• færøyene

Noen av verdens mest fristende øyer

Viktige fakta om folk, kultur  og sauer på Færøyene

TORSHAVN: Her ute i havet er det ikke uvanlig at man blir rammet av atlantiske stormer, ofte dekket av tåke og isolert omtrent halvveis mellom Island og Norge. Derfor høres Færøyene knapt nok ut som en overbevisende sted for et besøk. Men ta det med ro, virkeligheten er slett ikke så ille.
For et par år siden kom National Geographic med en gavepakke til Færøyene – og spesielt høye karaterer for bevaring av natur, øyenes historie og nasjonens stolthet, da bladet valgte Færøyene som verdens mest fristende reisemål.

Sauenes øyer. Du kommer til øyer med noen stupbratte klipper som dukker opp som tårn av havet, og grønne fjellsider med gress og med så alarmerende vinkler at de i grunnen passer best for sauer – eller kun for sauer. Nasjonens navn kommer faktisk fra et gammelt norrønt navn, som betyr øyene med sauer. Det finnes hele 80.000 av arten på øyene og du  møter dem over alt – utenfor hotellet, langs veiene og spesielt i bratte fjellsider.


Den gjennomsnittlige temperaturen er +3 om vinteren og +11 om sommeren med rekordhøye +22 som høyest målte temperatur. King Goya har vært der og her er flere viktige fakta om et unikt og fristende samfunn midt ute i Nord-Atlanteren.

Navn: Færøyene

Hovedstad: Torshavn

Beliggenhet: Nord-Europa. En gruppe på 18 øyer mellom Nordsjøen og Nord-Atlanteren.

Reisen: Direktefly fra Danmark, England, Island og Norge, tre avganger i uken fra Bergen. Atlantic Airways er det nasjonale flyselskapet

Det går ferge til Hirtshals i Danmark og til Island en gang i uken. Ytterligere informasjon er tilgjengelig hos Smyril Line.

Lokal transport: Nær 90% av befolkningen er knyttet sammen med gode veier, broer og undersjøiske tunneler. Du finner leiebiler på flyplassen og i hovedstaden Torshavn. Den lokale bussen i Torshavn er gratis.

Opplevelser: Sightseeing, fugletitting, båtrace med tradisjonelle færøyske båter, kultur, events og en rekke festivaler. Et høydepunkt under den færøyske sommeren er utvalget av lokale festivaler som tilbyr et mylder av aktivitet i alle regioner. Viktigste attraksjoner på  festivaler er musikk og dans, sport og annen moro, ofte for hele familien.

Konserter: Hoyma betyr hjem på færøysk og navnet handler også om en kveld, tjue konserter i ti boliger i landsbyen Gøta. Da går folk fra dør til dør, dukker opp i stua hos folk for å lytte til levende musikk fremført av musikere. Ideen til Hoyma kommer fra det faktum at det ofte er små og intime konsertopplevelser som er mest effektive. Dette er på en måte tilbake til utgangspunktet.

Sommerfestivalen arrangeres i sentrum av byen Klaksvik i august hvert år og trekker til seg 10.000 mennesker i løpet av en tre-dagers musikkfestival. Kjente band som Scorpions og Westlife har spilt her.

Geografi: Et område som består av 18 øyer, hvorav 17 er bebodd; strategisk plassert langs viktige seilingsleder i det nordøstlige Atlanterhavet; stupbratt terreng begrenser beboelse til små kystsamfunn.

Klima: Overraskende mildt både sommer og vinter.

Landområdet: 1399 kvadratkilometer; 545,3 square miles.

Befolkning: 49 500

Hovedstad: Tórshavn; befolkningen 20.000.

Språk: Færøysk er det nasjonale språket, forankret i norrønt. Nordiske språk blir forstått av de fleste og engelsk er utbredt.

Valuta: Færøysk krone

Religion: Evangelical Lutheran Church: 80%

Bakgrunn: Befolkningen på Færøyene stammer i stor grad fra Vikingene, altså nybyggere som kom hit i det 9. århundre. Øyene har vært koblet politisk til Danmark siden det 14. århundre.

Lokalt styre: En del av Danmark; selvstyrt område i Kongeriket Danmark siden 1948.

Leder regjeringen: Statsminister Aksel Vilhelmsson Johannesen, en advokat og sosialdemokratisk politiker.

Regjering: Landsstyri er utnevnt av statsministeren

Politisk samling: Færøyske parlamentet eller Logting

Industri: Fiske, fiskeforedling, turisme, anleggsvirksomhet, kunsthåndverk

Nordens Hus: Et nordisk kultursenter i Torshavn tilbyr et bredt spekter av arrangementer hele året rundt, som konserter, kunstutstillinger og teater.

Turistinformasjon: Flere turistkontorer er plassert rundt om på Færøyene, inkludert en på flyplassen Vagar Airport.

Link til Visit Faroe Islands

 

 

About the Author:

Gudmund Lindbaek
King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter regelen: ”Pakk lite, reis langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar