Hampstead nesten turistfri oase

november 2, 2013
Sist endret 
november 2, 2013

LONDON: Parken Hampstead Heath er omkranset av masse butikker, puber, restauranter og tett med boliger. I dette området av Nord-London er det mulig å bevege seg rundt og for en stund glemme at man er midt i en storby. Selve parken har områder med skog og eng, bakketopper, tjern og viktigst av alt mye plass. Her man kan svømme, fiske, gå turer, drive idrett og for all del oppleve en forbløffende utsikt fra toppen av Parliament Hill.
Området rundt parken er blant det dyreste boligstrøk i Nord-London, og i liten grad oppdaget av turister, selv om ”Heath” kun befinner seg seks kilometer fra Trafalgar Square.

Innsjekking
Hampstead betyr opprinnelig hjemsted og selv om områdene rundt parken er typiske boligstrøk, så finnes det noen få kjedehotell og flere mindre bed & breakfast hotell som bomuligheter. La Gaffe er et typisk landsbyhotell så å si midt i smørøyet med 30 komfortable rom, vinbar og en italiensk restaurant. Hotel Premier Inn er større og ligger i Belsize Park, et stoppested unna på Northern Line.

Parliament Hill
En del av parken har navnet Parliament Hill, med åpne områder og parkens høyeste topp med flott utsikt over hovedstaden helt til St Pauls og London City. En noe usikker men romantisk forklaring på navnet er at det var her tilhengerne til Guy Fawkes, mannen som deltok i forsøket på å blåse parlamentet i luften, samlet seg 5. november 1605 for å få en utsikt til den store eksplosjonen som aldri kom. Derimot er det mer sannsynlig at navnet henger sammen med plassering av våpen her under en innbyrdes krig 40 år senere.

Bading i parken
Parken har mange tjern og vann, men det er først og fremst tre som benyttes til bading. Britene liker å svømme selv om temperaturen i vann og luft er lav. Det er et tjern, eller pond som det heter på engelsk, for kvinner, et for menn og et for begge kjønn. Ved tjernet for kvinner er mobiltelefon og radio bannlyst. Britene kaster seg ut i vannet fra tidlig vår til sen høst, men pondene er mest populære om sommeren. I andre dammer er det også mulig å fiske, og nederst i Parliament Hill ligger Lido som er et utendørs svømmebasseng.

Tur med guide
Første søndag i hver måned kan man uten påmelding bli med på en guidet tur i Hampstead Heath. Dette er en vandring som vesentlig er for de som er interessert i historier knyttet til parken og er ikke mer krevende enn av også barn klarer turen. Ta på gode sko og møt opp kl 10.30 ved Burgh House, New End Square som ligger i Hampstead Village. Turen tar et par timer.

Ute til lunsj
Straks du kommer ut av tube-stasjonen på Northern Line oppdages spisesteder, kafeer og butikker side om side i hovedgaten og i de mange trange smugene. Og når du har funnet restauranten, vil du sikkert legge merke til at gjestene består av velfriserte kvinner er i flertall, kvinner som bor i de flotte villaene og som har lunsj som dagens høydepunkt. Flask Walk er full av småbutikker, og der ligger også puben The Flask. På hjørnet av Flask Walk og hovedgaten er det ofte kø for å komme inn til Paul, et fransk bakeri. Spaniards ligger øverst i parkområdet og er en annen historisk pub med bar, restaurant og en stor hage og som anbefales i forbindelse med en tur i parken. For ekte italiensk pizza og pasta velg Fratelli la Bufala, adresse 45 South End Road.

Den lokale moten
Kvinnene i området, og spesielt kjendisene, har lagt seg til en egen stil som går ut på å dresse ned, altså ikke vise at man er rik og berømt. Denne litt lurvete smaken går under navnet NW3-moten, oppkalt etter postnummeret for distriktet. Men både i Hampsteads hovedgate og mange smale smug finnes profilerte butikker med merkevarer. Ta for eksempel Nicole Farhi som har åtte butikker i London, derav en i 27 Hampstead High Street. Designeren bor forresten selv i nabolaget. For enda flere butikker og markeder er undergrunnsbanen til Camden Town løsningen, bare tre stoppesteder unna. Her er nattelivet så hektisk at selv avdøde Amy Winehouse ble tilfredsstilt.

Spis med innfødte
Ettersom Hampstead ikke er et turiststrøk, er det omtrent bare innfødte du møter på bydelens barer, kafeer og restauranter. Det inkluderer også politikere, tv-stjerner, pensjonerte popstjerner, forfattere, kunstnere og Arsenal-spillere. På Gaucho Grill serveres søramerikanske spesialiteter både i baren og på terrassen som har en utegrill. Levende musikk på søndager. På østsiden av parken finnes også et lite senter med butikker, kafeer og puber, der Al Parco, 2 Highgate West Hill, har utmerket pasta og pizza.

Kenwood House
I nordenden av parken ligger Kenwood House. Denne praktfulle bygningen var en gang i privat eie. I dag et museum og monument over en svunnet tid med vegger full av malerier laget av gamle mestere som Turner og Vermeer og et selvportrett av Rembrandt. Like bak bygningen er det kafé og restaurant som benyttes av de mange som går tur i parken og legger inn et besøk på Kenwood House. Om sommeren er det en serie med utendørs konserter i denne delen av parken.

Her kan du bo
La Gaffe er familiedrevet. Fra starten var dette en restaurant, men driften ble raskt utvidet til hotell. Pris for dobbeltrom starter på 89 pund, inkludert frokost. www.lagaffe.co.uk
Hotel Premier Inn, 215 Haverstock Hill, London NW3. Restaurant. Tubestopp: Belsize Park, Northern Line. www.premierinn.com

Anbefalte spisesteder
Anbefaler noen steg unna hovedgaten. For ferske brød, kaker, utsøkt kaffe og vegetariske retter, prøv Melrose and Morgan, adresse Oriel Place. Stenger kl 19 på hverdager. www.melroseandmorgan.com
The Flask, 14 Flask Walk, i en viktoriansk bygning. Pub både for lunsj og på kveldstid med rimelig og bra mat. Hovedretter mellom 10 og 20 pund. Mange varianter av øl. Elsket av lokalbefolkningen. www.theflaskhampstead.co.uk

The Spaniards Inn Hampstead, Spaniards Road, NW3. Serverer sesongens pubmat. Stor hage. www.thespaniardshampstead.co.uk
La Cage Imaginaire, 16 Flask Walk. En liten franskinspirert restaurant med mat som kan sammenlignes med langt dyrere steder. To retters lunsj til rundt 120 kroner, på kveldstid koster hovedretter fra 140 kroner. Anbefales å reservere plass. www.la-cage-imaginaire.co.uk
Gaucho Grill, 64 Heath Street. Menyen er stor – fra østers til store argentinske biffer, og en stemning som øker ut over uken. www.gauchorestaurants.co.uk

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu