Norsk og svensk hummer blir sikkert svindyr

september 25, 2017
Sist endret 
september 25, 2017

SON: ”I starten på sesongen kommer kilopris på fersk hummer til å ligge på rundt  600 kroner. Senere er det tilbud og etterspørsel som avgjøre prisen”. Den nyheten får vi servert hos fiskebutikken på brygga i Son, kystbyen som har noen proffe hummerfiskere klare til å sette ut teiner i Oslofjorden. Men som samme fiskehandler sier: Kilopris på hummer i Oslo er minst 200 kroner høyere. Som om det er en nyhet, for alt i Oslo er dyrere enn ellers i landet.

Nye regler innebærer at absolutt alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter 1. oktober, og samtidig sette seg inn i alle regler og lover. Svenske fiskere satte rødt kryss i kalenderen på 20. september, da åpnet nemlig sesongen både for yrkes- og hobbyfiskere. På begge sider av grensen er håpet å slå kloa i det som betraktes som havets aller fineste delikatesse.

Hummer kalles også for havets kardinal, en forklaring som henger sammen med at rødfargen er like intens som fargen på kardinalenes kappe i Vatikanet. Så verdifull er hummeren at Norge for noen år siden satte inn marinen i Oslofjorden for å håndheve lover knyttet til hummerfisket. At hummer kan komme opp i en kriminell høyt pris viste sesongens første auksjon på fisketorget i Göteborg i 2016: En hunhummer ble solgt for 20.000 kroner – og veide bare 0,96 kilo. Trøsten får være at hummer over to kilo selges for omtrent halve pris av en kilos hummer.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu