Tips for besøk på Svalbard

januar 11, 2016
Sist endret 
januar 11, 2016

Her virker omgivelsene som et kunstverk

https://vimeo.com/151383543

SVALBARD: Dette er et av verdens største områder med uberørt natur - på 78 grader nord omtrent mellom fastlands-Norge og Nordpolen. Det totale vintermørket tiltrekker folk fra hele verden, mens sommeren betyr vakre farger og kontraster av dramatiske isbreer, majestetiske fjell, yrende fugleliv og en uendelig arktisk tundra. Som gjest om sommeren er du omgitt av den enestående stillheten mens midnattssolen skinner fra tidlig vår til høst. Her virker omgivelsene som et kunstverk.

Begge sesonger bergtar og det er vanskelig å si hvilken som er mest fascinerende. En tur til Svalbard betyr at du kan utforske den spennende og avsidesliggende arktiske naturen - kanskje se isbjørn, reinsdyr, hvalross, sel, hval eller noen av de over 100 fugleartene. Mange vil nok foretrekke å besøke Svalbard om sommeren – altså i juni, juli eller august. Da kan man bli med på alt fra ekspedisjoner til scootertur, fotturer til gruvebesøk, båtturer og middag i villmarken.

Lokal mat. Spisestedene har ofte spesielle navn og tilbyr unike retter. Som for eksempel Brasseri Nansen som serverer internasjonal mat og arktiske spesialiteter som sel, rype, fjellørret og reinsdyr med panoramautsikt til fjord og fjell. Eller nyt et enkelt måltid i Barentz Pub og Spiseri, en populær møteplass for både hotellgjester og lokalbefolkning.

Klima. Til tross for å være så nær Nordpolen har Svalbard et relativt mildt klima sammenlignet med områder på samme breddegrad. I Longyearbyen, der den gjennomsnittlige temperaturen varierer fra -14 ° C i løpet av vinteren til + 6 i om sommeren. Den aller laveste temperaturen ble målt mars 1986 på -46,3 ° C, mens den aller høyeste temperaturen ble målt i juli 1979 på + 21,3 ° C. Været på Svalbard kan skifte svært raskt og lokale variasjoner kan være store.

Isbjørn. Tilbringer mesteparten av livet i havisen og befinner seg oftest på øyer øst for Spitsbergen, mens streifdyr kan treffes overalt på Svalbard. Bjørnen føder sine barn i snøhuler på land og ungbjørnene går sammen med mora til de er rundt to år gamle. Den lever hovedsakelig av ringsel og isbjørnen angriper svært fort og uten varsel. I Svalbard-området finnes rundt 3000 dyr. Mennesket er et fremmedelement i isbjørnens rike. Bjørnen har voldsomme krefter, og kan se på oss som et potensielt byttedyr.

På Svalbard kan du møte isbjørn overalt hele året. Vær særlig oppmerksom når du beveger deg utenfor bosetningene og gå helst i følge med lokalkjent guide. Isbjørnen har vært fredet for jakt siden 1973. det er også straffbart å forfølge, lokke til seg, mate eller forstyrre isbjørnen unødig.

Fottur. Bli med på en tur som starter med å gå opp østsiden av Sarkofagen, 500 m.o.h., ved Larsbreen. Det blir en rast på fjellet Sarkofagen mens man nyter utsikten over Longyearbyen og Isfjorden, før turen så går sørover og ned til Longyearbreen. Turen starter i ulendt og steinet terreng der vi krysser små elver. Det er moderat stigning før vi er på toppen av Sarkofagen. Turen er middels krevende med tanke på fysisk form og man trenger ikke breerfaring. Turen tar ca 6 timer.

Sightseeing. To timers guidet minibusstur er en perfekt måte å få oversikt over Longyearbyen og omegn. Guiden forteller om de viktigste lokale severdighetene og historien til Longyearbyen. Turen går i nærheten av alle de lokale gruvene, forskningsområder, bysentrum, kirka og forbi det globale frølageret. Det blir stopp underveis for fotografering. Turen tar ca. to timer.

Fjordsafari. I enden av Longyearbyens hovedgate ligger Isfjorden og glitrer. Lenger trenger du faktisk ikke gå for et spennende eventyr i Arktis! Med sine 107 kilometer er Isfjorden den nest lengste fjorden på Svalbard. Langs bredden av fjorden ligger naturperlene bokstavelig talt på rad. Åpne båter tar oss ut til det mektige Fuglefjellet; et yndet hekkested for tusenvis av sjøfugl hver sommer.

Historieinteresserte kan glede seg til strandhugg hvor man ser rester etter Svalbards fascinerende kullgruvehistorie etter at amerikanske John Munro Longyear etablerte Longyearbyen i 1906. Grumant, som ligger inneklemt i en revne i Fuglefjellet, er et russisk gruvesamfunn som ble nedlagt i 1961. Båten gjør også stopp i Hiorthhamn; et norsk gruvesamfunn sist brukt i 1940.

Kveldstur på fjorden. Her benyttes kajakk som transportmiddel for å komme nærmere på naturopplevelsen, med kvalifiserte guider og innenfor trygge rammer slik at turen passer for alle med eventyrlyst. Du får utlevert ditt personlige utstyr. Ingen padleerfaring er nødvendig, men turen kan være noe anstrengende for armer/skuldre. Kontakt: wildlife.no

Museum. North Pole Expedition Museum formidler historien rundt tre luftskip som forsøkte å nå Nordpolen. Luftskipene America i 1906 - 1909, Norge i 1926 og Italia i 1928 samt de påfølgende redningsaksjonene hvor blant andre Roald Amundsen mistet livet. Utstillingen består av bilder, dokumenter, gjenstander, film og ulike modeller av landskap, båter, fly og luftskip.

Svalbard Museum er et natur- og kulturhistorisk museum med ambisjon å formidle bred og allsidig kunnskap om historie og naturforhold. Svalbard Museum presenterer en moderne utstilling i tradisjonell form.

Mer info Visit Svalbard

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu