kystbyer med hav evige strender. Men det skal jeg komme tilbake til.

Ut på tur

Landing: Norwegian har direkteruter fra Oslo til Marrakesh og relmessige avganger til Agadir. Man kan bestille kun flybillett eller med hotell/riad.Lokal transport: Leiebil er en god ide for å se mer av området rundt byen. De fleste selskapene har kontorer både på flyplassen og i sentrum, med rimelige priser. Sjekk også lokale selskapene; som f.eks Five Stars Car. 10 dirham er 8,50 NOK. Taxi fra flyplass til sentrum; 50-70 dirham.

Bo bra: Om du bor på rimelig hotell, bør du ha med varme klær til vinternettene. Marrakech ligger på 950 m.o.h. ved foten av Atlasfjellene, og er dermed svalere enn resten av innlandet.

Spis godt: Coscouse er Marokkos nasjonalrett med 7 sorter grønnsaker og fritt valg av kjøtt. De fleste lokale foretrekker lam. Krydder brukes aktivt i matlagingen, og her er safran kongen. Ellers er det marokkanske kjøkken en blanding som gjenspeiler den sammensatte kulturen i landet.

Natteliv: Besøk det enorme markedet Djemaa el-Fna. Trekk pusten dypt og gå rett inn i tusen og en natt. Her vrimler det med slangetemmere, historiefortellere, akrobater, turister, mat, musikere, håndtydere, gatetannleger og henna-tatovører.

Mini-Guide: Marrakech er ikke rette sted for ferie med barn. Da er kystbyer som Essaouira eller Agadir bedre egnet. Klima: Hit kan du reise når som helst på året, men de fleste vil finne klimaet varmt fra juni til september og litt for kjølig i vinter-månedene. Aya eller aiwa betyr "Ja." Bismilla sies før maten som en slags "Ja takk jeg er sulten." Hamdullilah sier man etter maten som "Takk Gud for maten." Shokran betyr "Takk".

About the Author:

Frøydis Asmouki Walstad
Voksen kvinne fra Ålesund som elsker å besøke nye land, bli kjent med folk og kulturer. Det har gitt unike opplevelser, nysgjerrighet og flotte vennskap har oppstått.

Legg igjen en kommentar