Kloster på Tenerife; Her lever nonner et mystisk liv

november 2, 2018
Sist endret 
november 21, 2021

Klostret dekker et kvartal på størrelse med en fotballbane i sentrum av byen

LA LAGUNA, TENERIFE: Om det ikke var for noen mindre grupper som samlet seg på den ene siden av den store plassen, som regel med hver sin guide som stadig pekte mot den gule murbygningen, så hadde ingen lagt merke til bygningen og klostret Santa Catalina de Siena – og slett ikke hatt en anelse at innenfor bor det over 20 nonner et høyst tilbaketrukket liv i all sin isolerthet.

Et sjeldens bilde av åtte nonnen tatt inne i klostret i byen La Laguna på Tenerife.

Spennende historie

Klostret dekker egentlig et helt kvartal på størrelse av en fotballbane i sentrum av byen La Laguna, nær Plaza del Adelantado. Utvendig kunne dette gjerne vært en velholdt fabrikk-bygning, for det er først når man kommer innenfor murene at denne historien blir spennende. Og der inne har ikke jeg vært, for det er kun en gang i året døren åpnes for besøk utenfra. Ellers er den digre hoveddøren ut mot plazaen lukket, kun en mindre dør og en luke åpnes for å motta nødvendig forsyning.

”Jeg har ikke vært innenfor murene og har aldri sett en eneste nonne utenfor murene. Men jeg har hørt at de 20 nonnene er i ulik alder og skal komme fra flere land, og minst en fra Afrika. Ellers er livet innenfor et mysterium for alle”, sier min guide Cathrine Michel. Klostret Santa Catalina de Siena ble innviet i 1611, opprettet av den katolske kirke og fortsatt tilhører Dominikanerordenen.

Et bilde av den mumifisert søster Maria de Jesus, også kjent som Guds tjener.

Maria vises frem

Innenfor høye murer domineres bygninger av kloster-arkitektur, mauriske fliser og skodder foran vinduer. Kirken er enkel, har marmorgulv og to inngangsdører utskåret av tre og rammet inn i buer av mur. Mens nonner som dør begraves i jorden innenfor murene, finnes det en fortsatt en tre-kiste i kirken av den mumifisert søster Maria de Jesus, også kjent som Guds tjener. Du kan se henne gjennom en glass-sarkofan og vises frem den ene dagen i året  kirken og delvis klostret er åpen for publikum.

Ellers måtte håndverkere inn og ut av klostret i forbindelse med en oppussing som kom på to millioner euro for et par år siden. Inne i kirken finnet religiøse malerier, et stort alter og tre utskåret kunstverk av tre som alle vurderes til eksepsjonelt høy verdi.

Mystikk både innenfor disse store dørene til klostret - og av og til også utenfor

Mystisk utenfor murene

Mikro-samfunnet i dette klostret er selvsagt forbundet med en god porsjon mystikk, spesielt ettersom ingen nonne viser seg utenfor murene. Den eneste kontakten de har med omverden er fra en balkong øverst i et hjørne ut mot parken. Herfra kan nonnene se ut og følge prosesjoner nede på gaten, uten at de blir sett utenfra.

Et barn ble født. ”Det går en historie fra midten på 1950-tallet at et nyfødt barn ble levert ut av klostret gjennom luken i døren som stadig er i bruk. Babyen ble tatt vare på”, forteller guide Cathrine Michel. Skulle denne historien være sann, er det ikke merkelig at enkelte fortsatt tror på jomfrufødsel. Den kristne tro forteller jo at Jesus ble unnfanget og født av en jomfru.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu