Gravplasser i London; Historie som aldri dør

mai 5, 2021
Sist endret 
mai 5, 2021

Historiske kirkegårder og mektige gravplasser er en ny-gammel attraksjon

GRAVPLASSER I LONDON: Historiske gravplasser og berømte kirkegårder har alltid vært blant Londons mange attraksjoner. Enkelte er veldig gamle og historiske, som siste stopp for så mange kjente mennesker. Den som leter finner både kongelige, politikere, kunstnere, forfattere, musikere og krigshelter. Den mest berømte ligger i bakken opp mot Highgate, et område i Nord London. Noen mener det er trist og suspekt å besøke en gravplass, kanskje til og med morbid. I så fall er det noe disse ikke husker; Kirkegårder gir en leksjon i historie, en felles historie om folk som har levd og en lærdom om hvilken betydning disse har hatt. Dessuten, enkelte turister er interessert i mer enn solsenger.

MUSIKK: Det er ikke tvil hva denne personen drev med mens han levde
MUSIKK: Det er ikke tvil hva denne personen drev med mens han levde

Hager og skulpturer

Enhver kirkegård gir besøkende mange interessante historier. I tillegg spaserer man gjennom vakre parker, mange fulle av utrolige skulpturer. Dessuten et sted å vise respekt. Gravplasser i London er et bevis på klasse og status. Som deler de døde inn i postnummer, sosial bakgrunn, i avdeling for kjente, ukjente og de som bare er gått i glemmeboka.

DANIEL DEFOE: Den norske arkitekten Martha Strand på Bunhill i sentrum av London
DANIEL DEFOE: Den norske arkitekten Martha Strand på Bunhill i sentrum av London

Radikale i mange nyanser

Bunhill Fields Burial Ground i sentrale City of London, også kjent som “Bone Hill”, ble åpnet i 1665. Av en eller annen grunn ble dette gravplass for politiske figurer og fritenkere. Personer som skapte debatt og tok seg av offentlig krangel. Her ligger noen av Englands mest radikale figurer – stille og rolig, side om side. Som forfatter Daniel Defoe, som skrev Robinson Crusoe, og dikteren og kunstneren William Blake, blant tusenvis av andre. Venstre-radikale pilgrimer i mange nyanser besøker Bunhill.
Originale gravsteiner til Defoe og Blake er ikke merket. Men under et tre Blake markert med en minnestein med tekst - "I nærheten restene til dikter og maleren William Blake ..." Hans nøyaktige hvilested ligger omtrent 30 meter mot nord-vest, under en gressplen ryddet for gravsteiner slik at barn kan leke og alle nyte sin piknik.
«Paradoksalt nok er det et faktum at mange av de som er begravd her, ville ha fordømt hverandre og sendt til helvete i løpet av en teologisk diskusjon. Tilfeldigheter førte alle til dette fredelige stedet», skrev den engelske kulturhistoriker David Garrard. I vår tid er Bunhill en gjennomgang for folk som jobber i City.
Adresse: 38 City Road, London EC1Y 1AU. Tube: Northern Line til Old Street.

En minnestein for Wiliam Blake - mens hans eksakte gravplass er et stykke unna
En minnestein for Wiliam Blake - mens hans eksakte gravplass er et stykke unna

Mest kjent i London

Både lokale og turister fra hele verden legger turen innom Highgate Cemetery - åpent i mer enn 175 år. Spesielt for å se graven til Karl Marx som døde i 1883. Den tyske filosof og revolusjonære sosialist er en hit for selfies - mest sannsynlig den mest populære selfie tatt på en kirkegård. Blant vel 53.000 graver finner vi siste hvilested for pop-stjernen George Michael.
Highgate Cemetery er del av en grønn park, fylt av gravsteiner og minnesmerker i gotisk stil. Parken er full av trær, busker og ville blomster som vokser uten menneskelig innblanding.
Her fikk maleren Dante Gabriel Rosetti sin kones grav åpnet slik at han kunne hente en poesibok som var gravlagt sammen med henne.
Tube: Archway på Northern Line er nærmeste undergrunnsstasjon.

Tett i tett står gravstenene - enkelte så gamle at du ikke kan lese skriften
Tett i tett står gravstene - enkelte så gamle at du ikke kan lese skriften.

Eldst og størst

London har fem viktorianske kirkegårder som bør besøkes. Alle er fredelige, vakre og fulle av utrolige skulpturer – mange med historiens mest kjente briter.
Londons største og eldste kirkegård, Kensal Green, er en praktfull viktorianske gravplass som ligger i bydelen Kensington og Chelsea. Her er mer enn 65.000 graver og hjem til mange fuglearter og dyreliv. Adresse: Harrow Rd, London W10 4RA.

Flere kjente stjerner

Andre er Golders Green Crematorium i Hoop Lane (London NW11 7NL), Londons første krematoriet. Her hviler sanger Mark Bolan, The Who-trommis Keith Moon og skuespiller Peter Sellers.
Brompton Cemetery i Fulham Road har et kuppelformet kapell og 35.000 monumenter. Forfatter Beatrix Potter bodde i nærheten, og det antas at hun tok navn på mange av sine karakterer fra gravsteiner på kirkegården.
Adresse: Fulham Road, London SW10 9UG. Tube: Earls Court eller West Brompton.

Når gravplass er viktig

Gjemt bort i West London ligger Kensal Green Cemetery som et ekstraordinært monument over Viktoria-tiden. Den ble åpnet i 1832 og etter hvert ble dette stedet for å bli begravet når graven betyr noe ekstra. Her kom bisarre monumenter som greske templer, egyptiske anretninger, gotiske fantasier og miniatyrslott, samt fascinerende gravsteiner og graver. Kirkegården er full av eldre trær, dusinvis av fuglearter, ekorn og masse sommerfugler.
Adresse: Harrow Rd, Kensal Green, London W10 4RA

Pop-stjernen George Michael kom til Highgate i 2016 - bare 53 år gammel.
Pop-stjernen George Michael kom til Highgate i 2016 - bare 53 år gammel.

Karl Marx mest besøkt

Karl Marx flyttet til London i 1849 og bodde i Belsize Park, Nord-London, til han døde. Opprinnelig ble han gravlagt i en annen del av Highgate Cemetery. Men i 1954 ble han gravd opp og flyttet dit han nå befinner seg. Under en granittgrav, toppet av et stort bronsebryst finansiert av det kommunistiske partiet i Storbritannia. Marx skrev Das Kapital, det kommunistiske manifestet som fordømte kapitalismen.
Marx er avgjort den mest besøkte, selv om han har fått konkurranse av en pop-stjerne. Så populær var han at eieren falt for fristelsen til å gjøre en rask kapitalistisk avgjørelse ved å ta betalt av besøkende som kom for å se graven. Jeg betalte med glede fire pund for å se Karl Marx vende blikket mot fastlands-Europa - mest sannsynlig i retning Belgia der han ble utvist, og Frankrike som deporterte ham.

Speakers Corner: Fritt frem for sterke meninger

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu