Familieferie med barn til mystiske Stonehenge

august 30, 2017
Sist endret 
august 30, 2017

Stonehenge er et av verdens mest berømte forhistoriske monument

SALISBURY: Passer for barn. Ja, vi vet at severdigheten til tider er overbefolket av turister med mobilkamera, at inngang slett ikke er billig og at det ikke er enkelt å unngå suvenirer i butikken.
Men på den annen side; Stonehenge er imponerende og mystisk. Dette er et av hundre steder du bør besøke en gang i livet – gjerne sammen med dine barn.

Kort om Stonehenge:
Stonehenge er et av verdens mest berømte forhistoriske monument og en av Storbritannias største attraksjoner. Består av sirkelformet steinsetting, omgitt av ringgrav og sirkelformet jordvoll. Ble sannsynligvis reist mellom 2500 og 2000 f.Kr, det vil si i bronsealderen. Besøkes årlig av 1,4 millioner turister. Ingen får komme nærmere stenene enn 10 meter.

Faktiske forhold: Dette er et stort mysterium i engelsk historie. Hvorfor ble de plassert akkurat her og hvordan ble de 25-tonn stenene transportert fra en steinbrudd 35 kilometer unna, og enda mer forbløffende, de to-tonn tunge blåsteinene helt fra Wales. Husk, dette skjedde før hjulet ble oppfunnet. Navnet Stonehenge er gammel-engelsk og betyr ”de hengende stenene”.

Det beste med besøket: Selve presentasjonen, spesielt om man har vært innom det imponerende besøkssenteret før du nærmer deg selve attraksjonen til fots. Du får en kortfattet presentasjon om Stonehenges lange historie og står der forferdet over den utrolige teknologiske utviklingen.

Nyttige tips:
Omtrent halvveis på vei fra besøkssentret til steinene, be om å forlate bussen for å gå resten av veien til fots. Da får du en fin opplevelse. Besøk Stonehenge tidlig på dagen, helst rett etter åpning, og unngå hundrevis av selvopptatte turister med mobilkamera.

Alle trenger lunsj:
Kaféen i besøkssentret er et attraktivt sted med langbord og store vinduer. Her får du et lett måltid pluss øl og vin. Men det aller beste er å nyte medbrakt piknik på gresset med utsikt til stenene.

Inn eller ut?
Spørsmålet er bare hvordan unngå gavebutikken ettersom man blir sluses fra bussen gjennom butikken og ut i det fri. Her selges bl.a. guidebøker på åtte språk og tusen suvenirer som er pyntet med de ikoniske stenene, for ikke å glemme en magnet for kjøleskap.

Reisen:
 Til området Wiltshire der Salisbury er nærmeste togstasjon, 12 km unna; Busser fra Salisbury jernbanestasjon. Med bil ligger Stonehenge nordvest for Salisbury, like ved vei A303.

Åpningstider:
Juni – august daglig fra kl. 09.00; 9.30 til 19.00 1. september-15 oktober og 9.30 til 17.00 fra 16. oktober til 29. mars 2018. Lukket julaften. Smart å bestille billett på forhånd.

Valuta for pengene?
Inngangsbilletten blir dyr når man normalt bare blir her i maks to timer. Prisene: £ 17,50 voksne, £ 10,50 barn og £ 45,50 familier (bestill på forhånd). Gratis for medlemmer av English Heritage og National Trust, men de må bestille på forhånd. Det meste er overpriset og for mange turister som driver med selfie.

Endelig vedtak:
Som et historisk område må det bli 10 av 10. Som en attraksjon tar jeg hintet fra en 10-åring som var med på turen - han ga Stonehenge 8 av 10, og jeg er enig.

Alt om Stonehenge

Alfred jobber med TV-dokumentar - og han lager reisereportasjer til King Goya.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu