Lutefiskelskere – elsk i Drøbak!

oktober 25, 2015
Sist endret 
oktober 25, 2015

Verdens eneste lutefiskmuseum – og jul hele året

DRØBAK: Badeby, sommerby, Julehuset og Julenissens postkontor og byen for dedikerte lutefiskelskere. Selv om horden av hyttefolk og sommergjester forsvinner fra Drøbak omtrent når skolen starter i august, så er det ikke slik at byen går rett inn i vinterdvale. Drøbak har joviale og trivelige innbyggerne og noen av disse byr på sjelsettende opplevelse hele året. Ikke minst når det kommer til lutefisk og humor.

I snart 20 år har forfatter Tom O. Johansen og illustratør Jan-Kåre Øien stått i spissen for Norsk Lutefiskmuseum, lokalisert på Akvariet i Drøbak. Verdens eneste i sitt slag og med en samling som forklarer hvordan det er å være lutefiskelsker døgnet rundt, året rundt – hele livet igjennom.

Lutefiskens dag. Hvert eneste år i slutten av oktober avvikles Lutefiskens Dag med et heidundrende lutefisklag på restaurant Kumlegaarden. Dermed kan også resten av Norge gå løs på lutefisk, servert med tilbehør som potet, erterpurrè, baconfett, brunost, hvit saus, sennep og for ikke å glemme akevitt og øl. Eimen av lutefisk gir seg som regel ikke før julaften. Dog ikke for alle.

En lutløsning. ”Sommerhalvåret er et sant helvete for oss lutefiskelskere. Ventetiden er som et langt, uønsket svangerskap. Men når høsten kommer, bygger gleden seg opp som en innvendig boble, inntil gleden ender i en eksplosjon og man igjen nyter lutefisk med vidåpne sanser. Vi kaller gleden for en lutløsning”, sier museumsdirektør Tom Johansen, med en jakke dekket av lutefisk-utmerkelser.

Julenissen. Spesielt om sommeren legger mange turen ut til Oscarsborg festning som har Festningsmuseet som hovedattraksjon, men også operaforestilling, galleri og serveringssteder. Strømmen av turister om høsten er ikke så stor og de fleste kommer for å besøke Julehuset og samtidig stikke innom julenissens postkontor for å hilse på Tom Kristiansen, han som kaller seg fetter til julenissen.

Museum. Drøbak har en trehusbebyggelse fra 1700-tallet, med trange smug og vakre hager som trekker folk til byen. Akvarium og Norsk Lutefiskmuseum er to av mange attraksjonene.
”Dette er et kjærlighetsmuseum for terapi, underholdning og opplysning”, sier museumsdirektørene Øien og Johansen om museet som er åpent hele året. På veggen henger et brev fra kronprins Haakon som garantert blir invitert til 20-års jubileet. Men direktørene tviler på om kong Harald blir invitert, kongen har nemlig avslørt at han ikke liker lutefisk.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu