Hos Bruce blir leire til speil

oktober 21, 2013
Sist endret 
oktober 21, 2013

Kunst fra en amerikaner i Norge

MOSS: Kunsten til Bruce Naigles er forankret i klassiske og romantiske tradisjoner. Temaene er tidløse og har gitt oss en ny forståelse av hans unike visjon og uttrykksform. Han skildrer den fysiske og åndelige skjønnhet til menn og kvinner, samt øyeblikk som er med på å gi livet mening.
Bruce vokste opp i New York, men har bodd og arbeidet i Europa siden 1983, i Moss siden 2000. Han er en internasjonalt anerkjent skulptør og selvlært kunstner.

- For meg handler skulpturer om minne, om hvem og hvor vi er. Leire blir til et speil. Med travelhet og presset av vår moderne tid trenger man tid for ettertanke, altså en mulighet til å revurdere verdiene som så ofte blir oversett i hverdagen. Jeg ser det som ofte mangler og lager kommentar til galskapen i vår tid. Stillheten der man kan se livets bevegelse og enda en gang sette pris på skjønnheten i skapelsen, sier Bruce Naigles når vi møter ham i atelieret.

Hva førte deg til Norge?
Jeg forlot USA i 1983 for å reise og ut og se verden. Etter å ha syklet gjennom Europa og arbeidet på Kreta, bodde jeg tre år i Umbria, i det sentrale Italia. Der hugget jeg marmor og studere på egen hånd. Italia er en skulpturpark og et fantastisk sted for inspirasjon.
Jeg er en drømmer og veldig visuell, jeg ser mye selv med øynene lukket. I virkeligheten drømte jeg om fjordene i Norge da jeg var fire år gammel. Senere så jeg fotografier som jeg gjenkjente fra drømmene og oppdaget at de var fra Norge. Derfor havnet jeg her.

Hvorfor ble du skulptør?
Jeg kan ikke sette fingeren på noe konkret, annet enn da jeg var barn har jeg elsket å lage figurer, dyr og hoder av leire. Mens jeg var 13, på besøk hos noen fettere i Arizona, tok jeg faktisk beslutningen om å bli billedhugger. Senere oppdaget jeg en bok av Bernini.

Hva er det du ser?
Jeg har alltid vært veldig ivrig med å se på folk. Min mor pleide alltid å si: " Ikke stirr!" Gjennom dette har jeg utviklet en ekstra følelse til å forstå menneskers handlinger og bevegelser. Det er slik jeg lager skulpturer – altså i ren fascinasjon av den menneskelige form, særlig barn og kvinner. Det er et felles språk som kommunisere med alt jeg opplever. Man kan si at alt vi oppfatter er et ytre uttrykk som fører til en indre dynamikk. Å uttrykke seg med skulpturer er et språk som gir form til det formløse.

Denne skulpturen kan bli din

King Goya har fått anledning til å selge skulpturen ”Dawn”, laget av den kjente skulptøren Bruce Naigles fra Moss. Kvinnen uttrykker litt skepsis, som hun ikke vet hva dagen vil bringe i det lyset fra solen tar tak i henne. Men hun står på alle måter der sterk og solid. ”Dawn” leveres både i gips og bronse.
Tittel: Dawn
Høyde: 57 cm
Vekt: 6 kg
Materiale: gips
Pris: NOK 11,000 - 1,400 euro - 1,900 USD
Pris i bronse: NOK 33,000 – 4,200 euro – 5,700 USD
Tillegg for frakt. Kontakt: gudmund@kinggoya.com

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu