Måløy blir nok oppdaget; Rått, vilt og vakkert!

april 6, 2020
Sist endret 
desember 16, 2021

Folk går mann av huset for festivaler, havfiske og Elvis

MÅLØY: Kom sol, kom regn og vind - det være seg en varm sommer eller harde stormer gjennom høst og vinter. For turister er ikke denne øya og byen blant det mest kjente i Norge, men ved nærmere undersøkelse viser det seg at nettopp Måløy har tilbud tilstrekkelig til en aktiv familieferie uten sidestykke eller rett og slett et par dager på et trivelig sted. Her kan du snuble over en rekke festivaler, oppleve naturen både sterk, vill og vakker. Måløy er stedet for dere som ikke vil feriere i flokk.

Naturperle. Byen er Måløy og øya heter Vågsøy - en naturperle i all sin villskap der øya ligger mellom fjorder og mektige Stadhavet. Her er fiske-produksjon, moderne næringsliv og kultur sveiset sammen til et eventyr – og som du kan oppleve uten at reisekontoen blir tømt. Om du er riktig heldig, kan du rett og slett høre en eller annen Elvis fremføre ”Love me Tender”, The King er nemlig fast innslag i Sommer-Måløy.

Festivaler. På denne øya går folk mann av huset for å bli med på ulike festivaler. Havfiskefestival går ut på å fange den største fisken, men  samtidig handler dette om kystkultur, god mat og rorbufester. Måløy skal arrangere EM i havfiske i 2020.
Måløydagene er en annen tradisjon med mye musikk, aktiviteter for hele familien og gateparade. The Norwegian Elvis Festival byr på internasjonale Elvis-tribute-artister, konserter og masse moro for store og små. Link til Elvisfestival
På ei strand i havgapet arrangeres Strandfestivalen i Refvik, med kjente artister som DDE. Imponerende for ei bygd med kun 100 innbyggere.

Action. Ei øy med så mye vill natur, fjorder og storhavet som nærmeste nabo byr selvsagt på mye action. Kontakt firmaet Storm @ Stad for en tur med en rib-båt, ikke bare om sommeren men også når det er ruskevær. Mest sannsynlig en tur du sent vil glemme.

Strand i havgapet. Det meste på Vågsøy er like ved havgapet, det gjelder også Refviksanden. Innbydende, hvit og med så mektige omgivelser at den ved flere anledninger er kåret til ei av Norges fineste strand. Den er bred og 1,5 kilometer lang og har plass både for  camping, bobiler og en festival.

For familien. Rundt på øya finnes mange fine fiskeplasser. På Vågsberget, Søholmen eller på Vombaneset kan man vasse i sjøen og lete etter krabber. For turer ligger den gamle grusveien til bygda Kvalheim. Her er det fine rasteplasser. Et besøk på et av de fire fyrene i Vågsøy blir en sikker vinner. På Ulvesund Fyr kan barna møte fyrgeitene, leke i hagen og få seg noe godt i kaféen. Ellers har byen både lekeplasser, ballbinger og et utvalg av idrettsanlegg. Øya har mange enkle og krevende fjellturer som er merket av Turistforeningen.

Første kyss. Kyss en hjort, mest sannsynlig for første gang. Da må du ta turen til Kai Nave som har 17 hjort, lamaer og andre dyr på farmen Nordfjordhjort på Bryggja utenfor byen. Her kan du også drive med paintball, øksekasting og padle på vannet, eller rett og slett arrangere utdrikningslag med innlagt kyssing av hjort.

Kannesteinen. Aldri før har jeg opplevd så stor interesse for en stein, men så er ikke dette en hvilken som helst stein. Kannesteinen er en attraksjon der den majestetisk står ved sjøkanten på vestsiden av Vågsøy – formet og slipt av natur og hav gjennom tusenvis av år. Kannesteinen har prydet alt fra frimerke til medvirkning i en indisk film. Kjør til bygda Oppedal, her finnes både parkeringsplass og sti til steinen.

Opplev stormen. Kråkenes fyr ligger på et av de mest værharde plasser i Norge, omkranset av fjell og hav på alle kanter – ikke minst utsikt over Stadhavet. Er du riktig heldig, kan du oppleve storm og at bølgene slår over fyr-huset 45 meter over havoverflaten. Innenfor veggene sørger fyrvokter Bettina Vick for mat, massasje og guida turer i området.

Krigshistorie. Måløyraid Senteret midt i Måløy er byens nye attraksjon. Sentret handler om det berømte Måløyraiden i 1941, eller ”Operation Archery”, om kamphandlinger, kaptein Martin Linge, Kompani Linge og historien rundt Shetlandsfarten under andre verdenskrig. Dette er viktig og avgjørende krigshistorie fortalt på en ny og moderne måte. Link til Måløyraid Sentret

Fiskerimuseet. I denne byen har fisk og fiskeforedling alltid vært viktig, og i Fiskerimuseet på havna får du servert hele historien av bestyrer Nils Myklebust. Få med deg historien om pigghå, hai-fisken som forsvant i havet.

Kaibutikken. Først og fremst er dette butikken som har alt, også den minst etterspurte fiskesluk og OL-jakka fra OL på Lillehammer i 1994. Men Kaibutikken til Odd Arne Mulelid er også en stor attraksjon – fordi her finnes en salig blanding av alt fra fuglebur i plast til alt utstyr innen fritidsfiske. En ekte mannfolk-butikk med ventebenk for damer utenfor inngangen.

Silda. Høres ut som en fisk, men er en liten øy mellom Vågsøy og Selje med sommerrestaurant. Hit kommer du med rutebåt for å titte på gamle hus, fiske, bade og nyte stillheten - om du velger sommeren og ikke årstiden med det spennende uværet.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu