Juletradisjon gjenoppstår – år etter år

desember 7, 2013
Sist endret 
desember 7, 2013

En tradisjon er å gi epler som gaver

TRADISJONER. I San Francisco går man noen ekstra mile å gjøre de mørkeste dagene i året så morsom som mulig. Skyskrapere er dekorert med julelys og juletrær lyser opp byens torg og offentlige områder som Union Square og Pier 39.
Området rundt Union Square har mange aktiviteter. På torget er det julehandelen i over 50 butikker og varehus og tid for varm kakao og pepperkaker på kafeer. Skøytebanen i hjertet av San Franciscos Union Square er åpent for publikum hver dag frem til 20. januar.

Juleballett. San Francisco Ballets versjon av Nøtteknekkeren er en hyllest til byens historie. Mer enn 200 dansere i blendende kostymer ledsaget av den verdensberømte San Francisco Ballet Orchestra. Showet fremføres fram til 29. desember på War Memorial Opera House.

England. I England serveres den tradisjonelle julemiddagen 25. desember med stekt kalkun, grønnsaker og saus. Til dessert er det en mektig og fruktig Christmas pudding med brandy saus. Puddingen er en delikatesse med tørket frukt, nøtter, mandler og krydder. Dagen etter kalles Boxing Day.

Argentina. Den viktigste julemåltider spist i løpet av julaften. Den kan bli servert i hagen eller som en grillfest. Populære retter er stekt kalkun, svinekjøtt, fylte tomater og julebrød med desserter som "Pan Dulce" og Panetone. Ved midnatt blir det gjerne masse fyrverkeri!

Brasil. Julenissen kalles Papai Noel & Bom Velhinho. Mange skikker er lik de i Europa. Favorittmat i Brasil er kylling, kalkun, skinke, ris, salat, svinekjøtt og fersk og tørket frukt. Mange starter feiringen på julaften med fyrverkeri og en grillparty.

Vietnam. Tradisjonell vietnamesisk religion er buddhisme. Men under det fransk styre ble mange kristne. Julen er en av de fire viktigste festivaler og fødselsdagen til Buddha. På julaften går de kristne til en midnattsmesse.  Etter kirken returnerer folk hjem for kveldsmat som normalt er en kyllingsuppe. Velstående mennesker spiste kalkun.

Kina. Det rare er at de fleste av verdens juletrær av plast og juledekorasjoner lages i Kina, mens folk flest ikke aner hva dette brukes til.
En populær tradisjon på julaften er å gi epler som gaver. Mange butikker har epler pakket inn i farget papir. Folk gir epler fordi på kinesisk kalles julaften "Ping An Ye”, som betyr stille eller stille natt og ordet for eple på kinesisk er" Ping Guo”. Jingle Bells er en populær SANG i Kina.

Filippinene. Det eneste asiatiske landet der kristendommen er religionen valgt av folket. I mer velstående hjem blir det tradisjonelt servert alle typer mat som en form for Thanksgiving med stekt pattegris og nudler som det vanligste.

Australia. Her er det veldig varmt, og ikke uvanlig godt over 30 varmegrader. Et tradisjonelt måltid inkluderer kalkun, men også svinekjøtt, og en flambert plommepudding til dessert. På den australske gulltiden, ble en gullklump lagt inn i puddingen.

Canada. Et stort land med folk fra mange ulike kulturelle bakgrunner - og mange forskjellige juletradisjoner. Kanadiere åpner sine gaver på julaften. Mange er av fransk opprinnelse og har en stor fest på julaften som varer godt inn i neste dag.

Tsjekkia. Den viktigste feiringen foregår på julaften. Den tsjekkiske julemiddagen består ofte av fiskesuppe og stekt karpe med potetsalat. ”Lille Jesus” kommer med gaver under middagen og legger dette under juletreet.

USA. Amerikanerne er besatt av kalkun, også til jul. Selvsagt med stuffing.

Danmark. Ingen dansk jul uten fleskestek, et kjøttstykke lik vår juleskinke.

Tyskland. Potetsalat med würst på julaften og fugl eller fisk på menyen neste dag.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu