• boknafisk fra finnmark

Endelig kan du bestill boknafisk fra Finnmark

Halvtørket torsk fra havet i nord, full av protein, jod og næringsstoffer. Sunt og godt

DEN NYE FISKEN: «Suget etter boknafisk går aldri over», påsto Finnmarkingen etter et par tiår på Østlandet. Under oppveksten nordpå var boknafisk temmelig vanlig, men etter at han flyttet sørover har det ikke vært enkelt å få tak i denne delikatessen. Nå er det på tide at resten av Norge og verden får øynene opp og smaken på halvtørket torsk, som til forveksling serveres med omtrent samme tilbehør som man benytter til lutefisk. Men der slutter også likhet mellom lutefisk og boknafisk.

Klikk store bilder Boknafisk fra Finnmark

Sunt og godt. Boknafisk av torsk rett fra Barentshavet er ren og sunn vare, full av protein, jod og næringsstoffer. Boknafisk er ikke tilsatt annet enn skiftende vær, vind og skiftende klima langs kysten av Finnmark. Torsken henges til tørk ute i 2-3 uker, rund eller delt på midten og med skinn. Under tørketiden får fisken en lett syrlig smak med en passe tykk hinne utenpå og fortsatt myk inne i fisken. Torsken er så mager at den kan oppbevares frossen i opptil to år.

Få fisk tilsendt. Boknafisk produseres fra februar og så langt utpå våren som mulig, avhengig av temperaturen som verken bør være for lav eller høy. Nå kan du bestille boknafisk som fiskes og lages av sjarkfiskere langs kysten av Finnmark.

Du bestiller ved å sende en epost. Minimum 5 kilo. Kilopris avhenger av tilbud og etterspørsel, men vi kontakter deg for å avtale pris og andre detaljer.
Send bestilling til e-post: gudmund@kinggoya.com – Telefon: +47 90221390

Boknafisklag. Med hjelp av proffe kokker og erfaring, sørger vi både for boknafisk, drikke, tilbehør og servering for dere som vil samles til et boknafisklag. Det være seg foreninger, lag eller rett og slett en samling av nordlendinger på Østlandet som vil samles rundt et måltid med en fisk og en rett som har lange tradisjoner i nord. Ekte vare har en tendens å overleve det meste.

LES OGSÅ: Heftig torsk som begeistrer

Oppskrift Boknafisk fra Finnmark
Dette er den tradisjonelle måten å lage og servere et måltid boknafisk. Fisken skjæres i skiver og trekkes i lett-saltet vann i omlag 10 minutter
1 kilo boknafisk er normalt til fire personer. Vann og salt.
150 gram bacon eller lettsaltet sideflesk. 800 gram poteter
Gulrot og eventuelt kålrot.
Hvit saus kan benyttes. Sausen lages av smør, hvetemel, melk, litt salt og muskatnøtt.

Kok potet, gulrot og kålrot. Lag gulrotstuing, om det er aktuelt.
Del fisken i skiver. Kok opp vann, tilsett salt og la fisken trekke på svak varme i 8-12 minutter, avhengig av tykkelse på fiskeskiver. Serveres på varme fat.

Oppskrift Bokna Risotto
Forrett 4-5 personer. Ingredienser: 250 g risottoris. 11 dl fiskekraft/hvitvin. 1 sjalottløk. 200 g ren boknafisk.
20 g smør. 3 ss Olivenolje. 50 g finrevet parmesan. Gressløk
1. Kokk opp lettsaltet vann og legg i 2-3 skiver boknafisk i 10-12 minutter. Avkjøl og del/riv fisken i mindre stykker, ta vekk all ben og skinn.
2. Finhakk en sjalottløk. Varm olivenolje i en kjele og fres løken til den blir myk, omlag et minutt. Tilsett risen og la den frese sammen med løk i et minutt.
3. Varm like deler fiskekraft og hvitvin i en kjele og hold den varm mens du lager risotto. Hell blandingen og la det koke nesten helt inn. Spe på med mere veske, kok inn og spe igjen. Rør om slik at risottoen ikke setter seg fast i bunnen.
4. Fortsett å spe til risen har absorbert nesten all veske, etter omlag 20 minutter. Risen skal være «al dente», ha litt tyggemotstand.
5.Bland inn boknafisk og gressløk/eventuell annen fersk urt. Juster konsistensen med litt mer veske. Bland inn 20 gram smør og eventuelt parmesan.
6. Server risotto mens den er nylaget og varm

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

2 Comments

 1. Arthur Sandberg januar 17, 2019 kl 10:24 - Svar

  No blei æ sannelig sulten, Gudmund ! Kan du sende bokna-bajas til Smilets Land ? Hva vil det koste å få en 10-kilos kartong sendt hit ?
  Det skal ta meg mindre enn et døgn å bli kvitt det jeg og kona ikke klarerr å spise opp !
  Regner med at du må bruke flyfrakt ?

  • Gudmund Lindbaek
   Gudmund Lindbaek januar 17, 2019 kl 11:04 - Svar

   Hei Arthur, Klart du må ha Boknafisk i Thailand. Jeg undersøker dette med frakt og kommer tilbake til deg – med kilopris og frakta

Legg igjen en kommentar