Her er noe du sikkert ikke visste om Dubai

oktober 2, 2017
Sist endret 
oktober 2, 2017

På Pearl Museum lærer man mer om den mindre kjente delen av Dubais historie

DUBAI: Mye handler om luksus, en glamorøst livsstil og skyskrapere. Men slik har det ikke alltid vært, for ørkenmetropolen har også en fascinerende historie og kultur med overraskelser få kjenner til – eller rettere sagt bryr seg om å kjenne til. Tekoppen skal kun fylles halvt opp og Dubai har verdens lengste sjåførløse t-banelinje og en dedikert minister for pur glede.

 #1 Før Dubai ble et populært reisemål, tjente landet pengene sine på olje. Men før oljen var Dubais største industri perledykking - med mer enn 300 båter og 7000 hardtarbeidende seilere. På Pearl Museum kan man lære mer om denne mindre kjente delen av Dubais historie, og samtidig beundre en av de største og fineste samlingene av perler i hele verden, donert av perlehandleren Sultan Al Owais. Til sammen anslås det at utstillingen av saltvannsperler har en verdi på ikke mindre enn 136 millioner amerikanske dollar. Link til Pearl Museum

#2 De forente arabiske emirater har både en minister for toleranse og en minister for glede. Sammen med en lang rekke offentlige initiativer og prosjekter har de som oppgave å øke gleden og positiviteten i Dubai.

#3 På kun 58 år har Dubai International Airport gjennomgått en imponerende forvandling fra å være en rullebane laget av kompakt sand, til å bli verdens travleste lufthavn med over 83 millioner internasjonale passasjerer i 2016.

#4 På midten av 1800-tallet var den indiske rupien den viktigste valutaen i Dubai og Emiratene, etterfulgt av golfrupien, som ble innført i 1957 og utfaset i 1966. Selv om de to landene i dag har hver sin valuta, er Dubais tilknytning til India fortsatt sterk - noe som blant annet kan ses på det høye antallet indiske restauranter i byen. Indisk kultur kan også oppleves i verdens første Bollywood-inspirerte fornøyelsespark, som ligger i utkanten av byen.

#5 Dubai har et offentlig transportsystem som har satt rekorder. Ifølge Guinness World Records er byens t-bane den lengste sjåførløse t-banen i hele verden. Og den blir lengre for hver dag som går. For tiden arbeides det nemlig på linjen ut til det området hvor verdensutstillingen Expo 2020 skal finne sted.

#6 For mindre enn 50 år siden - i 1968 - var det bare 13 registrerte biler i Dubai. I dag er det over 1,5 millioner biler der, en utvikling som avspeiler ørkenstatens enorme vekst fra en beskjeden fiskerlandsby til det som i dag er den fjerde mest besøkte byen i verden. I takt med den sterke veksten øker Dubais fokus på grønne initiativer. Et av målene er blant annet at 44 prosent av landets energiforbruk i 2050 skal komme fra fornybar energi. I tillegg skal to prosent av alle biler være elektriske i 2020 - og i 2030 forventes andelen å være ti prosent.

#7 I motsetning til hva mange tror, er ikke Dubai bare en kystby omgitt av ørken. Dubai er også hjemsted for fjellregionen Hatta, hvor man kan vandre og sykle i fjellene, seile kajakk i en turkisblå sjø og besøke idylliske daddel- og bi-gårder. Link til Hatta

#8 Ifølge lokale tradisjoner skal verter i emiratene alltid by gjester på dadler og te - og kun fylle koppen halvt opp. Dette er fordi koppene ikke har håndtak, og teen er glovarm. Gjestene må jo ikke brenne fingrene! Derfor sies det også at hvis en vert heller te helt opp til kanten, er det en vennlig måte å fortelle gjesten at han eller hun allerede har vært der litt for lenge. Den slags historier og ritualer kan man lære mer om på Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding, hvor man også kan nyte en tradisjonell arabisk middag på gulvet.

#9 Vi avslutter med et reiseråd. Har du planer om å besøke Dubai, reis helst i perioden mellom oktober og april. Resten av året er det for varmt.

Alfred jobber med TV-dokumentar - og han lager reisereportasjer til King Goya.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu