Rovinj er den elegante stjernen

august 9, 2015
Sist endret 
august 9, 2015

Duft, smak og trøffel i Kroatia

Istria, Kroatia: "Slik Middelhavet en gang var", er mottoet til kroatene, med respekt for en bærekraftig turisme. Som reisende reporter følger jeg ofte lokale råd; konsentrere seg om én region og finn ut hva den har å tilby i stedet for å rase rundt som en japansk turist på lynvisitt.

Jeg valgte en matreise, inkludert smaking av vin, olivenolje, litt kultur og stranden som avveksling. I dette nordvestlige området av Kroatia handler det meste om gamle byer på høyder, romerske ruiner, gourmetmat, vingårder og Adriaterhavet. En uke i Istria lærte meg at denne regionen bygger en ny identitet med klar visjon for fremtiden.

Rovinj er selve attraksjonen i Istria, en by med en viss eleganse. Ikke bare et reisemål i venetiansk stil, men også med en skikkelig fiskeflåte og stor fiskehavn. Møt opp tidlig når en armada av båter levere fangsten, fulgt av en horde av skrikende måker. Fiskerne får sin velsignelse fra kirken på toppen av gamlebyen, Church of St Euphemia med et 60 meter høyt tårn.

Duft og smak. Fra byen Motovun hadde jeg en fantastisk utsikt over dalen Mirna, til vingårder og skogen som sies å være området med mest trøffel i verden. Her er svart trøffel på menyen hele året, mens hvit trøffel er en mer sjelden vare. Hvis du lurer på hva som er så spesielt med trøffel, så handler dette i grunn om to ting; duft og smak. Jeg bør vel også legge til prisen - 2500 euro per kilo for hvit trøffel.

Mat i Istria. Manestra er den mest berømte istriske retten som spises med skje. Jeg smakte den tykke suppen på restaurant Alla Beccaccia (beccaccia.hr) i Valbandon, mellom Pula til Fažana. Den kroatiske presidenten var her for lunsj. Manestra er laget av potet, bønner og kraft kokt på ben fra Istrian spekeskinke, altså tørket svinekjøtt. Legg til fisk, sjømat, vin og olivenolje av høy kvalitet, og du vil oppleve en gastronomisk ferie.

Møt en artist. I vakre Groznjan møtte jeg kunstneren Marko Brajkovic i hans studio fylt med fargerike og uttrykksfulle malerier og skulpturer. Marko er engasjert i dagens politiske situasjonen i Hellas og uttrykte dette i et av maleriene. To andre som hadde tiltrukket hans oppmerksomhet var Lady Gaga og Friedrich Nietzsche. Med stor entusiasme fikk vi servert en smakfull hjemmelaget Grappa laget av muskat og druer. Kona Susanne selger produktet på markedet i lille Groznjan.

Lighthouse. Med to leiligheter tilgjengelig for utleie ble fyret på Cape Savudrija et spesielt sted å bo da jeg besøkte området Pula i Istria, en perfekt utpost ute i havet for de som driver med vannsport og dykking. Vi fikk en strålende solnedgang med på kjøpet. For å bo på fyret har man behov for båttransport for å bli fraktet hit og tilbake til fastlandet. Fyret har vært i bruk siden 1818.

Rovinj. Siste stopp på turen var Rovinj. Sett fra sjøen virker det som de pastellfargene fasadene i gamlebyen minst har femti nyanser av lys og skygge. Langs havnen ligger kafeer, barer og en endeløs rekke av restauranter med utsikt til mindre fiskebåter og øyene. Ikke rart diktere og malere har strømmet til denne byen med 21 øyer som naboer i Adriaterhavet.

Om sommeren er det langt flere turister enn diktere. Hvis du vil unngå flokken på fastlandet, prøv et opphold på Hotel Istra som ligger på en øy, bare 15 minutters båttur fra Rovinj. Mitt første besøk til denne byen var som mitt første hopp ut i det varme havet. En gang til er veldig sannsynlig. #Shareistria #istria #rovinj #Croatia

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu