Tips Reise & Ferie

Få ferieglede med billeie uten å gå i fellene

Billeie er et alternativ som gjør feriereisen litt enklere. Men sjekk forsikring før du bestiller

OSLO: Det er ikke til å komme utenom at bilen på mange måter gjør hverdagen litt enklere. Det gir en ekstra frihet å kunne sette seg bak rattet og dra dit du ønsker, når du ønsker, uten å måtte sjekke kollektivruter og avgangstider og planlegge ned til minuttet når du må dra – og om det faktisk finnes et kollektivt alternativ til din destinasjon.

Dette gjelder selvsagt også når man er på ferie. Enten du har tenkt deg til spennende Island for å få med deg den blå lagunen og samtidig ta turen ned i en vulkan, eller du er på ferie med barn og skal til fornøyelsesparker, dyreparker og andre attraksjoner som kanskje ikke er så lette å nå med kollektivtransport når du har små sjarmtroll på slep. Det er i slike situasjoner  bilen blir et alternativ.

Klikk for store bilder billeie

Siden det ikke alltid er praktisk – eller mulig – å reise med egen privatbil, er billeie et godt alternativ for oss ferieglade nordmenn. Men det finnes en rekke ting man bør ta hensyn til og tenke over før man bestiller leiebilen. Ikke alle leiebilaktører er like seriøse, og om man går på en smell kan det fort gi skår i feriegleden og svi for lommeboken.

Omtrent hver fjerde nordmann leier bil når de er på ferie, så det finnes heldigvis mye erfaring å hente for deg som vurderer leiebilferie for første gang.

Se opp for gebyrer. Leieprisen du først får oppgitt – særlig om du bestiller på nett – er gjerne ikke hele prisen, så det er viktig å lese alt som står med liten skrift og være sikker på at du har all prisinformasjonen. Ellers kan det hende at alternativet du trodde var det billigste ender opp med å være mye dyrere enn først antatt. Les deg opp på vilkår og sjekk om ekstrautstyr og tilleggstenestene de prøver å selge faktisk er relevante for deg.

I tillegg er det også viktig å sjekke forsikringsvilkårene. Her er mange utleiere veldig aggressive i sin markedsføring, så det er lurt å vite hva som allerede er dekket med reiseforsikringen din. Be helst om å få forsikringsinformasjonen på forhånd, slik at du kan lese gjennom den før du drar, og ikke når du står lettere stresset og sliten på leiebilkontoret første feriedag.

Sjekk bilen nøye. Både når du henter og leverer bilen er det viktig å sjekke den nøye fra alle vinkler for skader, riper og annet. Ta gjerne bilder – eller til og med video – slik at du har sikker dokumentasjon på bilens stand da du mottok og leverte den. I tillegg bør du dokumentere eventuelle skader skriftlig før du kjører av gårde. De fleste utleiere har en sjekkliste som du alltid bør gå nøye gjennom og få signert av utleier. Hvis utleier ikke har et slikt skjema, bør du skrive din egen liste og få den signert.

Også i Norge. De fleste tenker kanskje på leiebil som noe man bruker på ferie i utlandet, men med vår unike, langstrakte geografi kan det også være smart å feriere med leiebil i Norge. Det finnes mange spennende reisemål her til lands som kan gi en vel så stor ferieopplevelse som det man finner i utlandet.

I tillegg vil mange av aktørene også være hakket mer seriøse enn det du kan risikere å finne andre steder. Derfor er leiebilferie også en fin måte å utforske alt det vakre og utrolige vårt eget land har å by på, som vi kanskje har en tendens til å glemme til fordel for reisemål som gjerne høres mer eksotiske ut.

Advarsel om svindel: Spar penger og et knust hjerte

Russland og Ukraina er blant land med den høyeste risiko knyttet til dating-svindel

KIEV: Bob fra New York kom sammen med en gruppe menn for å møte den nye kvinnen han kjente fra nettdating. Mannen hadde allerede brukt masse penger på brevveksling og live chat. På samme hotell traff jeg en virkelig insider som snakket ut om dating-bransjen og langbente skjønnheter. Virkeligheten er nok ikke like romantisk som innholdet i brevene fra ukrainske kvinner.

«Hun er vakker, ung og ønsker å gifte seg. Det er nesten for godt til å være sant”.
Ikke rart Bob fra New York ble begeistret der han sto i lobbyen på et hotell sentralt i Kiev Han snakker begeistret om sin nye venninne, 25 år gamle Olga fra hovedstaden i Ukraina.

Klikk store bilder av svindel

Skjønnheter til leie. Bob hadde punget ut med 4000 dollar, eller om lag 34.000 kroner for sin turpakke, organisert av dating-byrået Anastasia. Pakken inkluderte reisen fra New York, 8 dager på hotell med frokost, ubegrenset introduksjon til kvinner, tre gratis og eksklusive møter med utvalgte kvinner i to byer og noe hjelp til oversettelse.

Men Bob innser ikke at mange av kvinnene som møtte opp på hotellet var innleid for å møte menn fra Europa og USA – inkludert en bukett vakre og langbent modeller som tar slike oppgaver som del av jobben. Hvert år organiseres mange turer til Ukraina og Russland, beregnet på og solgt til vestlige menn som ønsker å møte kvinner de er blitt kjent med gjennom Anastasia Date. Menn som tror de har funnet den store kjærligheten på nettet og vil treffe den nye kvinnen. Mest sannsynlig returnerte Bob til New York med et knust hjerte og noen tusen oppsparte dollar fattigere.

Ren business. Kombinasjonen nett-dating og tur-pakker til Russland og Ukraina er et heller tvilsomt tilbud i reiselivsnæringen. Dette handler om ren business og lite om kjærlighet med lykkelig utgang. Neste tur med Anastasia finne sted i april, til Odessa og i hovedsak som tilbud til amerikanerne.

”I snitt får du treffe mellom 7-10 kvinner for hver mann som er til stede i salen. Det blir sosiale møter der du vil finne den spesielle kvinnen du er ute etter. Bli med på turen til Svartehavet – til Odessa og overrask din utvalgte med en bukett friske blomster. Det vil ikke gå lang tid før du opplever spenning og en ferieromanse» skriver Anastasia i invitasjonen.

En insider snakker ut. I hotellbaren møtte jeg Elena som i fem år har jobbet som tolk for Anastasia. «Noen kvinner ønsker virkelig å finne sin partner, men de søker etter yngre menn og slike finnes i denne gruppen. Her later kvinnene som om de er veldig interessert. Noen kan få påspandert måltider, drikke, små gaver og kan til og med bli invitert på reiser til Amerika eller Vest-Europa. Men det meste av dette er svindel. Arrangøren prøver å unngå svindlere, men forstår uten svindlere ville ikke denne virksomheten eksistert”, forteller Elena.

”Jeg har også jobbet som tolk for norske menn. De kommer ikke i flokk, men gjerne alene eller med en venn på jakt etter unge kvinner”, sier hun.

Reise-svindel. Dette er en av de mest brukte metoder. En potensielt offer får kontakt får kontakt på en datingside.  Den unge jenta, eller en mann, blir først involvert i et nett-forhold- Deretter ber hun om økonomisk hjelp til å arrangere et personlig møte. Svindlere får ofte penger til å skaffe seg visum, pass, billetter og andre utgifter til reisen. Reise-svindlerne bruker falske dokumenter for å vise frem legitime reiseplaner.

Oversettelse. Denne varianten er ganske spesifikk for Ukraina. Den er basert på samme idé – en ung kvinne er på utkikk etter en mann i utlandet. Kvinnen snakker angivelig ikke engelsk og har heller ingen privat tilgang til Internett. Hun bruker tjenestene til noen i en agent som hjelper henne med korrespondanse. Svindleren melker menns interesse med denne damen for penger så lenge som mulig.

Nettdating og svindel. Privatetterforsker John Harper leder sitt Florida-baserte selskap Wymoo International, som spesialiserer seg på å sjekke bakgrunnen til personer og selskaper rundt omkring i verden, også kjent som due diligence.

«Russland og Ukraina er blant de land med den høyeste risiko knyttet til dating-svindel. I dette området ser vi internett-kriminelle som bruker vakre kvinner, eller deres bilder, for å svindle utlendinger. I disse to land er nettdating og matchmaking populære bransjer. Mange relasjoner starter på internett, vanligvis via en online datingbyrå eller et nettsamfunn. Med håp om et bedre liv lar ellers ærlige kvinner seg bruke i disse tjenestene. Det er et økende antall av internett-kriminelle som håper å tjene enkle penger – og mange gjør også det”, sier John Harper.

Del mindre. Etter å ha testet tjenestene til Anastasia og andre datingtjenester er det sunn fornuft og noen gode råd som gjelder; Beskytt din private informasjon og personlige data. Unngå å dele personlige opplysninger om deg selv på nettet. Send aldri penger til noen du aldri har møtt. Hvis du likevel tror forholdet til en ny kvinne har potensial, bør du sjekke og dobbelsjekke bakgrunn til kvinnen, eller ta kontakt med en noen som kan sjekke dette.

Øst-Europa med høy arbeidsledighet har grobunn for romantikk og forhold over alle grenser – og etterforskning virker i den forbindelse ikke spesielt romantisk. Men dette kan spare deg for tusenvis av kroner – og et knust hjerte.

Bare spør Bob fra New York. Dagen etter var han på plass da en flokk vakre kvinner strømmet til hotellet – klar for å møte en annen Olga fra Kiev. Og det som virket for godt til å være sang, er i de fleste tilfeller nettop det. For godt til å være sant.

Les mer om nett-dating og svindel: www.stop-scammers.com
Foto: Anastasia Date[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Boracay åpnet – slutt på strandparty og plastposer

Også Island har fått nok av masseturisme – vil innføre begrensninger

IDYLLEN ÅPNET: Den lille og populære ferieøya Boracay på Filippinene er igjen åpnet for turister etter seks måneder med renovering og oppgradering. Det var selveste Rodrigo Duerte, landets president, som beordret fornyelse av Boracay  fordi idyllen var nedslitt og ødelagt av turister. Plutselig ble øya stengt, med unntak av fastboende og arbeiderne som utførte renoveringen.

Klikk større foto Boracay

Nye Boracay blir ikke som før. Blant annet er det slutt på de ville strandfestene som på det meste trakk mer enn 50,000 festglade mennesker til strendene og som la igjen ti tonn med søppel når festen tok slutt. Nå er det ikke love å røyke, drikke og spise på strendene, og du kan bare glemme å komme til Boracay med plastposer.

Gjester reduseres. Boracay er bare fire kvadratkilometer, har en befolkning på 30,000, ligger utenfor  øya Panay og tok i fjor imot nesten 2 millioner besøkende. I første omgang vil bare halvparten av øyas 12,000 hotellrom bli tatt i bruk, samtidig som antall gjester reduseres til maks 19,000 på samme tid. Også flyselskaper må redusere sine ruter til  Godofredo-flyplassen på fastlandet.

Mange øyer. Man kan jo undre seg over at Boracay ble ødelagt av turisme, spesielt når vi vet at Filippinene har 7,600 andre øyer å velge mellom, flere minst like idylliske som Boracay. Svaret er over-turisme og i stadig flere idyller er man redd for økologisk katastrofe. Det kan sammenlignes med at masseturisme er blitt et hat-objekt i mange europeiske byer – og nå også på Island hvor det vurderes å begrense antall turister ut i naturen. Ifølge forskning publisert i tidsskriftet Nature, skyldes nær åtte prosent av de globale klimautslippene turisme.

Tre alternativ. Får du ikke plass på Boracay, så har Filippinene mange gode alternativ. Coron i Palawan har også  hvite strender og laguner. Cebu er ei lang og smal øy midt i Visayan-øyene. Området er en ren idyll. God flyforbindelse til Cebu fra Manila og direkte fra andre land. Vi må ikke glemme øya Siargao, regnet som landets beste for surfere. Her er øy-hopping med båt en annen populær ferieform.

Vinferie California; Vandring med vintest, mat og luksus

Noen aktive luksusferier laget for individuelle og ikke store grupper

SONOMA, CALIFORNIA: Dette er et område som mange vinentusiaster kjenner og allerede vet at Sonoma nærmer seg det perfekte for en vinferie blant mer enn 425 berømte vinprodusenter. Mange blir overrasket over at dette med vinsmaking i Sonoma foregår i en uformell og hyggelig atmosfære fri for kjøpepress.

I tillegg kan man vandre gjennom dette fylket i delstaten California i kombinasjon med innlagt vinsmaking hos produsenter som er ivrig på å fortelle hvordan deres vin er laget. Vi anbefaler firmaet Wine County Trekking som byr på tur-ferie med vandring og bosteder som må beskrives som luksus.

KLIKK store bilder Vinferie California

Fem dager. Dette er en slags en-gang-i-livet-opplevelse som i tillegg til selve vandringen byr på vinsmaking, fantastiske restauranter, losji på høyt nivå, spennende og spesielle utflukter i en spektakulær natur. Den nye ruten som strekker seg over fem dager og fire netter starter på Sonomakysten, går innom Bodega Bay, utforsker de gamle trærne i park og natur reservatet Armstrong Redwoods State Natural Reserve, besøker fantastiske vingårder i Dry Creek Valley og ender i den elegante byen Healdsburg. Lengden på daglige spaserturer er rett og slett overkommelige for alle.

Selvstyrt. Turen er på en måte selvstyrt, noe som betyr at du kan dra på tur med din egen familie eller venner  og ikke med fremmede. Wine Country Trekking tilbyr en komplett reiserute, med tilpasset kart og detaljert beskrivelse av stier dere skal følge. Arrangøren sørger også for måltider og losji, og frakter bagasjen mellom steder der dere skal bo. Siden de fleste gjester foretrekker å velge sine egne spisesteder, har Wine Country Trekking en liste over alternativer og foretar  reservasjon på utvalgte spisesteder.

Mat og vin. Wine Country Trekking ble startet av tre innfødte fra San Francisco Bay Area, som alle deler lidenskapen for fotturer med god mat og vin. Inspirert av egne opplevelser i Europa og lokalkunnskap, ble noen aktive luksusferier til for turister fra hele verden, for individuelle og ikke store grupper. Den nye ruten ender i Healdsburg ved Russian River i hjertet av Sonoma Wine County – en by med sjarm og kåret til en av de beste småbyene i Amerika. Her finnes enda flere muligheter for vinsmaking og et mattilbud som strekker seg fra hamburger til haute cuisine og omtrent alt mellom disse to ytterpunktene.

Vi har ikke funnet norske turoperatør og anbefaler denne for info og bestilling: Wine  Country Trekking

LES OGSÅ: SLIK ER NAPLES I FLORIDA ET SOLFYLT VINTERPARADIS

 

Sterk advarsel: Bli hjemme – ikke reis til Santorini

”Vi har passert bristepunktet og klarer ikke flere turister”, slår borgemesteren fast

SANTORINI: Turister er et problem. Vi så det allerede i fjor sommer,  og i år blir det enda verre i Hellas. Nå roper innbyggerne på øya Santorini om hjelp.
”Situasjonen er ikke bra, vi har mistet kontroll. Dette vil ende med revolusjon”, mener Panagiotis Dotis. Han driver restaurant i Kamara på Santorini, en fiskelandsby forvandlet til turistby med svart lavastrand.

Dotis er en av mange lokale som er fortvilet over at den greske øya oversvømmes av turister. Romantiske Santorini har mistet sin sjarm. Årsaken er for mange turister samtidig på ei øya på 76 kvadratkilometer. Lokale grekere fortviler, spesielt over charter-trafikken og alle cruise-skipene.

Klikk større bilder Santorini

Køer og krangel. Selvsagt er det charter-turisme og altfor mange cruiseskip som er årsaken til kaoset på Santorini. I løpet av tre sommer-måneder i 2017 kom to millioner hit for å se på hvitkalkede hus og strender. Enda flere er forventet sommeren 2018. Det fører til køer, knuffing og til og med turister som krangler og slåss i kaoset.

”Vi har passert bristepunktet, vi klarer ikke flere turister”, slår borgemester Nikos Zorzos fast. Han sitter på sitt kontor i rådhuset i småbyen Fira og fortviler – også over sentrale myndigheter som vil ha flere turister til Hellas, noe som fører til penger i en ellers tom statskasse.

Medaljens bakside. Men alle medaljer har som kjent sin bakside. Med godt over 30 millioner besøkende til Hellas er ikke alt kun inntekter. Mange steder har dette ført til et stort problem, og sentrale myndigheter vil ikke begrense strømmen til steder som Santorini.
Tradisjonelt reiser mange svensker på charter-ferie til Hellas, nå også i ren sympati for grekerne og hjelp til landets økonomi. Den hjelpen kan Santorini klare seg uten.

Nå får både svensker og nordmenn klar beskjed fra Santorinis ordfører: Bli hjemme eller finn andre feriemål!

Nytt museum for diamanter forteller historien

Museet DIVA forteller Antwerpens diamanthistorie og diamantens historie

MUSEUM FOR DIAMANTER: I over 500 år har belgiske Antwerpen vært hjertet i verdens diamanthandel, og fortsatt passerer det meste av verdens rå og slipte diamanter gjennom byen. Antwerpen har 1700 diamanthandlere på et område som er mindre enn en kvadratkilometer – og diamantsliperne i Antwerpen er blant verdens absolutt beste. «Cut in Antwerp» er et kvalitetsstempel.

Klikk for store bilder Museum for diamanter

På det nye DIVA kan besøkende oppleve en bit av Antwerpens tradisjonsrike diamanthistorie, og samtidig se hvor tett byen og diamantenes historie er forbundet.

Seks rom med diamanter.DIVA består av seks rom som besøkende guides igjennom av egen butler, Jérome. Det første rommet, Wunderkammer, forteller om Antwerpens strålende fortid. Inntil midten av det 17. århundre var byen et av Europas ledende områder for produksjon og distribusjon av kunst og luksusvarer som sølv, smykker og edelstener samt kuriositeter som kokosnøtter, skjell og koraller.

I det neste rommet, Atelier, oppleves kunsten å slipe diamanter på nært hold og lære mer om håndverket som er involvert i bearbeidingen av diamanter. I International Trading Room fortelles historien om hvordan Antwerpen ble sentrum for verdens diamanthandel med kortfilmer som illustrerer historiens handelsruter.

Unike skatter.I fjerde rom, Dining Room, kan besøkende ta plass ved et av de pent oppdekkede bordene og oppleve luksusgjenstandenes betydning i dagliglivet, mens man i Vault får et innblikk i kriminaliteten samt spørsmålene om etikk og autentisitet som knytter seg til diamant- og sølvbransjen. I det siste rommet, Boudoir, avsløres  betydningsfulle skatter og sørger for at besøkende forlater Antwerpens nye stjerneattraksjon med stil.

I tillegg til utstilling har DIVA også bibliotek, arrangementslokaler, to butikker samt et atelier hvor besøkende kan lære å lage smykker.

Les mer og kjøp billett DIVA 

Sør-Afrika er dyrenes spennende verden – og vin

Bloemfontein en sjarmerende by fire timers kjøring sør for Johannesburg

SØR-AFRIKA: Som så mange andre som besøker Sør-Afrika har også vi vært innom Cape Town, storbyen helt sør man liksom ikke vil unngå. Dette store landet har likevel mye mer å by på enn storbyjungel, og særlig området rundt Johannesburg er langt mindre besøkt av turister. Og spesielt i området fra Johannesburg og sør til Bloemfontain kan du oppleve alt fra ville dyr og fantastiske museer til noen av verdens største landcasinoer.

Klikk store bilder Sør-Afrika

Safari i Pilanesberg. For mange som legger ut på den lange reisen er Sør-Afrika ensbetydende med safari. Hvis du oppholder deg noen dager i Johannesburg kan du dra på dagstur til nasjonalparken Pilanesberg. Denne er en god erstatning for den langt mer berømte Krüger-parken som ligger grisgrendt til nordøst i landet ved grensen til Mosambik. I Pilanesberg kan du se eksotiske dyr som løver, leoparder og elefanter. Området er digert, og du er derfor nødt til å ha egen bil eller guide. Vi anbefaler det siste, ettersom dette er langt tryggere og du får også oppleve langt flere ville dyr på nært hold ved hjelp av guide.

Minner for livet. Uansett hvilken park du velger, kan vi nærmest garantere eksotiske opplevelser og minner for livet. Hvis du ikke vil gamble for mye med været, anbefaler vi også at du reiser når det er sommer i Europa. Vinter i Johannesburg er nemlig ensbetydende med lite nedbør, noe som gjør at du slipper å bli gjennombløt mens du beundrer det fantastiske dyre- og faunalivet.

Casino-resort Klerksdorp. Sør-Afrika er kjent for sitt utvalg av casino-resorter og underholdningsparker som besøkes av såvel fastboende som turister. Sørvest for Johannesburg ligger den lille byen Klerksdorp, og på Rio Hotel kan du boltre deg i en av landets største casino med alt fra klassiske casinospill til underholdning i absolutt toppklasse. Hvis du er nybegynner kan du i dette nettcasinoet finne grundige innføringer i spilleautomater og andre casinospill før avreise til Sør-Afrika, slik at du er en dreven spiller når alvoret starter.

Johannesburg. I Johannesburg kan du blant annet besøke Top of Africa, eller Carlton Centre som det egentlig heter. Med sine 223 meter over bakken er dette kontinentets høyeste bygning. Historieinteresserte bør legge turen innom  Nelson Mandela Museum og Apartheid-museet. Begge tar opp landets dystre fortid frem til rasesegregeringen ble opphevet på begynnelsen av 1990-tallet. Sør-Afrika  sliter fortsatt med flere utfordringer som et resultat av denne politikken.

Sørover til Bloemfontein. Denne sjarmerende byen ligger omlag 4 timers kjøring sør for Johannesburg, og regnes som en av landets tryggeste. Bloemfontein kan enkelt nås med buss, tog eller bil fra Johannesburg, og vel framme kan du kose deg langs den moderniserte havnefronten. Byen har også flere interessante historiske museer, og 40 km unna finner du naturparken Soetdoring. Her er kultur og historie på utstilling. Ta en spasertur langs President Brand Street og studer majestetiske bygninger og flotte hager.

Bloemfontein har eget casinokompleks kalt Windmill, og her kan du friske opp kunnskapene fra nettcasinoet før du eventuelt reiser de 1000 kilometrene sørover til Cape Town, om du ikke allerede har vært der.

LES OGSÅ: ”Dette er Nettcasinoet” HER 

Slik opplevde Jacob verdens lengste flyreise

I løpet av nesten 18-timers flytur rekker du åtte Harry Potter-filmer

LONDON: Vi må ta i bruk noen engelske ord for best beskrive hva passasjer Jacob Lewis mente etter vel 17 timer på Flight QF 9 som fløy uten stopp fra Perth i Australia til London Heathrow.
”It´s non-stop till you drop”, mente Lewis, som var på jobb for avisen The Sun. Han satt på  økonomiklasse med 160 andre passasjerer, mens andre hadde sikret seg plass i en verden av senger og champagne hos det australske flyselskapet Qantas.

Klikk for større bilder fra verdens lengste flyreise

Tiden gikk. I løpet av denne reisen brukte Lewis tiden på ulike aktiviteten: Han drakk 1 øl, 2 glass vin, 1 gin & tonic, 7 flasker vann,  spiste 4 poser med snacks, 1 kylling-rett med ris og grønnsaker,  litt brød, 1 panna cotta, spiste 1 frokost, 1 yoghurt, 1 minibrød, drakk 1 kopp te, 1 appelsinjuice, hadde 4 toalettbesøk, så 1 film, fikk 2-timers søvn, lå 6 timer med øynene lukket og skrev 1 artikkel.

Dette er verdens lengste flyreise uten at passasjerer opplever dagslys. I løpet av en nesten 18-timers flytur har du tid til å se åtte Harry Potter-filmer og lytte til hver eneste sang av The Beatles nesten to ganger.

«Jeg er litt fortumlet, har vondt i baken og klar for senga», skrev Jacob Lewis i The Sun – etter 17 timer og 13 minutter på Flight QF 9, før han kunne sove hjemme i London. En slik tur-retur reise på 1. klasse hos Qantas koster for tiden 5,127 engelske pund, eller vel 56,000 norske kroner. Langt rimeligere der Jacob Lewis satt.

Flymaten. På denne turen ble det servert et hovedmåltid, et mindre måltid halvveis, litt morgenmat og før landing en frokost-meny, samt gratis snack og drikke under hele turen. Hovedmåltidet besto av en ravioli med ost og purre i en kremet soppsaus; og kylling med  ris og stekte grønnsaker.

Da den såkalte Kenguru-ruten åpnet i 1947, måtte folk håpe at de kom seg til Australia etter syv stopp i løpet av fire dager. Nå kan vi reise til Australia uten mellomlanding.

«Dette er helt fantastisk, en ekte nyvinning for verdens luftfart», sa Qantas konsernsjef Alan Joyce. Han var en av passasjerene på den første turen. Men til irritasjon for mange hadde ikke Qantas sørget for wi-fi og internett for passasjerene på denne historiske flyreisen ombord i en Boeing 787-9 Dreamliner.

Les også: Nå kan vi fly rimelig til Buenos Aires

Erstatning; På tide å bli kjent med dine rettigheter

En kvart million nordmenn har krav på erstatning

OSLO: Fjorten år er gått siden loven om  passasjerrettigheter ble innført, og fortsatt oppgir 86 prosent av nordmenn at de ikke kjenner sine fulle rettigheter i flytrafikken.

Klikk store bilder av Erstatning

● Undersøkelsen gjennomført av YouGov på vegne av AirHelp viser at bare 14 prosent forstår sine passasjerettigheter
● Kun 5 av 10 passasjerer på et forsinket eller kansellert fly mener de er berettiget til kompensasjon på inntil 600 euro
● 67 prosent, eller to av tre norske reisende, mener at flyselskapene ikke informerer godt nok om deres passasjerettigheter

Mangler informasjon. Undersøkelsen, som ble gjennomført denne måneden blant over 7000 respondenter over hele EU (over 1000 i Norge), antyder at det fortsatt er en lang vei å gå før flypassasjerer er fullt ut klar over sine rettigheter. Til tross for at det er obligatorisk for flyselskapene å informere passasjerene om deres rettigheter, mener hele 67 prosent av norske flypassasjerene at flyselskapene ikke gir dem tilstrekkelig med informasjon.

Maktesløse. ”Det er stor verdi i EU-loven EC 261 som beskytter flyreisendes rettigheter, men samtidig er det klart at flypassasjerer fremdeles føler seg maktesløse mot flyselskapene. Vi ser et tydelig behov for å øke bevisstheten og forståelsen for slike rettigheter både i Norge og resten av Europa, forteller landssjef for AirHelp i Norge, Andreas Hermansson.

Erstatning. I 2017 hadde 243.000 nordmenn krav på erstatning som følge av forsinkelse i forbindelse med flyreiser. Ifølge beregninger fra AirHelp skylder flyselskapene dermed norske passasjerer over 675 millioner kroner.

Løp England på tvers – fra kyst til kyst

Kyst til kyst: Du blir garantert ikke alene om du legger ut på en av de mest spesielle løpeturer i England – den som går fra kyst til kyst og garantert vil bli en slitsom tur som tar noen dager å gjennomføre.

Klikk for større bilder

Heldigvis finnes det reise-arrangører som Mark Sandamas i Coast to Coast Packhorse, et firma som hjelper turgåere, syklister og løpere å takle den 304 kilometer lange ruten som over fjell og gjennom daler, over sletter og heldigvis nedover bakker. Regn med både såre føtter, svette og kanskje noe regn for alle som legger ut på ferden.

Løpeturen starter i St Bees ved Irskesjøen og ender i Robin Hoods Bay ved kysten av Nordsjøen. Turen går gjennom tre nasjonalparker, over Lake District, fjellene i Yorkshire Dales og villmarken i North York Moors. Til nå har den samme ruten vært populær for turgåere, men nå legges alt til rette for de som helst vil løpe. Man kan velge mellom to alternativer for hvor langt man vil løpe daglig – og gjennomføre turen på 10 eller 12 dager.

Når du har løpt 304 kilometer har du sannelig sett mye av Englands skiftende natur. Underveis sørger arrangøren for overnatting, mat og et sted å sove, og vil også frakte din bagasje. Men jeg ville i hvert fall startet med både kart og ikke minst kompass.

Påmelding: Meld deg på til arrangør Coast to Coast Packhorse. Start: 3. juni og 11. august.

Kraftig vekst for verdens nordligste sykkelritt

NORD-NORGE. Fra tidligere vet man at nordmenn elsker å studere norsk natur på TV. I tillegg viser ferske tall at en miks av nord-norsk natur og verdens beste syklister, spedd opp med en god porsjon lokal galskap, er gangbart også internasjonalt. Sommerens utgave av Arctic Race of Norway gjorde nemlig et byks opp på sosiale medier og trafikk på nettportalen.

Klikk for store bilder Arctic Race of Norway

Turistmål. ”Nettportal og sosiale medier er nøkkelen både til å rekruttere og engasjere fans, og igjennom våre digitale flater har vi enestående muligheter til å promotere både rittet, landsdelen som turistmål og Norge generelt. Stadig flere turister finner veien til Nord-Norge, noe vi mener vi kan ta litt av æren for”, sier Knut-Eirik Dybdal, daglig leder i Arctic Race of Norway. Ingen dum ide å dra nordover til sommerens sykkelritt.

TV i 190 land. Fortsatt når TV-dekningen ut til flest tilhengere, og rittet i august ble vist av hele 34 kringkastere i 190 land. Bare på Eurosport ble Arctic Race vist i 31 timer til et estimert antall på 7,2 millioner unike seere. Men likevel er det de digitale kanalene som viser størst vekst. Med 75 500 følgere, fordelt på Facebook, Twitter og Instagram, viser en fersk rapporten tredobling i forhold til året før. I tillegg har 61,700 følgere på Facebook gjort Arctic Race til det tiende mest fulgte sykkelrittet i verden.

”Arctic Race er i ferd med å etablere seg internasjonalt. Spesielt i Frankrike ser vi at stadig flere får øynene opp for rittet i nord”, sier Knut-Eirik Dybdal. Litt selvskryt bør vi unne oss, spesielt når det kommer fra hjertet – og fra Nord-Norge.

Historisk pris til eventyrslott med spøkelse

Prisen som Årets hotell til Dalen Hotell ble delt ut under en seremoni på Barberstown Castle i nærheten av Dublin i Irland – priser til hotell som går under paraplyen Historiske Hotell i Europa. I alt åtte hotell i ulike klasser ble i denne omgang beæret med utmerkelser. Felles for samtlige henger sammen med unike og kulturelle egenskaper – som spenner fra bryllup til gode restauranter.

Klikk for større bilder fra Dalen Hotell

Vertskap. Dalen Hotell gikk til topps i klassen for beste vertskap – altså som ”Host of the Year”. Hotellet ble bygget i 1894 langt inne i granskogen i Telemark –  stort og gult i nasjonalromantisk drakestil med tårn, spir, altaner, gesimser og det hele. Som et eventyrslott.
TV og minibar finnes ikke, derimot kan du slappe av i fantastiske salonger, og maken til spisesal skal man lete lenge etter. At Dalen både hadde innlagt vann og elektrisitet fra første dag, var viktig både for kongelige og velbeslåtte gjester.

Spøkelse. Blant gjestene var også Miss Greenfield fra England, som år etter år bodde her i uker og måneder og alltid på rom 17. Det sies at hun går igjen som spøkelse. Som en gest til den engelske kvinnen, har hotellet fortsatt reservert bord med navnet «The English Lady» i spisesalen der det alltid serveres fjellørret med rømme. Prisverdig, det også.

Oslo: Mer punktlig flytrafikk etter utbygging

OSLO: Utbyggingen av Oslo Lufthavn, som sto ferdig i april, har gjort flyplassen nesten dobbelt så stor som tidligere. Fjorten milliarder kroner har tilførte 21 nye oppstillingsplasser for fly, samt 117.000 kvadratmeter utvidet gulvareal i tillegg til et helt nytt bagasjeanlegg.

Ferske tall viser nå på at den massive utbyggingen trolig har bidratt til positive resultater for trafikken til og fra Oslos hovedflyplass. Selskapet AirHelp, eksperter på flytrafikk og erstatningssaker i flyforsinkelser, har sammenliknet perioden etter nyåpningen av Gardermoen med samme tidsperiode året før. Tallene, som er hentet fra flere internasjonale databaser, viser en klar forbedring i antallet forsinkelser.

Klikk for større bilder

Positiv utvikling. I perioden 27. april (åpningsdato) til 15. oktober 2017 ble det registrert 507 erstatningspliktige forsinkelser, altså forsinkelser på over tre timer. Totalt ble det registrert en ontime performance på 85,07 prosent for alle flyvninger i perioden. Til sammenlikning ble det i samme periode i 2016 registrert hele 732 erstatningspliktige forsinkelser.

”Dette er svært positive tall for Gardermoen”, mener landssjef for AirHelp i Norge, Andreas Hermansson.
«Her er det selvsagt flere faktorer som påvirker, men mye tyder på at nye Gardermoen har bidratt til å gjøre flytrafikken mer presis. Vi ser en betydelig reduksjon i lengre forsinkelsene, men også kortere forsinkelser har gått ned det siste året. En reduksjon i forsinkelser på fire prosent er ganske mye i internasjonal sammenheng», sier Andreas Hermansson i AirHelp.

Mindre erstatning. Når det gjelder flyvninger fra Gardermoen, altså forsinkede flyvninger som er erstatningspliktige i henhold til EUs reglement, ga disse et totalt potensielt erstatningsbeløp i angitt tidsperiode i 2016 på 233 millioner kroner. Tilsvarende erstatningssum ble etter åpningen av ”nye” Gardermoen redusert til 155 millioner kroner – en reduksjon på betydelige 78 millioner kroner.

Flate Berlin er blitt en bra sykkelby

BERLIN er også blitt en utmerket sykkelby. Ettersom den høyeste bakken er 115 meter, Große Müggelberg, høydeforskjellen til det laveste punktet er bare 80 meter. Ellers er Berlin pannekakeflat og innbyr til lange og korte sykkelturer. En fin måte å bli kjent med bydelene, bokstavelig talt utenfor turisttråkket.

Siden Berlin ligger ved vann, har du også mulighet for å sykle langs Teltowkanalen eller rundt innsjøen Schlachtensee. Turistkontoret i Berlin har over femti forslag til ruter. Alle bydeler har noe å by på: Spandau, Teltow, bysentret, Friedrichshain, Kreuzberg, Pankow, Moabit, Charlottenburg, Neukölln, Prenslauer Berg.

Følger du Berlinmuren som en gang skilte DDR fra resten av Tyskland, passerer du tidligere vakttårn, informasjonstavler og fotografier.
Berlins tidligere lufthavn, Tempelhof, er blitt folkepark. Flyplassen ble bygd i begynnelsen av 1920-årene. Etter stengningen i 2008, ble det store arealet – og en av verdens største bygninger med meget sentral beliggenhet – gjenerobret av Berlins borgere.

Til og med fotballinteresserte kan bli med på sykkeltur. På denne ruten kommer du til å se 40 «fotball»-steder, blant andre Tysklands eldste fotballforening, BFC Germania 1888. Både historiske begivenheter og fremtidige prestasjoner fra idrettsutøvere verdsettes her.
De som trenger et mål for å tråkke pedaler, finner gleder på mange fristende torg og markeder i Berlin.

Verdens største snart klar til avgang

Royal Caribbean lanserer en ny ferieopplevelse i april 2018. Med nye restauranter, familieaktiviteter, Broadway-musikalen Hairspray og imponerende is- og vannshow vil hele familien finne sine favoritter.

Symphony of the Seas krever tittelen som verdens største cruiseskipet når hun kommer i april og innleder sin aller første sesong i Middelhavet. Men det er mye mer ved dette skipet enn hennes imponerende størrelse.

Symphony of the Seas introduserer familielugaren «The Ultimate Family Suite». Suiten vil blant annet inneholde en sklie fra barnesoverommet ned til stuen, en 5 x 3 meter stor LEGO vegg og air hockey bord. Suiten inneholder også separat TV-rom i kino-stil med popcorn maskin. Og dette er bare på innsiden. Den romslige balkongen har også biljardbord, en hengekøye/ klatrevegg og boblebad. Suiten er på over 100kvadratmeter og gir god plass til en familie på åtte personer.

Symphony vil ha et variert utvalg med mer enn 20 spisesteder. Av nyheter kan vi avsløre restauranten  som blir Royal Caribbean’s første dedikerte sjømat brasserie med fersk sjømat og østers på menyen. El Loco Fresh Mexican et annet nytt alternativ for en rask matbit mellom alle opplevelsene ombord. Skipet viderefører også de anerkjente signatur restaurantene fra sine søsterskip som Wonderland, Jamies italian, Chops Grille, 150 Central Park og Park Café.

Symphony of the Seas har 16 gjestdekk, og er mer enn 230.000 brutto tonn, det er plass til 5.500 gjester i dobbeltlugar, og skipet inneholder totalt 2775 lugarer.

Færøyene har laget sin egen «Google Translate» 

Google Translate er et smart verktøy for mange på reisefot, og ville vært svært nyttig for den jevne turist som besøker Færøyene. Men siden færøysk ikke er mulig å finne på Google Translate, har færøyingene nok en gang funnet sin egen løsning på problemet.

Faroe Island Translate. Etter å ha utfordret Google i fjor, og krevd at Google skulle få Færøyene inn i tjenesten Google Street View (på Færøyene kalt Sheep View), har et økende antall turister kommet til Færøyene. I mangel på færøysk i Google Translate har en gruppe færøyinger nå opprettet sin egen versjon av Google Translate som de har kalt ‘Faroe Islands Translate’. Via en egen nettside kan alle nå få gratis og nyttige oversettelser – du skriver bare ordene eller setningene du vil oversette, og en frivillig færøying vil oversette det for deg.

En av personene bak prosjektet er Levi Hanssen, som jobber hos Visit Færøyene.
”Vi har et vakkert språk på Færøyene, og vi vil dele det med turistene. Vi er bare rundt 80.000 mennesker som snakker færøysk på verdensbasis, så vi forventer ikke at turister og besøkende kan språket. Derfor vil vi gjerne støtte dem med denne oversettelsestjenesten”, sier Hanssen.

Han forteller at færøyingene snakker engelsk ganske bra, og at det ikke er kommunikasjonsproblemer som er utfordringen.
”Å få følelsen av en annen kultur innebærer ofte å kunne si noen få ord på lokalspråket. Vi møter mange turister som er skuffet over at de ikke kan oversette noen ord på Google Translate til færøysk, slik de kan når de reiser til de fleste andre land. Vi ønsker å hjelpe gjestene våre og derfor har en gruppe frivillige sagt seg villige til å støtte opp under vår færøyske oversettingstjeneste”, sier Hanssen.

Brev fra statsministeren. I fjor lyktes Færøyene i å overbevise Google Street View om å komme til Færøyene for å kartlegge landet deres. I år håper færøyingene å kunne overbevise giganten Google igjen. Ønsket om å få færøysk på Google Translate er så stort at statsministeren på Færøyene, Aksel V. Johannesen, allerede har sendt et brev til Google der han ber om at Google tilbyr færøysk som en del av deres oversettingstjeneste.

Prøv den lokale færøyske oversettelse HER 

SLIK FUNGERER ”FAROE ISLANDS TRANSLATE”:

  • På nettsiden Færøyene Translate (link) kan alle skrive en tekst som de ønsker å få oversatt. Teksten vil bli sendt til færøyske frivillige som slår på kameraet på mobiltelefonen sin og oversetter teksten live.
  • Filmene lagres i en database slik at neste gang en person trenger samme setning oversatt, blir den lagrede oversettelsen automatisk vist.
  • Personen som oversetter blir tilfeldig valgt. Alle som snakker færøysk kan hjelpe til med å oversette. Oversettelsene blir gjennomgått for å sikre at de er riktige.

Norsk og svensk hummer blir sikkert svindyr

SON: ”I starten på sesongen kommer kilopris på fersk hummer til å ligge på rundt  600 kroner. Senere er det tilbud og etterspørsel som avgjøre prisen”. Den nyheten får vi servert hos fiskebutikken på brygga i Son, kystbyen som har noen proffe hummerfiskere klare til å sette ut teiner i Oslofjorden. Men som samme fiskehandler sier: Kilopris på hummer i Oslo er minst 200 kroner høyere. Som om det er en nyhet, for alt i Oslo er dyrere enn ellers i landet.

Klikk for større bilder

Nye regler innebærer at absolutt alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter 1. oktober, og samtidig sette seg inn i alle regler og lover. Svenske fiskere satte rødt kryss i kalenderen på 20. september, da åpnet nemlig sesongen både for yrkes- og hobbyfiskere. På begge sider av grensen er håpet å slå kloa i det som betraktes som havets aller fineste delikatesse.

Hummer kalles også for havets kardinal, en forklaring som henger sammen med at rødfargen er like intens som fargen på kardinalenes kappe i Vatikanet. Så verdifull er hummeren at Norge for noen år siden satte inn marinen i Oslofjorden for å håndheve lover knyttet til hummerfisket. At hummer kan komme opp i en kriminell høyt pris viste sesongens første auksjon på fisketorget i Göteborg i 2016: En hunhummer ble solgt for 20.000 kroner – og veide bare 0,96 kilo. Trøsten får være at hummer over to kilo selges for omtrent halve pris av en kilos hummer.

Tips til stopp i Dubai – velg kameler og kultur

På jakt etter sol og varme er det mange som reiser til Asia og Australia – og de flyr ofte via lufthavnen i Dubai. Ikke vet jeg om de reisende er klar over det, men det er mulig å stoppe i Dubai og dermed komme hjem med enda flere ferieminner.

Tradisjoner. Et døgn i Dubai kan brukes til så mangt, blant annet til et besøk i Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU) for å lære mer om ørkenstatens kultur og tradisjoner. Samtidig får du servert en tradisjonell arabisk lunsj, som mest sannsynlig spises sittende på gulvet.

Klikk for større bilder

Tull og tøys. Det påstås at et besøk i Dubai ikke er komplett uten å besøke Burj Khalifa, verdens høyeste bygning. Til dere som ikke rakk eller glemte å ta heisen opp til takterrassen; Påstanden er tull og tøys, det eneste du gikk glipp av var å se ut på, noen høyhus, en ørken og dessuten føle seg svimmel. Du sparte også flere hundre kroner.

Luftballong. Stå tidlig opp og bruk heller penger på en tur i luftballong omlag 1200 meter over bakken. I grålysningen og sakte fart vil du oppdage den gylne ørkensanden, noen turkisgrønne oaser og sikkert se både gaseller og kameler – før du flyr videre til Asia eller Australia.

Smak av London; Nye asiatiske spisesteder

LONDON: Mei Ume har åpnet på Four Seasons Hotel London på adressen Ten Trinity Square, med både kinesiske og japanske retter til menyen. Restauranten har også sushi og små retter som Shanghai braisert ribbe og dim sum, sammen med større retter som Peking Duck og Wagyu biff fra Kagoshima.

Nylig åpnet Bang Bang Oriental i Nord-London – et stort sted med preg av et pulserende asiatisk mat-marked, og med 33 kiosker under ett tak, inkludert kinesisk, koreansk, japansk, indisk, vietnamesisk, taiwanske og malaysiske mat.

Japan Centre  – Londons ikoniske matbutikk – åpner spisested med åpent kjøkken på Panton Street ved Leicester Square.
Et nytt japansk inspirert sted kommer på Sohos Wardour Street. Ichi Buns serverer asiatiske burgere brakt til deg av Alan Yau – mannen bak populære Wagamama og Busaba. Menyen inkluderer en kjøttburger og ‘Hokkaido’: grillet med rødløk, sopp og roquefort ost. Eller du kan velge vårruller, ikke de vanlige men heller en vårrull av cheeseburger variant.

USA-baserte Asian Table kommer til Covent Garden med en rimelig meny inspirert av asiatisk gatemat.
Mint Gun Club – et nytt te-hus, bar og delikatesser er åpnet i Stoke Newington. Den spesialiserer seg på apéritif, globalt inspirerte cocktailer og selvsagt te, mens maten er inspirert av Midtøsten, Asiatisk og Middelhavskjøkken. Adresse: 4a Brooke Road, Stoke Newington, Nord-London, N16 7LS

Eksklusivt Stillehavs-cruise med ”Paul Gauguin”

Du får en romslig lugar eller suite med sjøutsikt og balkong

CRUISE: ”Paul Gauguin” er flaggskipet i flåten til Paul Gaguin Cruises. Skipet tar maks 332 gjester, og går mellom øyer som Bora Bora, Taha’a og cruisets helt egne privatøy «Motu Mahana» i Stillehavet.

Klikk for større bilder

Mens skipet tar deg fra øy til øy, kan du nyte femstjerners middager signert talentfulle kokker – inkludert Jean-Pierre Vigato, sjefskokk på Michelin-restauranten «Restaurant Apicius» i Paris. Alle måltidene du spiser om bord er inkludert i prisen.

– Det er høy fokus på god mat, i tillegg er det en fantastisk måte å få oppleve alle de flotte øyene i Fransk Polynesia på. Du opplever utrolig mye på kort tid, og på en luksuriøs måte. Det å få se alle øyene fra sjøsiden er helt unikt, sier Martin Dahl Jespersen, Salgsdirektør i Fijireiser.

Du får en romslig lugar eller suite med sjøutsikt, og balkong om du vil. Du får også gratis drikke som inkluderer et utvalg vin, brennevin, øl, brus, flaskevann og varme drikker. Gratis 24-timers room service er en selvfølge på turen og kjøleskapet på rommet ditt blir daglig fylt opp med brus, øl og vann. Cruiset leverer også god underholdning, presentasjoner fra eksperter og gjesteforelesere – og du får en hel dag på rederiets private øy, Motu Mahana.

– «The Gauguin» tilbyr cruise blant paradisøyene i Stillehavet hver eneste måned, hele året rundt. Mange vil nok derfor velge å dra på dette drømmecruiset mens det er på sitt kaldeste her hjemme, tror Dahl Jespersen. Selv var han på cruise i Stillhehavet i mars og mener at det må være det ultimate stedet å reise på cruise. – Naturen, menneskene og øyene er som klippet ut av en eventyrbok, og best av alt – her treffer du aldri naboen.

Fire cruise-ruter å velge mellom: Selskapsøyene og Tuamotuøyene, Tahiti og Selskapsøyene, Cookøyene og Selskapsøyene og Marquesas-, Tuamotu- og Selskapsøyene. Pris fra: kr. 60.950 per person

Arctic Race er gull verdt for reiselivet

Arctic Race of Norway 2016 bidro til en samlet meromsetning for norsk næringsliv på 93 millioner kroner. Tallene fra den omfattende rapporten, som er utarbeidet av selskapet Bedriftskompetanse, viser en økning på 11,6 millioner kroner i meromsetning fra forrige rapport i 2014.

Klikk for større bilder

Merinntektene er i all hovedsak knyttet til reiselivsnæringen. Totalt er det beregnet at rundt 180 000 tilskuere fulgte løpet fra sidelinjen – av disse 33 000 tilreisende – som til sammen skapte meromsetning på rundt 54 millioner kroner.

Norge på TV. I fjor ble TV-bildene fra Arctic Race of Norway kringkastet i 180 land, og skapte utover dette bred mediedekning internasjonalt. Rapporten konkluderer med at det er vanskelig å sette konkrete økonomiske verdier på denne oppmerksomheten, men at eksponeringen i ren reklameverdi (EAV) beløper seg til rundt 231 millioner kroner – en økning på rundt 30 millioner fra 2014. I tillegg til TV-sendingene ble Arctic Race omtalt i rundt 2840 redaksjonelle artikler i Norge, med en anslått verdi på 112 millioner kroner.

”TV-dekningen vi får internasjonalt er ikke bare med på å bygge Norge som en sykkelnasjon, det er også et stort utstillingsvindu for reiselivsnæringen. Vårt mål er at Arctic Race skal bli for Norge hva Tour de France er for Frankrike med tanke på turisme. Mer og bedre eksponering betyr også mer sportslig anerkjennelse for Arctic Race, større internasjonale lag på startstreken, og dermed også flere tilreisende tilskuere”, sier daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut-Eirik Dybdal.
Arctic Race of Norway 2017 har etapper både i Nordland og Troms, og arrangeres 10.-13. august.

Fransk kvalitet på norsk økologisk laks

SON: Sommerens mat-overraskelse og smaksopplevelse kommer opprinnelig fra havgapet utenfor Averøya og Smøla på Nordmøre der laksen med stemplet Label Rouge produseres.

Fiskebutikken i Son frister med denne varianten som også kalles for økologisk laks, til en pris langt over vanlige oppdrettslaks. Label Rouge laks er produsert etter fransk standard og skal være foretrukket av smakspanel av eksperter og vanlige forbrukere.

Klikk for større bilder

Testen. For å teste laksen, sjekke om Label Rouge holder mål i forhold til selvskryt og reklame, ble den servert som nytrukket laks i lettsaltet vann. Resultatet overrasket; Label Rouge holder høy kvalitet, den er magrere og fastere enn vanlig oppdrettslaks og smaker bedre. Den franske laksen fra Nordmøre er det nærmeste man kommer villaks.

”Jeg både griller og pannesteker laksen og serverer fisken med en lett salat og hjemmelaget tzatziki”, avslører kokk Nour Bazaz på Son Brygge. Som kunde får du også vite om laksens opprinnelse og hva den har spist. Bon appetit!

Hushovds tre sykkelferietips i Nord-Norge

Thor Hushovd er rittambassadør for Arctic Race of Norway og tidligere verdensmester i landeveissykling. Han forstår godt hvorfor flere kommer til Nord-Norge for å sykle og trekker spesielt frem tre sykkeldestinasjoner som sine favoritter.

Klikk for større bilder

Lofoten: ”Som alle vet er Lofoten et flott reisemål i utgangspunktet, men det blir faktisk enda bedre fra sykkelsetet. Du kommer tettere på naturen, fjellene og fiskeværene, og får virkelig kjenne på den friske sjøluften, sier Hushovd.

Lyngen: ”Lyngen er veldig spektakulært, og et av de beste stisykkelområdene i Norge. I Skibotn er det utrolig mange bra løyper hvor man kan leke seg med terrengsykkelen. Det finnes sykkelstier i Lyngenfjorden som går opp mot 1.000 meter over havet – med uslåelig utsikt”

Øyhopping Helgeland: ”Helgelandskysten passer godt for familier. Her kan man dra på dagsturer på øyene eller sykle en lengre rundtur. Nesnaøynene har vakker natur og gode turmuligheter, eller man kan sykle til kjente landemerker som Torghatten og De Syv Søstre”, sier Thor Hushovd.

Øker mest. Stadig flere ønsker å oppleve Nord-Norge fra sykkelsetet og salget av sykkelpakker vokser. Helgeland Reiseliv kunne i 2016 melde at  utleie steg til ca. 2.000 sykkeldager med Sandnessjøen og Brønnøysund som de største vekstområdene.

”Også i Lofoten, Senja og Tromsø rapporteres det at sykkelutleie for turister blir stadig mer populært, og det er selv-guidede sykkelturer over flere dager det selges mest av. Stadig flere ønsker å kombinere sykkelferien med vandring i fjellet, kajakkpadling og andre aktive opplevelser”, forteller reiselivssjef i NordNorsk Reiseliv, Lena Nøstdahl.

Lager storslått gatekunst ved norskegrensen

VÄRMLAND: Kunst til alle! Festivalen Artscape i Värmland like over grensen fra Østlandet har invitert 26 kunstnere fra alle verdensdeler for å dekorere med storslåtte veggmalerier og installasjoner. Fra 24. juli til 18. august vil kunstnerne skape storskala gatekunst i Arvika, Filipstad, Forshaga, Grums, Karlstad, Munkfors, Sunne, Säffle, Torsby og Årjäng. Det vil også bli arrangert en rekke workshops hvor besøkende i alle aldre kan prøve seg på gatekunst.

Årets prosjekt, som er kalt «White Moose Project», er Artscapes hittil største og vil inkludere gratis kunstnerforedrag og paneldiskusjon. Artscape mener at god kunst ikke bør være begrenset til kun gallerier og museer.

KLIKK for større bilder

Et skue. Grunnlegger og leder for Artscape, Daniel Wakeham, forteller at festivalen aldri tidligere har tatt for seg et så stort geografisk område.

– Vi skal ta for oss ti kommuner på én gang, og binde alle sammen med kunstprosjektet vi har kalt «White Moose Project». Navnet kommer av at vi tar kunsten med ut på landsbygden. Jeg tror ikke noen har gjennomført et lignende prosjekt i verden som er så stort geografisk, sier Wakeham.

– Navnet kommer av at vi tar kunsten med ut på landsbygden. Det er ganske unikt fordi slike prosjekter normalt finner sted i byer og urbane områder, sier Wakeham.
Administrerende direktør i Visit Värmland, Jonas Jacobsson, oppfordrer nordmenn til å ta turen over grensen i sommer for se storslåtte dekorasjoner.

Dronningens favoritt havnet i Sonjas KunstStall

OSLO: I forbindelse med Hennes Majestets 80 årsdag er den særegne gule stallbygningen nederst i Slottsparken ved Parkveien renovert til galleri. Utstillingen i Dronning Sonjas KunstStall er en samling grafiske verk som viser et historisk interessant tversnitt over hvor norsk grafikk står idag, et område innen kunsten Dronningen har et nært og kjært forhold til.

Der vises også etsningen ”Pansies” av kunstneren Therese Nortvedt, som vi tidligere har omtalt i forbindelse med hennes utstilling i Galleri Soon. På 1980-tallet ble Nortvedt kalt for Sonjas favoritt-kunstner i Norge og senere omtalt som den kvinnelige Munch i England, der kunstneren bor og arbeider deler av året.

KLIKK for større foto

I 1980 kjøpte Dronning Sonja etsningen ”Uten tittel” av Therese Nortvedt fra Statens Kunstutstilling. Senere har Dronningen kjøpt flere arbeider av henne, blant annet «Elefanten som aldri ble trett av å speile seg», som ble gitt i gave til Kong Carl Gustav på hans 40 årsdag.

Utstillingen i Slottsparken vil være åpen for publikum fra 5 juli – 20 august, og  fra 24 august- 24 September , torsdag – søndag.
Bildet: Etsningen ”Pansies” er et nytt verk av kunstneren Therese Nortvedt.
Mer om Therese Nortvedt

 

Tyskland; Kunst med fokus på dagens utfordringer

KASSEL: Hvert femte år viser internasjonale samtidskunstnere en enorm bredde av arbeider, som umiddelbart konfronterer oss med viktige spørsmål i vår egen tid. Årets Documenta etterlater inspirerende og opprivende inntrykk, som gjenspeiler utfordringene i dagens samfunn og politikk.
Omlag 200 kunstnere fra hele verden viser sine kunstverk på 35 forskjellige steder i Kassel, Tyskland.

For første gang innbefatter Documenta-utstillingen i år også en utstilling i Athen. Her settes fokus på samfunnspolitiske, sosiale og økonomiske utfordringer som folk i Europa og resten av verden konfronteres med. Med stor innvandring har både Tyskland og Athen nok av utfordringer. «Kunst må få plass til å oppdage og formane, og legge fram sine kunstneriske ståsteder», sa den tyske kulturministeren Monika Grütters.

Documenta-utstillingen har blitt arrangert hvert femte år siden 1955. I 2012 kom mer enn 860.000 besøkende til utstillingen i Kassel.
I Athen holder utstillingen åpent til 16. juli, i Kassel til 17. september 2017. Den ansvarlige kunstneriske lederen i Kassel er Adam Szymcyk, og mottoet er «Å lære av Athen».

Utstillingen «Dokumenta 14» blir støttet av forbundskulturstiftelsen med 4.5 millioner Euro. Bildet: Utstilling i Museum Fridericianum i Kassel.

Mer informasjon Her

Sverige: Lokale små-produsenter og røkt mat

I Dalarna finnes det ikke så mange særskilte matretter for dette området, men til gjengjeld finnes mange små-produsenter. Vi sikter til knekkebrød som serveres med ulike pålegg og  hestepølser med navnet Gustafskorv. I Dalarnas smakstradisjon snakker vi også om den røkte maten  som lokal spesialitet. Ellers nevner vi lokal produsert ost, såkalt tynnbrød, surdeigsbrød, sjokolade, sennep, safter og mat som er syltet fra mindre produsenter som setter kvalitet foran kvantitet. Til syvende og sist er det kokker på kafeer og restauranter som forvandler lokale produkter til matopplevelser. Vårt tips: Besøk markedshallen Kulinariet i Stora Skedvi – for smaksprøver og lokal mat.

Key West slår til med egen Lime-festival

Key West slår til med egen Lime-festival

KEY WEST: Sommer, garantert sol og lime. Siden slutten av 1800-tallet har den gule limefrukten satt smak på Florida Keys matretter. For femte året på rad, arrangeres Key Lime Festival 1.-4. juli i Key West for å hylle frukten, og i løpet av fire dager får de besøkende både smake og oppleve kulinariske eventyr.

Høydepunkter blir blant annet konkurranse i paispising og kulinariske prøvesmakinger der limeelskere kan utforske alle de spesielle perlene rundt om i Key West. Det blir smaksprøver på ulike varianter av den berømte desserten, med ingredienser fra både key-lime-rum og key-lime-øl.

Mange mener at paien Key Lime har sin opprinnelse i Key West, og i 2006 ble den utpekt til Floridas offisielle pai av delstatsparlamentet. Paiens viktigste ingredienser er melk, eggeplommer og key-lime juice – med kremet fyll,  normalt lagt inn i en grahamsskorpe, toppet med pisket fløte eller marengs.

Midtsommer i Dalarna

Dalarna med ekte og romantisk feiring

ROMANTISK: Om du noen gang skal bli med på feiringen av svensk midtsommer, så anbefales feiring i Dalarna. Det var her midtsommerfeiring ble etablert og Dalarna regnes derfor som den originale versjonen. Dessuten er dette tiden for romantikk med enkel oppskrift – syv sorter med blomster, hvite antrekk, blide svensker og søte drømmer.
Sveriges, og mest sannsynligvis verdens, største midtsommerfeiring foregår i Leksand i Dalarna, hvor mer enn 20 000 mennesker samles for å se den statlige maistangen reises akkompagnert av fiolinmusikk, taler, sang og dans. Opprinnelig faller midtsommer på 24. juni, men svenskene liker å organisere seg praktisk, og midtsommeraften feires derfor alltid fredagen i perioden 20.-25. juni. I tillegg har Dalarna steder som kulturarenaen Dalhalla i Rättvik, Carl Larsson-gården i Sundborn og akvarellmaleren Anders Zorns hjem og museum.

Paradis for surfere

CORNWALL: Det er flere grunner til at Cornwall i Sør-England er et populært område både for lange ferier og korte opphold, men skal vi nevne tre grunner så må det bli en kyst med flotte strender, sjømat og en rekke med aktiviteter for familier.
Til kysten lokkes både folk som vil bade i sjøen og ikke minst surfere som reiser hit for å ri på bølgene. I så måte anbefales Fistral Beach, Porthtowan Beach og Perranporth Beach. Langs kysten finnes også grotter man kan besøke.
Også det vakre innlandet i Cornwall bør besøkes, med en temmelig stort område med regnskog. Newquay Zoo, utendørs Minack Theatre med utsikt over havet og Bodmin Moor er alle vel verdt å utforske en dag eller to. En ferie i Cornwall er ikke komplett uten å prøve lokale spesialiteter og noen av landets beste sjømatrestauranter.

Siste innlegg

-Annonse-