Sommerbyen Sæby - Fruen ved havet

juni 5, 2016
Sist endret 
juni 5, 2016

Havnen oser av ekthet og autentisk dansk sjarme

SÆBY, DANMARK: Helt tilbake til Henrik Ibsens tid har Sæby vært en perle av en fiskelandsby som man gjerne returnerer til. Denne sjarmerende og barnevennlige byen har godt bevarte gulkalkede hus, lang historie, en levende havn og påfallende mange gode fiskerestauranter, takket være lokale fiskere. Sæby oser av ekthet og autentisk dansk sjarme og ligger der som en vakker frue ved havet - mellom skog og strand ved Kattegat, 12 kilometer fra Frederikshavn.

Fruen fra havet. I dag er det seilerne som ønskes velkommen av ”Fruen fra Havet”, Sæbys skytsengel og gallionsfigur, skapt av den norske kunstneren Marit Benthe Nordheim. Skulpturen på vel seks meter markerer innseilingen til havnen og henviser både til Henrik Ibsens berømte skuespill og til Vor Frue, ettersom byen tidligere het Mariestad. Etter et lengre sommeropphold i 1887 fikk Ibsen inspirasjon til å skrive ”Fruen fra Havet”, som er et ekteskapsdrama fra en småby. Etter å ha gått turer i skogen og ved havet var Ibsen så begeistret at han også skrev følgende i tidsskriftet Tilskueren: ”…ubegripelig er det mig, at ikke sommergæster i tusindvis strømmer dit hen, hvor man dog har alt, hva man kan ønske for at befinde seg vel.”

Saltholdig velvære. Hotell Viking har stort velvære-senter med basseng på en takterrasse med utsikt over Kattegat. Her kan gjester benytte alt fra spa-behandlinger og dampbad til badstuer, treningslokaler og hvilerom. Ute kan man slappe av i et saltvannsbasseng som holder 36 grader samt et spabad.
Åhøj er et lite men unikt og klassisk pensjonat i den gamle bydelen. Her er det kun åtte rom med kunst på veggene, bøker i hyllene og hjemmelaget brød til frokost.

Hus ved stranden. Danland Sæby Søbad Feriecenter ligger like ved den hyggelige havnen og den gamle bydel og har 100 familievennlige hus like ved stranden med alle fasiliteter. Både hotellrom og sommerhus kan reserveres hos turistkontoret som også disponerer mange private sommerhus. Visitsaeby.dk

Havna og torget. Det er på torget og i havnen det skjer om sommeren. Torget i sentrum av byen er selve møteplassen, det er hit alle kommer for å handle, spise og nyte stemningen. I det historiske og maleriske miljøet omkring fiskeri- og lystbåthavnen ligger båtene på rekke og rad og på land er det flere fiskerestauranter. Med en så hyggelig havn er det ikke rart mange setter kurs for Sæby om sommeren.

Himmel og hav. Sæby har bemerkelsesverdig mange gode restauranter med ”Frank’s” på havnen som en av de aller beste. ”Dette er stedet himmel og hav møtes”, sier eieren. Hvor rett har han ikke i den påstanden. På Frank’s har man himmelsk utsikt ut over havnen, til ”Fruen fra havet” og ikke minst til en overdådig fisk- og skalldyrbuffet både til lunsj og på kvelden.

Jensens Fiskerestaurant er et annet alternativ på havnen. Her er det bare å velge mellom stekt, grillet, dampet og kokt fisk. Andre alternativer er gourmetrestauranten ”Frk. Madsen” som er bygget i en tidligere hestestall, og flere alminnelige spisesteder som ”Restaurant Ibsen” og ”Cafe Lange”

Duft av ferske brød. Man reise neppe til Sæby for shopping, men når man først er i denne byen er det flere som har ferske bakevarer. Det er bare å følge duften, så kommer man kanskje til en delikatessebutikk med mange hjemmelagde spesialiteter. Det er mulig å fiske selv både i sjøen og ikke minst ørret i elven, men Sæbys fiskehandler er et enklere alternativ for fersk og nyrøkt fisk, eller den lokale spesialiteten ”tørrede jyder”.

Smak på kunsten. Det er ikke bare Ibsen som har gjort at dette er dikterbyen på Jylland. Kjente kunstnere og forfattere har lenge vært tiltrukket av Sæby og byens museum er i seg selv en kulturhistorisk perle. I dag finnes kunsten også i gater, parker og i havneområdets gallerier.

Strender. Det er strender langs hele kysten og sentralt ligger Lyngså Strand og lokker med en bred og barnevennlig strand som innbyr til mange aktiviteter. Sæby Svømmebad er mer enn en svømmehall og byr på spa, varmtvannsbasseng, sauna, dampbad og massasje. Her er også plaskebasseng for de minste, stupebrett og en rutsjebane på 60 meter. Sæby Golfklub har en 18-hulls bane som ligger i et naturområde med elv og sjøer som gjør banen ekstra spennende.

Alfred jobber med TV-dokumentar - og han lager reisereportasjer til King Goya.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu