Fukuoka Japan: Street-Food, Gammel Kultur, Ekte og Moderne

juli 23, 2024
Sist endret 
august 20, 2024

Byen ved Genkaihavet har kort vei til fiskefeltet for fersk sjømat

FUKUOKA, JAPAN: I Japan spiller mat en avgjørende kulturell rolle. Det japanske kjøkkenet er både nært knyttet til naturen og henter inspirasjon fra de fire årstidene. På besøk får du innblikk i japansk gastronomi, omvisning på sake-bryggerier, kurs for å lage nudler, gårdsopphold og besøke te-plantasjer. Mens byen Fukuoka i Japan er viden kjent for utvalg av matboder og såkalt street-food. Her serverer vi smaken av ekte japanske spesialiteter.

DRIT I VERDEN - DRA TIL JAPAN

FESTIVALER: Byen Fukuoka har mange festivaler gjennom hele året.
FESTIVALER: Byen Fukuoka har mange festivaler gjennom hele året.

Asias beste street-food

Området rundt Hakata og Tenjin i Fukuoka er kjent som Japans største "yatai-gai" - gater med rader av matboder. Hver kveld holder minst 100 "yatai" åpent til langt over midnatt. Det bys på gatemat som ramen, grillet kyllingspyd, snegler i hvitløksmør og mye mer. Hver bod har sitteplass til rundt ti personer.

Dette er eneste del av Japan som er valgt til en av de 10 beste street-food gater i Asia. Bodene i Fukuoka har mat til rimelige priser, noe som gjør det morsomt å gå på stall-hopping i Hakata/Tenjin.

NUDLER: Folk i denne byen elsker Udon, tykke og tynne nudler.
NUDLER: Folk i denne byen elsker Udon, tykke og tynne nudler.

Udon-nudler over alt

Fukuoka er mest kjent for ramen, japansk udon, tykke hvetenudler og soba, tynne nudler av bokhvetemel. Opprinnelig kom disse nudlene til Hakata fra fastlands-Kina for flere tusen år siden. Folk i Fukuoka elsker udon, og beviset er den største konsentrasjon av slike restauranter i hele Japan!

Udon-retter består av nudler og en klar buljong av lett soyasaus. Mange topper suppen med tempura og stekt fiskekake, sammen med krydder som yuzu-kosho, yuzu og chilipepper pasta.

KJØTTFRI BY STYRT AV VEGETARISK GUD

MOTSUNABE: En sunn rett veldig forskjellig fra andre gryteretter.
MOTSUNABE: En sunn rett veldig forskjellig fra andre gryteretter.

Den sunne Motsunabe

Denne sunne gryteretten av innmat er ekstremt populær. Suppen varierer avhengig av restaurant, vanligvis med soyasaus eller miso-basert, og spises med gressløk, kål og hvitløk. Etter å ha gledet seg over ingrediensene, legg nudler eller ris til suppen og gjør den om til et nytt måltid! Motsunabe tilberedes i en gryte av  rustfritt stål, noe som gjør den veldig forskjellig fra andre gryteretter.

YAKITORI: Saftig svinekjøtt servert med kål.
YAKITORI: Saftig svinekjøtt servert med kål.

Yakitori med kål

Fukuoka har utallige Yakitori-restauranter, men her er Yakitori-kulturen helt forskjellig fra resten av regionen. Man foretrekker svinekjøtt fremfor kylling og retten serveres med mye kål. Siden svinekjøtt er saftig og har noe fett, gir kålen en slags hvile i munn og mage mellom porsjonene. I tillegg er kyllingskinn formet som en spiral og betraktes som delikatesse i Fukuoka.

YAKI CURRY: Denne retten av ris, ost og egg krydres forskjellig fra sted til sted.
YAKI CURRY: Denne retten av ris, ost og egg krydres forskjellig fra sted til sted.

Yaki Curry er Nostalgisk

Yaki curry er en fasjonabel rett som så dagens lys i Mojiko, den nordligste byen Kyushu. Dette enkle måltidet lages ved å helle karri over ris, toppe det med ost og egg, og deretter bake det i en ovn.

Et ikon for Mojiko, yaki curry er mye populært, og det er mer enn 20 restauranter som serverer det i dag. Til tross for sin enkelhet har hver restaurant et helt annet syn på krydder, presentasjon og ingredienser.

MENTAIKO: Fiskerogn med salt og krydder - en ekte Fukuoka-rett.
MENTAIKO: Fiskerogn med salt og krydder - en ekte Fukuoka-rett.

Mentaiko

For mange er den definitive Fukuoka-souveniren "mentaiko" - rogn med lyr, krydret med salt og krydder. Fukuoka er fødestedet til mentaiko, og er fortsatt dens desidert største produsent og forbruker i Japan, noe som gjør det ingen overdrivelse å også kalle det "Land of Mentaiko." Mentaiko har en enkel smak, den passer til alt, fra pasta til riskeks, og som topping på ris. Den har også egne egenskaper hentet fra personer bak retten, så ta deg definitivt tid til å smake den!

SJØMAT: Byen ved havet har de beste fiskeplasser, fra østers til hummer.
SJØMAT: Byen ved havet har de beste fiskeplasser, fra østers til hummer.

Sensasjonell sjømat

Fukuoka vender ut mot Genkaihavet, en av sjøens beste fiskeplasser. Fersk sjømat er alltid tilgjengelig. Prøv spesialiteten "goma-saba" - makrell krydret med soyasaus og sesam. Sammen med herligheter som "ika no ikizukuri" - levende blekksprut-sashimi, laget av blekksprut som ligner juveler.

Prøv "uchiwaebi" – altså hummer. Mange hevder den er bedre enn den mer berømte  japanske pigg-hummer. For uforglemmelige minner, våg deg på de uvanlige delikatessene fra Yanagawa, for eksempel mud-skippere og "warasubo", en ål-variant fanget i Ariakehavet!

EKSKLUSIVT: Fukuoka har selvsagt egne jordbar-varianter.
EKSKLUSIVT: Fukuoka har selvsagt egne jordbar-varianter.

Fukuokas egne jordbær

Amaou er en av to store japanske jordbærmerker. Disse jordbærene er søte og rike på smak, og deres store størrelse gjør dem til en fryd å spise. Faktisk ble et Amaou-jordbær til og med anerkjent som verdens tyngste jordbær av Guinness World Records! Siden de bare produseres i Fukuoka, er Amaou jordbærplukking et must når du reiser Fukuoka. De er mye dyrket i hele området, så sørg for å prøve det uansett hvilket område du ender opp med å besøke!

SAKE: gode saker på flaske -  vin laget av ris.
SAKE: gode saker på flaske - vin laget av ris.

Dette er sake

Først kom risen. Så kom sake.
Japan er kjent for sake som har vært brygget i over 2000 år. Sake er verken øl, vin eller brennevin. Det er en alkoholholding drikk laget av polert ris, og mer som en risøl enn risvin.

Om du ber om sake i Japan, kan det hende du får noe annet enn sake. Fordi sake er et ord for hvilken som helst drikk med alkohol. I Japan kalles sake nihonshu eller seishu, som betyr alkohol-drikke.

Lag Udon nudler

Udon-nudler er den vanligste typen i japansk mat. Nudlene er tykke og laget av hvete, men nøyaktig hvordan de lages, varierer fra region til region. Spesielt Sanuki-udonnudlene, som produseres i Kagawa regionen, er populære blant lokalbefolkningen og kjennetegnes av sin firkantede form og tykke konsistens. Her kan du kan du delta på mat-kurs der du lærer kunsten å lage nudler.

Udon-nudler brukes i retter som suppe, salater og som stekte.

STRAND: Byen ved havet har selvsagt flotte strender.
STRAND: Byen ved havet har selvsagt flotte strender.

Lag egen grønn te

Grønn te er bra for så mye. Den har helse-fordeler, er full av antioksidanter, vitaminer og øker fett-forbrenning, altså  bra for deg som vil ned i vekt. I Shizuoka området har de grønne bladene blitt dyrket i 1000 år. Her kan du bo på en renovert tradisjonell gård og lære tradisjonelle metoder for produksjon av grønn te.

Det er fullt mulig å bli med på å plukke bladene eller forberede jorda for neste avling, samt lage din egen originale grønne te.

Historiske bryggeri

Det lages god sake og mindre god sake i ladet kjent for sake-bryggeri. I byen Suwa ved Kamisuwa området, to timer med tog fra Tokyo, kan du besøke fem sakebryggerier. Disse har laget sake siden midten av 1600-tallet og har hatt stor nytte av kalde vintre, lokal ris og vannet fra Kirigaminefjellet. De fem bryggeriene Maihime, Reijin, Honkin, Yokobue og Masumi ligger side om side. På omvisningen byr bryggeriene på smaksprøver og forteller gladelig om sine brygge-metoder.

VÅREN I FUKUOKA; Våren kommer med full blomstring av trærne i parkene.
VÅREN I FUKUOKA; Våren kommer med full blomstring av trærne i parkene.

Hvor er Fukuoka

Fukuoka er inngangsporten til Kyushu, Japans tredje største øy. En region rik på gammel kultur og naturens skjønnhet. Fukuoka er et veiskille mellom kulturer, mangfold og kosmopolitiske befolkning som ønsker velkommen. Det er her tradisjoner harmonerer med det moderne og det urbane vokser med naturen.
Fukuoka har lite kriminalitet.

GEISHA: Hvert år er det en stor parade med Geisha som populært innslag.
GEISHA: Hvert år er det en stor parade med Geisha som populært innslag.

Innbyggertall: 1.650.000
Klima: Milde vintre og varme og ofte regnfulle somre, opp til +35 om sommeren, mindre enn +10 om vintrene. August er varmeste måned.
Lokal transport: Bruk forhåndsbetalte reisekort, det vil bidra til å spare tid fra ventende køer. Kjøp City Pass som er tilgjengelig eksklusivt for utenlandske turister.
Gratis Wi-Fi: Fukuoka City byr på fri Wi-Fi-tjeneste kjent som "Fukuoka City Wi-Fi"
Kontanter: De fleste hoteller og butikker aksepterer kredittkort. Men ha også kontanter, veksling på flyplass eller bank.

BUDDHA: Verdens største Buddha-figur ligger i terrenget med navnet "Buddha at death"
BUDDHA: Verdens største Buddha-figur ligger i terrenget med navnet "Buddha at death"

Verdens største Buddha

Buddha-statue: Fukuoka har verdens største bronsestatue: Buddha er 41 meter lang, 11 meter høy og veier 300 tonn, like mye som en full jumbojet.

Kawachi Wisteria Garden, kjent for 150 ulike planter og 20 forskjellige arter som blomstrer i april/mai.
Eksklusive vertshus, glamping eller camping, dusinvis av hoteller, private gjestehus og B&B.

Turistkontor: Fukuoka Tourism Association, 7-7 Higashikoen, Hakata-ku, Fukuoka-shi, Fukuoka 812-8577. +81-(0)92-645-0019 +81-(0)92-645-0020. Ta kontakt på Facebook "Messenger" eller Instagram.

FESTIVAL: Byen ved havet har også en årlig sjøfestival med armada av båter.
FESTIVAL: Byen ved havet har også en årlig sjøfestival med armada av båter.

Kort om Japan

Japan består av 14,125 øyer formet som en bue og strekker seg 3 300 kilometer fra nord til sør. Japan har en befolkning på 126 millioner. Landet er omtrent like stort som Norge eller California. 70 % er dekket av fjell og skog. Spesielt på Honshu er det høye fjell, med Fujisan på 3,776 moh som det høyeste.

Naturen byr på snødekte Hokkaido i nord og subtropisk jungel og korallrev utenfor Okinawa i sør.

Nyttig råd: Om måltidet må du husk å si: "Oishil"

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu