Her finner du Sveriges lengste ostedisk

mai 24, 2019
Sist endret 
mai 24, 2019

Til og med Paven  i Vatikanet har spist ost fra denne store oste-produsenten

FALKÖPING, VEST SVERIGE: En familiebedrift med så lang historie er sjelden kost - nå med femte generasjon ostemaker ved roret og mer enn 200 varianter i den lange disken inne på butikken til Falbygdens Osteria. Og ytterligere noen på lager i Sveriges eneste ostemuseum i underetasjen. Dette er ingen ringere enn osteelskernes paradis i Sverige og har vært så  siden starten helt tilbake i 1878.
«Dette er min favoritt», slår Anders Roos von Hamm fast. Han er butikksjef og svak for  Morfars Brännvinsost som først selges når osten har vært lagret i minst 18 måneder. Ost blandet med krydret brennevin, champagne, portvin og cognac, eller den med hasselnøtt og en modnet whisky cheddar, høres ut som nye varianter, men egentlig var det far til Robert Begtsson, dagens leder, som på 1960-tallet kom over en medisinsk sprøyte og dermed begynte å sprøyte litt av hvert inn i ostene. Ja, han var den første ostemaker i verden som smaksatte ost med alkohol – med stor suksess.
Museum. Tidligere hadde  familien Bengtsson mange butikker rundt om i Sverige, på det meste ikke mindre enn 10 bare i Göteborg. Nå er det kun Flatbygdens Osteria tilbake, tilgjengjeld er den utvider og har sannelig mer enn ost. Her finnes all slags tilbehør knyttet til ost, med ostehøvel som eneste norske innslag. Nede i museet finnes en stabel av riktig gamle oster, noen opp til 30 år gamle og kjøpt inn da de fleste av distriktets mange meierier ble nedlagt.

Jul i oktober.
Kunder kjører lange omveier for å sikre seg utvalg av butikkens mange fristelser. Her tar  man i mot grupper og en gang i året åpnes en av de riktig gamle osterullene for testing. Osteria har også egen restaurant med en meny naturligvis  domineret av ost. Og som ikke det er nok – osteelskernes paradis i Falköping er rekordtidlig ute med julemarkedet – som alltid åpnes 10.10 klokken 10.

Ny trend.
Folk reiser mye og får dermed smak på nye oster og nye varianter. Derfor har osteriet startet osteskole for kunder som vil lage egne varianter og dermed lære lagringens kunst som er nøkkel til enhver god ost.
«Min favoritt er vår einebærost lagret i 36 måneder som jeg nyter med en gin-tonic i glasset», sier Robert Bengtsson. Det hender at selv eieren må vente til den kraftfulle favoritten ligger klar i Sveriges lengste ostedisk.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu