Smak av hav og drøm om en dyrebar luksus

juli 10, 2019
Sist endret 
juli 10, 2019

Beliggenhet og kultur tilsier at den svenske skjærgården er en kyst for sjømat

SVENSK MAT I SKJÆRGÅRDEN: Ut på tur for å oppdage og få øynene opp for skjærgården og spesielt mattilbudet på øyene i Vest-Sverige. I storbyen Göteborg finnes både fiskemarked og stjerne-restauranter, men du skal være klar over at om du legger turen innom øyene nord for byen får du servert spesialiteter av høy kvalitet. Vi tok smaksprøver på to spisesteder – begge på Hönö og der de bokstavelig bokstavelig talt ligger som gode naboer som holder åpent hele året.

Matkulturen.
Kysten mellom Göteborg og Norge har mange perler og den første dukker opp allerede en times fergetur til området som kalles Öckerö og omfatter ti øyer. Her henger matkulturen sammen med små samfunn, hav på alle kanter, fiskehandlere og nærheten til å fiske i sjøen. Proffe fiskere finnes overalt. På Hönö kan du gå på kurs for å bake den lokale hönökaken, som du også får på Fiskemuseet. I tillegg er den lokale øl-kulturen på stigende kurs, og det finnes faktisk så mange små-bryggerier at det på høsten arrangeres øl festival.

Kun fisk og skalldyr. Med havet som nærmeste nabo er det nesten naturlig at det kun finnes  fisk og skalldyr på menyen hos Tullhuset, en restaurant som holder til i et tidligere toll-hus like ved fergekaia. Her er det dagens ferske fangst og sesongens tilbud som gjelder. Tilgang til hummer kommer først om høsten. Min favoritt er helstekt rödtunga, den fargerike bergflyndre på norsk, servert med ferske poteter og soyabrunet smør. Retten koster 259 svenske kroner. Husets Klåvameny til 399 kroner kan avgjort anbefales. Tullhuset tar også unge gjester på alvor og har egen fiskesuppe og fiskeburger til rimelige priser.

Mange spesialiteter.
Lilling Cottage ble en annen favoritt, med spennende meny og en profil som minner om Middelhavet, med unntak av den ur-svenske spesialiteten Matjessild med alt tilbehør til en pris på 175 svenske kroner. Takk til svenskene som tar vare på sild-tradisjoner, nordmenn gjør det dessverre ikke, vi bare fisker sild og lager sursild. Ellers lages rettene av lokale og kortreiste råvarer. Vel, pizza-oppskriften er vel plukket opp i Italia. Maten er utmerket og familien som driver stedet foretrekker mat som tar seg vakkert ut på tallerken. Ikke så merkelig, for familien driver også med blomster og innredning.

Nyttig tips.
Som gjest får du enkelt tak i ferske varer for å lage svensk mat i skjærgården. Og skulle du få lyst på å kombinere en tur på havet, anbefales skalldyrsafari med skipper Lasse Englund og fiskebåten «Kastor». Du er sikret både krabber og smak av krabbe-klør og sjøkreps mens båten elegant danser på små bølger mellom øyer i den vest-svenske skjærgården.
Enda et nyttig vink; Barn i Sverige returnerer til skolen rundt midten av august og mot slutten av måneden faller mange priser som stein i blått hav. Og hvert år mot slutten av september er det tid for å nyte hummer – denne delikatessen, et kulinarisk høydepunkt, en drøm og tradisjon, for ikke å snakke om høstens nytelse og luksus; Fersk, nykokt hummer. Men fy fasan så dyrt, selv i Sverige.

Mer om Tullhuset Restaurang

Mer om Lilling Cottage

Les også: Svensk skjærgård – aktiv ferie og total frihet

 
 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu