Ta turen nordover - til Finnmark

Da nordmenn mer eller mindre ble tvunget til å feriere i Norge på grunn av covid epidemien, dro svært mange like godt på ferie der det var mest kø, der naboen ferierte og prisene var skyhøye som et resultat av stor pågang. Mitt råd er derfor: Reise på ferie til Finnmark. Reis gjerne med Hurtigruten. Der viddene er åpne, kyst og fjorder er vill og vakker og der folk har tid til en prat og en kopp kaffe. Men for all del, alle må ikke reise samtidig.
Julenissen på sitt kontor i Rovaniemi

I Nord Finland er det julestemning hele året

Hyvää joulua!
Som er finsk og betyr God jul. Kort fortalt er Finland party, sauna, innsjøer, kald vinter, solfylt sommer, design og julenissen. I Nord i Finnland, også kjent som Lappland, er jula en helårs aktivitet. Spesielt i Rovaniemi der det finnes en jule-landsby som er åpen hver dag hele året.
Der holder selveste Julenissen til. Hans store oppdrag er å bedre barna velvære og de voksnes vennlighet, samt spre budskap om kjærlighet og sørge for julestemning over hele kloden.

Dansk Hygge på Himmelbjerget

AARHUS: ”Jeg har en plan…”, ropte Bjørnstjerne Bjørnson ut til 30,000 tilhørere på Himmelbjerget. Allerede den gang i 1893 var denne toppen en plass for folkemøter og det påstås at Bjørnson har rekord med antall tilhørere. I gamle lærebøker sto Himmelbjerget oppført som Danmarks høyeste topp 147 meter over havet. Det er feil, en annen topp strekker seg 170 meter opp, uten at noen bryr seg om harde fakta. Les mer om vår ekspedisjon opp Himmelbjerget.
Kreps

Smak av hav og dyrebar luksus

Den svenske skjærgården i vest er en kyst for sjømat. Med havet som nærmeste nabo er det nesten naturlig at det finnes fisk og skalldyr på menyen hos restaurantene. Lokal fanget hummer kommer først om høsten. Min favoritt er helstekt rödtunga, den fargerike bergflyndre på norsk, servert med ferske poteter og soyabrunet smør.
crossmenu