Tips Reise & Ferie

Bruk av VPN på reise – Dette bør du vite

Dette er et sponset innlegg

PC, nettbrett og mobiltelefon er i dag å regne som fast inventar når vi reiser utenlands. Eposter skal besvares, sosiale medier oppdateres og barn må underholdes. Vi klarer oss knapt uten de elektroniske dingsene, også når vi er på ferie. Vi gjorde et dypdykk i hvordan VPN verktøyene fungerer og hvilke fordeler og ulemper det har for reisende.

Har du brukt datamaskinen i utlandet (særlig utenfor EU) er også sjansen stor for at du har støtt på problemer underveis. Det inkluderer IP-sperrer, sikkerhetsbrudd og sensurering. En potensiell løsning kan være bruk av VPN på reise, men som du også snart vil se – kun i utvalgte tilfeller.

vpn på reise

Bør brukes på usikret nett

En påstand som ofte gjengis er at VPN øker sikkerheten for de som surfer på nettet gjennom et utenlandsk nettverk. Det er i sant, enda verdien av programmene ser ut til å være noe overdrevet.

For å ta et eksempel..

Du kobler deg til et usikret offentlig nettverk på en flyplass, kafé eller hotellet. Her er ordet usikret viktig å legge merke til. Det betyr nemlig at all datatrafikken som sendes mellom deg og routeren ikke krypteres.

Andre med litt datakunnskaper kan derfor i teorien snoke gjennom hvilke nettsider du besøker ved å “lytte” til nettverket med spesialisert programvare, enda de som regel ikke kan se akkurat hva du gjør på selve siden.

Her vil et VPN program i teorien kunne gi bedre beskyttelse – dog med noen viktige nyanser. Det er nemlig ikke slik at andre med enkelthet kan stjele kredittkortnummeret ditt eller passordene du taster inn når du surfer på et usikret nett.

Nesten alle nettsider benytter seg i 2021 av https krypering. Sider som er sikret på denne måten vil vise et grønt symbol (oftest en lås) i URL linjen. Det betyr at alt du fyller inn på selve siden, inkludert passord og brukernavn vil krypteres. Https standarden ble faktisk designet for bruk på åpne nettverk.

Norges Teknologi og Ingeniørforbund (NITO) er blant de som advarer mot bruk av usikrede nett når man er på reise. De sier at man alltid bør bruke “føre-var-prinsippet” ved bruk av offentlige nettverk.

Sjekk også at epostene dine krypteres etter gjeldende standard slik at innholdet ikke kan snappes opp. De store epost-leverandørene (inkludert Gmail, Outlook og Yahoo) vil kryptere meldingene dine, men det skjer kun hvis mottakeren også støtter krypteringsstandarden til leverandøren, slik som TLS.

Skal du sende eposter med sensitiv informasjon via usikrede nettverk vil det derfor være lurt å benytte seg av et VPN program. Det samme gjelder hvis du ikke ønsker at andre skal kunne se hvilke nettadresser du besøker.

vpn på reise

Lås opp norsk innhold med VPN

Et annet problem for deg som ferierer utenlands er innholdsblokkeringer. Det kan komme av flere årsaker, men som regel handler det om at innholdet er kopibeskyttet. Leverandørene har altså ikke lov til å vise innholdet utenfor bestemte områder.

I Norge er det for eksempel Viasat som vil sitte med eksklusive rettigheter til å vise Premier League fra og med 2022 sesongen (tidligere var det TV2 som satt på disse i det norske markedet). Norske Viasat kontoer fungerer kun i Norge og resten av EU. Drar du på ferie til et land utenfor kontintinentet vil kontoen din gjøres utilgjengelig.

Innhold fra NRK vil også være sperret ettersom du mangler en norsk IP, noe du ser et eksempel på nedenfor.

Hvorfor er det slik? Jo, det skyldes at kanalene bruker geolokalisering basert på IP adressen din. De kan enkelt se hvilket land/område du surfer fra basert på nettverksadressen. Rettighetshavere inngår distribusjonsavtaler som kun gjelder for utvalgte land og soner. Derfor kan du ikke logge deg inn enda du faktisk har betalt for abonnementet.

Løsningen i et slik tilfelle vil være å bruke VPN programvare. Slik kan du videresende trafikken din gjennom en norsk server så det faktisk ser ut som at du er i Norge.

Små differanser

Skal du bruke VPN utenlands i en kort periode er det best å holde kostnadene så lave som mulig. Styr unna premiumløsningene og velg heller en billig programvare. For disse kan du forvente å betale fra 50-100 kroner for 1 måneds tilgang, noe som vil holde for de fleste av oss.

En test utført av Itavisen viste at det kun var små variasjoner i hastighet mellom de beste og dårligste VPN tilbudene. Målet er tross alt bare å bruke programvaren i en begrenset periode mens du er på ferie, så det er lite poeng i å betale større beløp for magre 10% raskere overføring.

Sensur

En siste utfordring er noe man støter på i land med lavere demokratisk standard. I en del områder er det vanlig at visse innholdstyper sensureres etter myndighetenes ønske. Det inkluderer alt fra nyhetssider til Silicon-valley kjemper som Google og Facebook.

Nå skal det sies at vi aldri oppfordrer noen til å bryte lokale lover og skikker i landene de besøker, men det er likevel verdt å vite om. I Kina er det for eksempel ikke lov å lese visse norske aviser eller nettsider. I de Forente Arabiske Emirater vil du støte på sensur av filmer og digitalt innhold. Som et resultat vil utvalget på strømmetjenestene være langt mer begrenset.

Konklusjon

VPN programvare kan være et nyttig verktøy for de som drar på ferie, men kun i utvalgte tilfeller. Det er ikke slik at tyver kan stjele all informasjonen din kun fordi du bruker et usikret nett, enda det lønner seg å utvise ekstra forsiktighet. VPN anbefales kun hvis du har behov for å streame tjenester med geoblokkeringer, ønsker å omgå sensur eller ønsker å beskytte sensitiv kommuniksjon.
Til syvende og sist vil det være din egen beslutning hvorvidt du har behov for litt ekstra digital beskyttelse.

Dette er et sponset innlegg

 

Franske Riviera og gammel kjærlighet ruster ikke

Bonjour Norvège! Møt President og musiker Torkil Baden på Côte d`Azur

DEN FRANSKE RIVIERA: Nordmenns relasjon til Côte d´Azur – altså den franske riviera – er som et evigvarende kjærlighetsforhold. Gammel kjærlighet som aldri ruster! Enten vi drar sørover for å oppleve den lave vintersola over Middelhavet eller har en evig tradisjon med å legge vår sommerferie langs den franske riviera.

Lars Klevstrand er en av mange norske artister som har underholdt på klubb-kvelder

Lars Klevstrand er en av mange norske artister som har underholdt på klubb-kvelder

Torkil og Liv Baden fra Drøbak tilhører alle kategorier og du kan risikerer å møte ekteparet sør i Frankrike til nær sagt alle tider av året. Der er Torkil president i foreningen Club Norvège Côte d`Azur som har 600 norske medlemmer og et illustrerende slagord: Et bedre liv ved Middelhavet.

«Denne foreningen er det sentrale forum for nordmenn, både for turister på kortere ferier og for fastboende. Vi møtes to ganger i måneden til større samlinger i tillegg til ukentlig petanque og golf», sier Torkil Baden. Han har leilighet og adresse i Antibes. Det må legges til at den norske klubben både har kultur, temamøter, fester, turer og sørger for informasjon til det norske nettverket langs kysten.

Mat og vin er en viktig årsak og kulttur for nordmenn til å feriere langs den franske riviera

Mat og vin er en viktig årsak og kultur for nordmenn til å feriere langs den franske riviera

Mat og vin viktig

Mange besøker Sør-Frankrike for å nyte fransk mat og vin, og akkurat informasjon og inspirasjon om dette står øverst på listen til nordmenn.

«Vi formidler nyheter og informasjon på vår hjemmeside og på Facebook. Her kan du finne artikler om det å bo i Frankrike og også finne nyttige adresser. Gjennom vår forening møter du det beste av norsk og fransk egenart, og vi er behjelpelig med å gjøre livet langs denne kysten enda mer innholdsrikt», sier pianist og skribent Torkil Baden i Club Norvège Côte d`Azur.

En klubbkveld med tidligere politiker og statsråd Gudmund Hernes på besøk

Først kom britene

Det var britene som for 150 år siden fant steder som Nice, Cannes og Antibes som den perfekte kyst for vinter-opphold i solen. Senere kom Skandinaver sørover for å overvintre – ikke minst har mange kunstnere funnet lys og inspirasjon under palmetrærne. Den franske riviera er livlig året rundt og skal også være bra for helsen.

Klubben har både kultur, golf og petanque på programme på den franske kysen

Franske riviera reprise

Når du spaserer langs Promenade des Anglais i Nice og berømte Croisette i Cannes merkes ofte at Norden er godt representert på disse kanter. Skulle du trenge ytterligere overtalelse, vær klar over Nice Carnival og Mimosa-festen i Mandelieu-la Napoule, begge i februar.  En annen favoritt er kystbyen Menton mellom Monaco og grensen til Italia også kjent som «Perle of France» og ikke minst for sine kule hager. Reis til Rivieraen når som helst, men vær klar over at veteranene ofte foretrekker å gjøre akkurat det samme som forrige gang. På den måten blir ferien på den franske Riviera ofte en fransk reprise av reprisene.

LES OGSÅ: LUKSUS MED LIVLIG HISORIE

«Holy Face» i Lucca – Mirakuløs åpenbaring

Et åtte meter høyt tre-kors betraktes som kristendommens mest dyrebare levning

LUCCA, NORD-ITALIA:  På kvelden den 13. september hvert eneste år beveger en lang  prosesjon i retning Piazza Antelminelli i byen Lucca. Målet er romersk-katolske San Martino,  innviet i 1070 av Pave Alexander og tilegnet helgenen Martin av Tours. Til denne katedralen kommer pilgrimer for en spesiell messe og musikalsk urfremføring, men først og fremst oppleve tre-korset «Holy Face» i Lucca.

«Volto Santo de Lucca» – «Holy Face» i Lucca – er et åtte meter høyt trekors, og betraktes som kristendommens mest dyrebare relikvier. Relikvier er levning av en hellig person, eller vært i fysisk kontakt med en helgen. Fra middelalderens legender heter det at den ble skulpturert av Nikodemus, som hjalp St Joseph av Arimathea med å plassere Kristus i graven etter korsfestelsen.

SLIK LEVES LIVET INNENFOR STORE BYMURER

The Face i Lucca

Korset «Holy Face» av Kristus er Europas eldste statue laget i tre

Europas eldste treskjæring

Ny forskning viser at korset «Holy Face» er Europas eldste statue laget i tre, og viser Kristi nedslitte øyne på korset fanget med dramatiske detaljer. Historien er bemerkelsesverdig i seg selv. Legenden forteller at krusifikset kom til Italia med et førerløst skip og at en engel ledet den til katedralen i Lucca.

«Et nytt kapittel i kunsthistorien åpnes», slår Annamaria Giusti fast. Hun er en av Italias fremste innen sitt felt og konsulent for katedralen San Martino. «Krusifikset er langt mer enn tusen år. Det er Europas eldste treskjæring og  viser seg å være i bemerkelsesverdig god stand, alderen tatt i betraktning. I motsetning til bronse eller marmor er tre heller kortvarig og det finnes få tre-statuer som er tusen år eller eldre».

Mirakuløs skulptur

The Holy Face er laget av valnøtt-tre og befinner seg i det åtte-kantede marmor-kapellet «Det lille templet», bygget i 1484 og til høyre for katedralen. I løpet av de siste tolv århundrer har  dette vært et reisemål for pilgrimsferd siden middelalderen. Utallige har kommet for å be, berøre, gråte og glede seg foran dette bildet.

«Det mirakuløse er at skulpturen har klart å overleve til våre dager», sier Giusti.

The Face i Lucca

Bymurene omkranser den eldste bydelen av Lucca i Toscana

Caesar og Napoleon

Lucca er kjent som byen med hundre kirker og en 12 meter høy bymur laget av millioner av murstein. I dag er bare 48 små og store kirker åpne. I sin tid kom både Julius Caesar og Napoleon til Lucca. Senere skjedde den store revolusjonen da Napoleon i 1805 sendte sin søster Elisa Baiocchi for å styre  byen.

Men nåtidens store stjerner og trekk-plaster er Giacomo Puccini, byens berømte komponist. For ikke å glemme tre-figuren «Holy Face» i Lucca, altså Kristus på korset. Ganske spesielt og garantert stemningsfullt på en bestemt september-kveld.

MAT-IMPULS FOR EN PASTA-MESTER

 

På ferie i Vest Sverige utenfor allfarvei

Utenfor turistløypa. Steder du nesten har for deg selv. Som å bade i turkist gruvevann

VEST SVERIGE: Ingen dum ide å starte ferie i Vest Sverige med et besøket i Dalarna. Der finnes Silverringen, en kulturrute som går gjennom det tidligere gruveområdet i Silvberg og Säters. Før du begir deg ut på tur, sørg for at du først stikker innom Skedvi Bröd i Stora Skedvi, for proviantering. Silverringen har fem severdigheter som er verdt å besøke. Et stopp er Östra Silvberg, en tidligere sølvgruve hvor gruvehullet nå er fylt med turkist vann som speiler seg mot himmel og skog. Dette er ikke bare et fint badevann, men også en plass for grottedykking. Gruven er en av Sveriges eldste med storhetstid på slutten av 1400-tallet.

Ferie i Vest Sverige

Har turkist vann, mangler hvit sand: Östra Silvberg er en del av Silverringen i Dalarna. Foto: Gomer Swahn/VisitDalarna

Spektakulær utsikt

Utsikten fra Ärtknubben utenfor Bjursås i Dalarna er spektakulær. På toppen befinner du deg 450 meter over havet, likevel føles det ut som du står på toppen av et høyt fjell. Den 35 km lange stien, Vildmarksleden, går gjennom naturreservatet der Ärtknubben ligger. Underveis finnes mange fine overnattingsplasser, som blant annet gapahuker, hvor du kan sove med beskyttelse fra vær og vind.

Ferie i Vest Sverige

Strålende utsikt over Dalarna fra Ärtknubben. Foto: Anna Holm/Visit Dalarna

Ferie i Vest Sverige

Glommen i Halland, en fiskerihavn der livet er koblet fra stress og mas

Glommen kystperle

Innrammet av åpent hav og solnedganger ligger Glommen i Halland, en lite utforsket perle. I den lille fiskehavnen er livet fritt for stress og mas. Sandstranden nord for byen passer perfekt for barnefamilier med sin langgrunne strand og bølgende sanddyner. Sandstranden egner seg godt til bygging av sandslott, skjellsamling i fjæra eller for avkjølende bad i sommervarmen. Fra stranden går det en fin sti til den lille fiskehavnen, og ønsker du å utvide turen kan du stikke innom Morups Tånge, det vakre naturreservatet med et 26 meter høyt fyr fra 1841.

ferie i Vest Sverige

Til seters og ferie i Vest Sverige. Vandring like nord for Furudal i Dalarna

Piknik i setermiljø

Ärteråsen fäbod, som ligger like nord for Furudal i Dalarna, er perfekt for piknik. Fäbod er en seter med dyr på sommerbeite. Fyll ryggsekken med godsaker fra lokale produsenter, som for eksempel Korvfabriken i Skattungbyn, Björgården Syltmakeri i Gärdsjön eller bakevarer fra Snitths håndverksbakeri. Ärteråsen er Sveriges best bevarte fäbod-miljø og ligger idyllisk til ute i skogen. De gamle setrene har aner tilbake til 1400-tallet, men hadde sin storhetstid på midten av 1800-tallet. I dag er det 12 ildhus igjen, og fortsatt kuer som gresser.

Fredfull vandring

På Kungsjölederna like nord for byen Varberg, kan du vandre i herlig natur og nyte utsikt til skog og sjøer. Her er det mange fine rasteplasser for hvile og piknik underveis. Du kan også velge mellom flere ulike turforslag.

Friluftstur i Virsehatt

Omlag sytti meter over havet ligger Virseberget med flott utsikt over landskapet. Hit kommer du via trapper i terrenget. Turen er ikke spesielt utfordrende og passer for de fleste. På Virsehatt finnes det også ruiner av en gammel borg fra jernalderen. Fjellet er lokalisert i Hallands første naturreservat, som ble innviet i 1936. Med barna på tur, kan dere legge inn en digital skattejakt.

Ferie i Vest Sverige

Øverst til venstre: Lurt Elijo. Nederst til venstre: A Ottosson. Foto til høyre: Lurö natur og kulturforening.

Ferie i Vest Sverige

I Vänern, Sveriges største innsjø, ligger skjærgården med 600 øyer og øya Lurö, den eneste som er bebodd året rundt. På øya kan du vandre langs stier i skogen, og langs klipper med utsikt over vannet. Øya har to mil med vandringsstier, og sporene etter Lurös rike historie er godt synlig i landskapet. Ruiner etter klosterkirken og en skole er bevart fra den tiden da Lurö var et sentrum i Värmland. Du kommer dit med båt fra Ekenäs og Värmlandsnäs på fastlandet.

Den tidligere gruven Tilas Stoll i Värmland. Foto: Linda Akerberg

Värmlands gamle gruver

På Högerbergsfeltet i Värmland, regionen som grenser til Norge i sør, finnes det en gruvegang som du kan utforske fra innsiden. Tilas Stoll er opprinnelig fra 1767 og gruven har tidligere vært brukt til å utvinne malm og andre mineraler. Ordet stoll betyr en skrå gruvegang som strekker seg fra en fjellside og mot en gruvesjakt. Tilas Stoll er ca. 25 meter lang og er åpen igjen for allmennheten etter flere års restaurering.

LES OGSÅ: SMAK AV HAV OG DRØM OM LUKSUS

Luksus-cruise – kongelig ferie med uante muligheter

Fornøyelse og tecno-fremskritt til sjøs

FERIE TIL SJØS: Det tidligere norskeide Norwegian Cruise Line (NCL) er en av verdens ledende cruise-selskaper og tilbyr uforglemmelige cruise-ferier på alle verdenshav. Med NCL kan du oppleve Alaska fra havet, dra på cruise mellom Hawaiiøyene eller oppleve musikk, kultur og solnedganger mellom øynasjonene i det karibiske hav – en ekte cruise-klassiker.

Renoverte skip. Flåten til NCL består av totalt 17 skip som enten er bygd og sjøsatt eller totalrenovert i løpet av de seneste årene, og du er derfor sikret en moderne cruise-opplevelse uansett hvilket hav du seiler på. Flåten har også vunnet flere utmerkelser og er blant bransjens mest innovative.

Alle skipene har et enormt utvalg av aktiviteter og restauranter. Dersom du når å bli sulten mellom de forskjellige havnene, hvor det også finnes kulinariske opplevelser på nesten hvert gatehjørne, finner du både elegante restauranter og praktiske spisesteder som kan stilne den verste sulten mellom hovedmåltidene ombord.

På NCLs skip blir det også tatt hensyn til religion når menyene sammensettes ombord. På alle ruter i Middelhavet serverer NCL kosher-mat i sine restauranter til jødiske passasjerer uten ekstratillegg i prisen. Samme tilbud vil bli gjort tilgjengelig på samtlige av selskapets ruter ved bestilling minst 30 dager i forveien.

Klikk for store bilder Luksus-Cruise

Aktiviteter. De største cruise-skipene som seiler i dag er nesten som flytende fornøyelsesparker. De voldsomme teknologiske fremskrittene gjør at du nå kan oppleve det siste innenfor laser- og AR-teknologi midt ute på et av verdenshavene. Kanskje står hele cruise-industrien overfor en banebrytende forandring.

På NCLs nye skip, «Norwegian Encore», kan du for eksempel kaste deg ut i skipets vannpark som blant annet består av nyvinnende vann-rutsjebaner og et stort barneområde. Eller hva med et vennskapelig løp på skipets go-kart-bane eller en «menneskejakt» i lasersenteret? «Norwegian Bliss» var for øvrig cruise-rederiets første skip med go-kart-bane på dekk. Her skal toppfarten være like under 50 km/t.

Luksus-cruise. Sammen med et luksuriøst cruise hører også ekstravagante opplevelser. På alle NCLs skip kan du besøke eksklusive og elegante kasinoer hvor du kan hygge deg sammen med venner, familiemedlemmer og gambling-interesserte. Foretrekker du å beholde sjetongene i sikkerhet i lommen, kan du naturligvis bare nyte den avslappende og lett gjenkjennelige kasinostemningen – kanskje med en lekker drink i hånden.

Online cruise. Hvis du ikke får nok av skipenes kasino ombord kan du benytte NCLs moderne wi-fi-system. Mot et daglig gebyr får du tilgang til lynraskt og trådløst internett, og slik kan du kan teste ut de mange nettkasinoene mens du slapper av i en av skipets  innbydende lugarer. Du finner et bredt utvalg av nettkasinoer hos bonus-no.comAlle kasinoene som er anbefalt av Bonus Finder er trygge, sikre og sjenerøse bonuser.

Norwegian Cruise Line seiler på alle kontinenter og tilbyr cruise av ulik varighet (7-21 dager). Prisene for de billigste cruise-pakkene starter på 600 $, eller ca. 5500 kroner per person med dagens valutakurs. Er du heldig kan du også finne «last minute»-tilbud på utvalgte cruise og bestemte datoer.
Skip O´hoi!

Kilde: Unsplash

På Rarotonga kan du spise hjemme hos innfødte

Her møter du neppe naboen og utsettes ikke for kø-turisme

RAROTONGA: Cookøyene består av 15 øyer som ligger midt mellom Hawaii og New Zealand i Stillehavet. Noen mener dette er blant verdens vakreste øyer, spesielt brukes slik svulstig beskrivelse av reisebransjen og de som selger turer til denne herligheten langt utenfor allfarvei. En fordel med å legge ferien til Cookøyene, er at du garantert ikke møter naboen eller utsettes for kø-turisme.

Spesialiteter. De mest kjente øyene er Raratonga og Aitutaki og en bra mulighet å bli kjent med de øyas folk og kultur, er å spise hjemme hos de innfødte. Dette er et kulinarisk konsept der du serveres en forrett, en hovedrett og et dessertbord i tre ulike hjem på Rarotonga. I hvert hjem får du hilse på vertskapet og forsyne deg av sesongens og øyas spesialiteter. Vær sikker på at alle vil servere det beste mat-mor har å by på.
Utvalg av spisesteder er så stort og variert at du lett kan finne et nytt for hvert måltid. Her serveres ferske buffèer med lokale favoritter som Ika Mata, marinert rå fisk, og Umu Kai tilberedt i en jordovn og servert i fargerike kafèer.

Hodet under vann. En bra måte å utforske Rarotongas lagune er med hodet under vann. I et lydløst universet glir du forbi både grønne skilpadder og hawksbillskilpadder. Sistnevnte er kritisk utrydningstruet. Under snorkelutflukter finnes en liten overraskelse. Utstyret inkluderer nemlig en liten, håndholdt marinescooter som forsiktig propellerer gjennom lagunen i sakte fart. Det betyr at du rekker å beundre vakre korallhager, flokker med tropisk fisk og til og med et skipsvrak – uten å bli andpusten.

Små øyer. Strandelskere kan bare glede seg. Du kan blant annet bli med på Captain Tama’s Lagoon Cruise med båter som tøffer i sakte fart til rev der du kan snorkle med skilpadder og fisk i alle regnbuens farger. Du vil også gå i land på bittesmå øyer formet av pulverisert korall, og på en av dem vil vertskapet tilberede en BBQ av fersk fisk og tropisk frukt. Mens tærne dine siler den fine sanden får du innblikk i øyfolkets liv – som for eksempel hvordan knytte en sarong eller klatre til topps i en palme – det er ikke så lett som det ser ut til.

Klikk store bilder Rarotonga

Aktiviteter. Rarotonga har en omkrets på bare 32 kilometer og hovedveien rundt øya er perfekt for sykling eller en scooter-tur. Kysten er fruktbare og har sandstrender, mens det indre av øya består av høye fjell og dyp regnskog. Prøv kite-yoga på et surfbrett i lagunen – en økt for å teste din smidighet, mens alle drar til markedet i den søvnige byen Avarua på lørdager. I det hele tatt får du tilbud om mange aktiviteter, gjerne i tilknytning til det varme og krystallklare vannet langs palmekysten.

En smak av luksus. Det mangler ikke på eksklusive hotell i strandkanten og du kan forvente romslige senger drapert med luftige tekstiler, hengekøyer mellom palmene og et usannsynlig blått hav som kulisse. Ikke så merkelig at Cookøyene er populære som bryllupsreiser. Men direkte rimelig blir ikke en slik ferie. Regn med 35.000 kroner per person for fly og hotell i to uker på Rarotonga. Men kutter du ut et par normale sol-ferier til land som Kroatia og Hellas, har du midler til å gjennomføre en slik drømme-ferie. Da flyr du til landets eneste internasjonale flyplass i  Avarua fra enten Auckland, Los Angeles, Sydney eller Papeete. Beskrivelsen «tropisk» har aldri vært  mer presist enn på Cookøyene. En reise i våre dager kan neppe kalles en oppdagelse – ettersom britiske kaptein James Cook allerede utforsket øyene for 250 år siden.

Stå på krava – Forlang erstatning ved flyforsinkelse

Forvent motstand fra flyselskap når du kommer med et økonomisk krav

OSLO: Like sikkert som mange skal ut å fly til planlagt sommerferie, like klart er det at noen av oss blir utsatt for flyforsinkelser. Da er det viktig at vi som passasjerer kjenner til våre rettigheter.

«Dine rettigheter når flyet ikke går som planlagt, avhenger av lengde på reisen og hvor lenge dere er forsinket», slår Forbrukerrådet fast med støtte i et regelverk i EU, noe som også omfatter Norge.

De fleste av oss har hørt om rettigheter ved flyforsinkelser, men er ikke helt sikker på hva dette går ut på, hvor mye vi kan kreve i kompensasjon og ikke minst hvordan oppnå våre flyrettigheter. All erfaring viser at vi må stå på krava og at vi for all del ikke kan regne med at et flyselskap sånn uten videre overfører kompensasjon ved forsinkelser, når flyet er overbooket eller innstilt, eller når det oppstår problemer med bagasjen.

Her får du hjelp. Selv om regler om flyrettigheter i Europa virker like greie som Forbrukerrådet beskriver, så er det klart at i et mylder av regler, forskrifter og fortolkninger, kan det være på sin plass å benytte profesjonell hjelp.
Klagetjenesten Airhelp er et slikt norsk alternativ som bistår med å håndheve dine rettigheter som passasjer.
I følge EU-regler kan du kreve kompensasjon opp mot 6,000 kroner, altså er det  betydelige beløp som står på spill.
Les mer om dine flyrettigheter her

Klikk store bilder Erstatning ved flyforsinkelse

Loven om dine rettigheter omfatter naturligvis de fleste ruter innen Europa. Ikke bare i EUs luftrom, men også Island, Norge, Sveits og Kanariøyene i såkalte «ytre regioner». Flyselskap kan unngå ansvar hvis forsinkelsen skyldes såkalte «ekstraordinære omstendigheter». Flyselskap viser ofte til «tekniske problemer» eller «driftsrelaterte omstendigheter» som grunner til forsinkelser, men EU-domstolen har gjentatte ganger slått fast at dette ikke kvalifiserer som «ekstraordinære omstendigheter». Bare forsinkelser på mer enn 3 timer dekkes av erstatning.

Forvent motstand. Selv om loven er på din side, kan du forvente motstand når du kommer med et økonomisk krav om erstatning ved flyforsinkelse. Klagetjenesten Airhelp kommer med noen nyttige tips som gir deg bedre muligheter til å lykkes. Blant annet må du ta vare på alle dokumenter og eventuelle alternative flyvninger som tilbys, samt gjøre notater om avgang og ankomst. Velger du å benytte Airhelp, kan du gjøre dette på selskapets norske hjemmeside.

Mat og hotell. Enhver forsinkelse har sin årsak, og derfor er det viktig å spørre hvorfor flyet er forsinket. Jo mer spesifikk årsaken er, desto bedre når du prøver å få erstatning. Mat og hotell er andre viktige elementer. Tilbud om måltid og forfriskninger er ikke bare god service, det er et krav. Blir du stående fast over natten, skal selskapet dekke kostnader for overnatting. På flyreiser i Europa har reisende avgjort fått flere rettigheter, men som passasjer bør du ikke skrive under på noe eller godta noen tilbud som kan oppheve dine rettigheter ved fly som er forsinket.

Flere forsinkelser. Største problemer med forsinkelser denne sommeren vil i følge eksperter komme i Sør-Frankrike, Nord-Spania og enkelte området i Tyskland. Uansett hvor dette skjer, det ender alltid med kjedelige problemer for den som blir utsatt for flyforsinkelser – du kan rett og slett gå glipp av planlagte opplevelser. Da blir muligheten for erstatning ved forsinkelse en trøst – av og til en fattig trøst. Les mer om dette Her

Oppdag verden hjemme – Las Vegas kan vente

Mat-ferie, finn din egen strand, nettcasino og  nye opplevelser uten flyreise

OSLO: Følger du litt med i timen vil du oppdage at nye ferie-trender dukker opp. Rett nok betyr sommerferie at mange planlegger og legger ut på reiser verden rundt i jakten på nye opplevelser, samtidig som andre vurderer å bruke feriedagene hjemme, eller rett og slett ha en ferie-reise uten å reise. Her er noen tips om hvordan du kan få spennende opplevelser, uten en eneste flyreise.

Varm sommer. For nordmenn er badeferie fortsatt en evig favoritt, og mange var tidlig ute med å bestille sin Syden-ferie. Men alle husker vel sommeren 2018 – ikke minst de som fulgte gamle vaner og dro til sikker sol og varme og ble ganske ergerlige av å se at Norge hadde den beste sommeren på svært mange år – da den ene uken etter det andre fortsatte med rekordvarme over hele landet.

Oppdag Norge. Denne sommeren kan du for eksempel se om det finnes noen bortgjemte strender i nærheten av der du bor. Langs kyststripen kan du fort finne en liten bortgjemt vik der du aldri har satt føttene før, og vips så er det du som har et originalt bilde å legge ut. Et bra tips er også å lete seg frem til vann i skogen. Her kan du slenge deg ut i det blå fra tau som henger i greinene på solide norske furuer, mest sannsynlig kun en liten sykkel- eller spasertur hjemmefra. Norge har flott natur, og for den som vet å dra på oppdagelsesferd er det store muligheter for å hoppe ut i en vann eller i sjøen og slikke sol i flotte omgivelser.

Ferie på nettcasino. Selvsagt er det fristende med en tur til Las Vegas, som er en flott by. Men ulempen er at du må ut på en durabelig flytur for å komme seg dit. Da er det godt å vite at du kan oppleve all spenningen fra Vegas ved en tur på nettcasino. Om du allerede har et favorittcasino er det bare å velge seg en spilleautomat eller prøve seg ved blackjack-bordet, om det er det du drømmer om. Om du er ny i en verden av spill på nett så er lange feriedager en ypperlig anledning til å komme i gang og med en spennende hobby. Et raskt søk på nettet etter for eksempel nettcasino pluss registreringsbonus vil gi deg en mengde tilbud å velge mellom. Hos nettcasino har du ofte et mye større utvalg av automater enn det fysiske casinoer klarer å komme opp med. Foretrekker du bordspill som blackjack og roulette skal du vite at du nå kan spille disse live, med de ektye croupierer som faktisk småprater med spillerne mens du spiller nettcasino.

Klikk store bilder Nettcasino

Mat og ferie. Kafeer, barer og uteliv er gøy, spesielt på ferie. Vi elsker å besøke nye og ukjente steder for å spise og drikke godt, men de beste opplevelsene kan være nærmere enn du tror. Norge bugner av spennende matsteder, fra nord til sør. En liten bil- eller busstur unna finner du nesten  garantert en bar, restaurant eller kafé du ikke har besøkt før. Et lite tips er hotellbarer, som vi ofte har en tendens til å glemme. Bartenderne her er ofte svært dyktige, og serveringene ligger mange ganger oppe på taket med strålende utsikt.

Fortvil ikke. Om du ikke har bestilt ferietur til det som tradisjonelt er et sted rundt Middelhavet, så fortvil ikke. Med litt fantasi, kreativitet og åpne øyne mot nye opplevelser, kan du få det mest innholdsrike ferien av alle uten et eneste døgn på hotell. Husk, skal du først være i Norge, så er jo sommeren den beste tiden. Ekte Las Vegas kan besøkes når som helst.

Få ferieglede med billeie uten å gå i fellene

Billeie er et alternativ som gjør feriereisen litt enklere. Men sjekk forsikring før du bestiller

OSLO: Det er ikke til å komme utenom at bilen på mange måter gjør hverdagen litt enklere. Det gir en ekstra frihet å kunne sette seg bak rattet og dra dit du ønsker, når du ønsker, uten å måtte sjekke kollektivruter og avgangstider og planlegge ned til minuttet når du må dra – og om det faktisk finnes et kollektivt alternativ til din destinasjon.

Dette gjelder selvsagt også når man er på ferie. Enten du har tenkt deg til spennende Island for å få med deg den blå lagunen og samtidig ta turen ned i en vulkan, eller du er på ferie med barn og skal til fornøyelsesparker, dyreparker og andre attraksjoner som kanskje ikke er så lette å nå med kollektivtransport når du har små sjarmtroll på slep. Det er i slike situasjoner  bilen blir et alternativ.

Klikk for store bilder billeie

Siden det ikke alltid er praktisk – eller mulig – å reise med egen privatbil, er billeie et godt alternativ for oss ferieglade nordmenn. Men det finnes en rekke ting man bør ta hensyn til og tenke over før man bestiller leiebilen. Ikke alle leiebilaktører er like seriøse, og om man går på en smell kan det fort gi skår i feriegleden og svi for lommeboken.

Omtrent hver fjerde nordmann leier bil når de er på ferie, så det finnes heldigvis mye erfaring å hente for deg som vurderer leiebilferie for første gang.

Se opp for gebyrer. Leieprisen du først får oppgitt – særlig om du bestiller på nett – er gjerne ikke hele prisen, så det er viktig å lese alt som står med liten skrift og være sikker på at du har all prisinformasjonen. Ellers kan det hende at alternativet du trodde var det billigste ender opp med å være mye dyrere enn først antatt. Les deg opp på vilkår og sjekk om ekstrautstyr og tilleggstenestene de prøver å selge faktisk er relevante for deg.

I tillegg er det også viktig å sjekke forsikringsvilkårene. Her er mange utleiere veldig aggressive i sin markedsføring, så det er lurt å vite hva som allerede er dekket med reiseforsikringen din. Be helst om å få forsikringsinformasjonen på forhånd, slik at du kan lese gjennom den før du drar, og ikke når du står lettere stresset og sliten på leiebilkontoret første feriedag.

Sjekk bilen nøye. Både når du henter og leverer bilen er det viktig å sjekke den nøye fra alle vinkler for skader, riper og annet. Ta gjerne bilder – eller til og med video – slik at du har sikker dokumentasjon på bilens stand da du mottok og leverte den. I tillegg bør du dokumentere eventuelle skader skriftlig før du kjører av gårde. De fleste utleiere har en sjekkliste som du alltid bør gå nøye gjennom og få signert av utleier. Hvis utleier ikke har et slikt skjema, bør du skrive din egen liste og få den signert.

Også i Norge. De fleste tenker kanskje på leiebil som noe man bruker på ferie i utlandet, men med vår unike, langstrakte geografi kan det også være smart å feriere med leiebil i Norge. Det finnes mange spennende reisemål her til lands som kan gi en vel så stor ferieopplevelse som det man finner i utlandet.

I tillegg vil mange av aktørene også være hakket mer seriøse enn det du kan risikere å finne andre steder. Derfor er leiebilferie også en fin måte å utforske alt det vakre og utrolige vårt eget land har å by på, som vi kanskje har en tendens til å glemme til fordel for reisemål som gjerne høres mer eksotiske ut.

Advarsel om svindel: Spar penger og et knust hjerte

Russland og Ukraina er blant land med den høyeste risiko knyttet til dating-svindel

KIEV: Bob fra New York kom sammen med en gruppe menn for å møte den nye kvinnen han kjente fra nettdating. Mannen hadde allerede brukt masse penger på brevveksling og live chat. På samme hotell traff jeg en virkelig insider som snakket ut om dating-bransjen og langbente skjønnheter. Virkeligheten er nok ikke like romantisk som innholdet i brevene fra ukrainske kvinner.

«Hun er vakker, ung og ønsker å gifte seg. Det er nesten for godt til å være sant”.
Ikke rart Bob fra New York ble begeistret der han sto i lobbyen på et hotell sentralt i Kiev Han snakker begeistret om sin nye venninne, 25 år gamle Olga fra hovedstaden i Ukraina.

Klikk store bilder av svindel

Skjønnheter til leie. Bob hadde punget ut med 4000 dollar, eller om lag 34.000 kroner for sin turpakke, organisert av dating-byrået Anastasia. Pakken inkluderte reisen fra New York, 8 dager på hotell med frokost, ubegrenset introduksjon til kvinner, tre gratis og eksklusive møter med utvalgte kvinner i to byer og noe hjelp til oversettelse.

Men Bob innser ikke at mange av kvinnene som møtte opp på hotellet var innleid for å møte menn fra Europa og USA – inkludert en bukett vakre og langbent modeller som tar slike oppgaver som del av jobben. Hvert år organiseres mange turer til Ukraina og Russland, beregnet på og solgt til vestlige menn som ønsker å møte kvinner de er blitt kjent med gjennom Anastasia Date. Menn som tror de har funnet den store kjærligheten på nettet og vil treffe den nye kvinnen. Mest sannsynlig returnerte Bob til New York med et knust hjerte og noen tusen oppsparte dollar fattigere.

Ren business. Kombinasjonen nett-dating og tur-pakker til Russland og Ukraina er et heller tvilsomt tilbud i reiselivsnæringen. Dette handler om ren business og lite om kjærlighet med lykkelig utgang. Neste tur med Anastasia finne sted i april, til Odessa og i hovedsak som tilbud til amerikanerne.

”I snitt får du treffe mellom 7-10 kvinner for hver mann som er til stede i salen. Det blir sosiale møter der du vil finne den spesielle kvinnen du er ute etter. Bli med på turen til Svartehavet – til Odessa og overrask din utvalgte med en bukett friske blomster. Det vil ikke gå lang tid før du opplever spenning og en ferieromanse» skriver Anastasia i invitasjonen.

En insider snakker ut. I hotellbaren møtte jeg Elena som i fem år har jobbet som tolk for Anastasia. «Noen kvinner ønsker virkelig å finne sin partner, men de søker etter yngre menn og slike finnes i denne gruppen. Her later kvinnene som om de er veldig interessert. Noen kan få påspandert måltider, drikke, små gaver og kan til og med bli invitert på reiser til Amerika eller Vest-Europa. Men det meste av dette er svindel. Arrangøren prøver å unngå svindlere, men forstår uten svindlere ville ikke denne virksomheten eksistert”, forteller Elena.

”Jeg har også jobbet som tolk for norske menn. De kommer ikke i flokk, men gjerne alene eller med en venn på jakt etter unge kvinner”, sier hun.

Reise-svindel. Dette er en av de mest brukte metoder. En potensielt offer får kontakt får kontakt på en datingside.  Den unge jenta, eller en mann, blir først involvert i et nett-forhold- Deretter ber hun om økonomisk hjelp til å arrangere et personlig møte. Svindlere får ofte penger til å skaffe seg visum, pass, billetter og andre utgifter til reisen. Reise-svindlerne bruker falske dokumenter for å vise frem legitime reiseplaner.

Oversettelse. Denne varianten er ganske spesifikk for Ukraina. Den er basert på samme idé – en ung kvinne er på utkikk etter en mann i utlandet. Kvinnen snakker angivelig ikke engelsk og har heller ingen privat tilgang til Internett. Hun bruker tjenestene til noen i en agent som hjelper henne med korrespondanse. Svindleren melker menns interesse med denne damen for penger så lenge som mulig.

Nettdating og svindel. Privatetterforsker John Harper leder sitt Florida-baserte selskap Wymoo International, som spesialiserer seg på å sjekke bakgrunnen til personer og selskaper rundt omkring i verden, også kjent som due diligence.

«Russland og Ukraina er blant de land med den høyeste risiko knyttet til dating-svindel. I dette området ser vi internett-kriminelle som bruker vakre kvinner, eller deres bilder, for å svindle utlendinger. I disse to land er nettdating og matchmaking populære bransjer. Mange relasjoner starter på internett, vanligvis via en online datingbyrå eller et nettsamfunn. Med håp om et bedre liv lar ellers ærlige kvinner seg bruke i disse tjenestene. Det er et økende antall av internett-kriminelle som håper å tjene enkle penger – og mange gjør også det”, sier John Harper.

Del mindre. Etter å ha testet tjenestene til Anastasia og andre datingtjenester er det sunn fornuft og noen gode råd som gjelder; Beskytt din private informasjon og personlige data. Unngå å dele personlige opplysninger om deg selv på nettet. Send aldri penger til noen du aldri har møtt. Hvis du likevel tror forholdet til en ny kvinne har potensial, bør du sjekke og dobbelsjekke bakgrunn til kvinnen, eller ta kontakt med en noen som kan sjekke dette.

Øst-Europa med høy arbeidsledighet har grobunn for romantikk og forhold over alle grenser – og etterforskning virker i den forbindelse ikke spesielt romantisk. Men dette kan spare deg for tusenvis av kroner – og et knust hjerte.

Bare spør Bob fra New York. Dagen etter var han på plass da en flokk vakre kvinner strømmet til hotellet – klar for å møte en annen Olga fra Kiev. Og det som virket for godt til å være sang, er i de fleste tilfeller nettop det. For godt til å være sant.

Les mer om nett-dating og svindel: www.stop-scammers.com
Foto: Anastasia Date[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Boracay åpnet – slutt på strandparty og plastposer

Også Island har fått nok av masseturisme – vil innføre begrensninger

IDYLLEN ÅPNET: Den lille og populære ferieøya Boracay på Filippinene er igjen åpnet for turister etter seks måneder med renovering og oppgradering. Det var selveste Rodrigo Duerte, landets president, som beordret fornyelse av Boracay  fordi idyllen var nedslitt og ødelagt av turister. Plutselig ble øya stengt, med unntak av fastboende og arbeiderne som utførte renoveringen.

Klikk større foto Boracay

Nye Boracay blir ikke som før. Blant annet er det slutt på de ville strandfestene som på det meste trakk mer enn 50,000 festglade mennesker til strendene og som la igjen ti tonn med søppel når festen tok slutt. Nå er det ikke love å røyke, drikke og spise på strendene, og du kan bare glemme å komme til Boracay med plastposer.

Gjester reduseres. Boracay er bare fire kvadratkilometer, har en befolkning på 30,000, ligger utenfor  øya Panay og tok i fjor imot nesten 2 millioner besøkende. I første omgang vil bare halvparten av øyas 12,000 hotellrom bli tatt i bruk, samtidig som antall gjester reduseres til maks 19,000 på samme tid. Også flyselskaper må redusere sine ruter til  Godofredo-flyplassen på fastlandet.

Mange øyer. Man kan jo undre seg over at Boracay ble ødelagt av turisme, spesielt når vi vet at Filippinene har 7,600 andre øyer å velge mellom, flere minst like idylliske som Boracay. Svaret er over-turisme og i stadig flere idyller er man redd for økologisk katastrofe. Det kan sammenlignes med at masseturisme er blitt et hat-objekt i mange europeiske byer – og nå også på Island hvor det vurderes å begrense antall turister ut i naturen. Ifølge forskning publisert i tidsskriftet Nature, skyldes nær åtte prosent av de globale klimautslippene turisme.

Tre alternativ. Får du ikke plass på Boracay, så har Filippinene mange gode alternativ. Coron i Palawan har også  hvite strender og laguner. Cebu er ei lang og smal øy midt i Visayan-øyene. Området er en ren idyll. God flyforbindelse til Cebu fra Manila og direkte fra andre land. Vi må ikke glemme øya Siargao, regnet som landets beste for surfere. Her er øy-hopping med båt en annen populær ferieform.

Vinferie California; Vandring med vintest, mat og luksus

Noen aktive luksusferier laget for individuelle og ikke store grupper

SONOMA, CALIFORNIA: Dette er et område som mange vinentusiaster kjenner og allerede vet at Sonoma nærmer seg det perfekte for en vinferie blant mer enn 425 berømte vinprodusenter. Mange blir overrasket over at dette med vinsmaking i Sonoma foregår i en uformell og hyggelig atmosfære fri for kjøpepress.

I tillegg kan man vandre gjennom dette fylket i delstaten California i kombinasjon med innlagt vinsmaking hos produsenter som er ivrig på å fortelle hvordan deres vin er laget. Vi anbefaler firmaet Wine County Trekking som byr på tur-ferie med vandring og bosteder som må beskrives som luksus.

KLIKK store bilder Vinferie California

Fem dager. Dette er en slags en-gang-i-livet-opplevelse som i tillegg til selve vandringen byr på vinsmaking, fantastiske restauranter, losji på høyt nivå, spennende og spesielle utflukter i en spektakulær natur. Den nye ruten som strekker seg over fem dager og fire netter starter på Sonomakysten, går innom Bodega Bay, utforsker de gamle trærne i park og natur reservatet Armstrong Redwoods State Natural Reserve, besøker fantastiske vingårder i Dry Creek Valley og ender i den elegante byen Healdsburg. Lengden på daglige spaserturer er rett og slett overkommelige for alle.

Selvstyrt. Turen er på en måte selvstyrt, noe som betyr at du kan dra på tur med din egen familie eller venner  og ikke med fremmede. Wine Country Trekking tilbyr en komplett reiserute, med tilpasset kart og detaljert beskrivelse av stier dere skal følge. Arrangøren sørger også for måltider og losji, og frakter bagasjen mellom steder der dere skal bo. Siden de fleste gjester foretrekker å velge sine egne spisesteder, har Wine Country Trekking en liste over alternativer og foretar  reservasjon på utvalgte spisesteder.

Mat og vin. Wine Country Trekking ble startet av tre innfødte fra San Francisco Bay Area, som alle deler lidenskapen for fotturer med god mat og vin. Inspirert av egne opplevelser i Europa og lokalkunnskap, ble noen aktive luksusferier til for turister fra hele verden, for individuelle og ikke store grupper. Den nye ruten ender i Healdsburg ved Russian River i hjertet av Sonoma Wine County – en by med sjarm og kåret til en av de beste småbyene i Amerika. Her finnes enda flere muligheter for vinsmaking og et mattilbud som strekker seg fra hamburger til haute cuisine og omtrent alt mellom disse to ytterpunktene.

Vi har ikke funnet norske turoperatør og anbefaler denne for info og bestilling: Wine  Country Trekking

LES OGSÅ: SLIK ER NAPLES I FLORIDA ET SOLFYLT VINTERPARADIS

 

Sterk advarsel: Bli hjemme – ikke reis til Santorini

”Vi har passert bristepunktet og klarer ikke flere turister”, slår borgemesteren fast

SANTORINI: Turister er et problem. Vi så det allerede i fjor sommer,  og i år blir det enda verre i Hellas. Nå roper innbyggerne på øya Santorini om hjelp.
”Situasjonen er ikke bra, vi har mistet kontroll. Dette vil ende med revolusjon”, mener Panagiotis Dotis. Han driver restaurant i Kamara på Santorini, en fiskelandsby forvandlet til turistby med svart lavastrand.

Dotis er en av mange lokale som er fortvilet over at den greske øya oversvømmes av turister. Romantiske Santorini har mistet sin sjarm. Årsaken er for mange turister samtidig på ei øya på 76 kvadratkilometer. Lokale grekere fortviler, spesielt over charter-trafikken og alle cruise-skipene.

Klikk større bilder Santorini