Midsommarfest i Dalarna bør oppleves før man dør

juni 5, 2018
Sist endret 
juni 5, 2018

En hest, to berømte kunstnere og den sterkeste tradisjonen i Sverige

DALARNA, SVERIGE: Det finnes turister og det finnes de som reiser og oppsøker områder og folk som er mer interessante og sjarmerende enn andre. Enhver som har  lidenskapen med å besøke de mest originale og interessante stedene på jord, bør minst en gang i livet besøke Dalarna, et område med sterke tradisjoner, røde hus og som befinner seg omtrent midt i Sverige.

Tradisjoner. Selv om svenskene er moderne, så deler de gjerne sine hemmeligheter; At de  verner om gamle tradisjoner, som det å feire årets lengste dag. Dessuten, halvparten av svenskene har sommerhus på landet, mens den andre halvparten drømmer om slike hytter. Derfor fører Midsommar-festen til masseflukt fra byer og ut på landet. Av praktiske grunner er Midsommaraften alltid lagt til en fredag ​​mellom 19. juni og 25. juni.
Etter beste evne prøver jeg å legge turen innom interessante stedene, treffe mennesker og få med meg gode opplevelser. Midsommar-feiring i Sverige er en slik opplevelse, hvor  unge og gamle feirer sammen, enten på store arrangement eller mindre sammenkomster.

Dalarna. Mitt råd er å besøke Dalarna. Denne sentrale delen av landet har et  landskap med bølgende grønne åser, glitrende innsjøer og røde hus og tømmerhytter. Byer og landsbyer rundt Siljan-sjøen har noen av landets beste Midsommar-fester - prøv Leksand, Rättvik eller Mora. Det finnes vel  90 landsbyer i Leksand-området som hver har sine egne feiringer fordelt over noen sommer-dager i juni.

Mystikk. Jenter med krans av blomster på hodet er en del av tradisjonen rundt Midsommaren. På vei hjem skal jenter og unge kvinner plukke syv blomsterarter som legges under puter. Om natten skal deres fremtidige ektemenn etter sigende dukke opp i en drøm. Historien forteller at årets lengste natt er en magisk tid for kjærlighet. På en måte er det fortsatt slik, for dette er kvelden hvor forhold blir satt på prøve. Under påvirkning av alkohol kommer gjerne sannheten frem, som igjen kan føre både til ekteskap og til skilsmisse.

Tällberg. Det sies at å besøke Dalarna uten å oppleve Tällberg er som å være i et bryllup uten å se bruden. Tällberg er en landsby i nordre del av Leksand og ligger i et vakkert område ved innsjøen Siljan. Med vel 200 innbyggere og hele åtte hotell, de fleste med høy standard. I tillegg finnes 400 fritidsboliger i samme område.

Berømte kunstnere. To av Sveriges mest kjente kunstnere, Anders Zorn og Carl Larsson, bodde omtrent samtidig i dette området og begge var inspirert av Dalarna. Her finnes to museer som presenterer kunstnernes arbeid, liv og historie. Larsson-gården ligger i idylliske Sundborn, mens Anders Zorns hus og museum er i Mora. For over 100 år siden oppnådde Zorn internasjonal suksess som maler og fikk betalt svimlende 10.000 amerikanske dollar for et portrett. Han lagde også et av Franklin D. Roosevelt i New York, og Zorns verk henger i flere av verdens museer.

Dalahesten. Berømt er også Dalahesten, en tradisjonell  håndskåret, malt og dekorert trehest laget av furu. Minst ni personer bidrar med sine ferdigheter for å gjøre hver hest ferdig. Omlag 120,000 Dalahester sendes fra produksjonen på Nusnas til mange land i Europa, USA, Japan og Australia – og fungerer som et symbol på Sverige. Mer om Dalahesten

Hele året. Området rundt Leksand og Mora passer både for familier og par uten barn. Her er det nærmest perfekt for aktiviteter - fra turer i fjellet eller benytte sykkelstier, fiske eller padle i innsjøer og elver med kano eller kajakk eller besøke Leksand Badeland. Om vinteren kan du prøve mange barnevennlige skisteder, og da har vi kun nevnt Vasaloppet med et ord.


Alle som påstår at Sverige er en liten verden, har neppe reist mye i dette landet og helt sikkert aldri vært i Dalarna som avgjort er mer enn falukorv, dalahester og rødmalte hus. Midsommaren er i hvert fall en utsøkt begivenhet i Dalarna - et sted på jorden som bør besøkes før man dør.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu