Sterk opplevelse i Canada; Cocktail med ei frossen tå!

desember 1, 2020
Sist endret 
desember 1, 2020

Til en bar i Dawson City strømmer turister for å teste en morbid drink og bli med i tå-klubben

EI TÅ FORAN: Om du skulle befinne deg i Canadas villmark, nærmere bestemt i Dawson City, stikk innom Sourdough Saloon. Baren ligger på Downtown Hotel, i byen hvor elvene Klondike og Yukon renner sammen. Stort flere møteplasser finnes ikke i denne lille byen. Til gjengjeld har Sourdough Saloon en spesiell og berømt cocktail på menyen. Den har navnet The Sourtoe Cocktail. Ja, du leste riktig; dette er en drink krydret med ei amputert tå - som en ekstra opplevelse i Canada.

Dawson City er møteplass for to store elver i Canadas villmark
Dawson City er møteplass for to store elver i Canadas villmark


Hver kveld kommer gjester som viser ekstra mot, svinger inn i baren gjennom saloon-døra og bestiller denne morbide cocktailen. Dermed må tåa frem fra fryseren – alltid klokken ni på kvelden. En ny gjest drikker opp og melder seg dermed inn i en klubb der ei tå fra et menneske ligger på bunnen av glasset.

LES OGSÅ: NAPLES I FLORIDA - ET VINTERPARADIS

Smak på tåa

Kravet til medlemskap er enkel: Du kan drikke raskt, du kan drikke sakte, men leppene dine må berøre tåen!
«Det er ingen grenser for hva folk gjør bare de kommer seg langt nok ut i villmarka», sier barkeeper Robert. Han er ennå ikke medlem i denne spesielle klubben, men har merket seg at de fleste velger whisky i cocktailen.

Kveldens gjest på baren Sourdough Saloon i Dawson City - med tå og medlemskap i klubben.
Kveldens gjest på baren Sourdough Saloon i Dawson City - med tå og medlemskap i klubben.

Begynte med amputering

Dette ville cocktail-stuntet med mumifiserte tær dukket første gang opp på 1970-tallet. I utgangspunktet knyttes dette til to brødre som drev med smugling av sprit i området, helt til den ene fikk så store forfrysninger en vinternatt at ei tå måtte amputeres. Ikke uventet ble tåa lagt på sprit og var derfor i god forfatning da den ble funnet femti år senere.
Oppdagelsen førte etter hvert til at byen Dawson City startet en tradisjon, som gikk ut på at den som drikker en cocktail med tåa i glasset står frem som en «Ekte Yukoner». For hotell-baren har denne tradisjonen vært god butikk, for klubben har så langt vokst til vel 100,000 medlemmer.

Inne på Downtown Hotel ligger baren alle snakker om i Dawson City
Inne på Downtown Hotel ligger baren alle snakker om i Dawson City

Syv tær forsvant

I løpet av disse årene har det gått med syv amputerte tær. Den første forsvant under et rekord-forsøk i 1980 da en gruvearbeider gjorde et rekord-forsøk. På den 13. cocktailen vippet stolen bakover, og i forfjamselsen svelget fyren tåa. Den ble aldri funnet igjen. Senere har noen rett og slett forsvunnet mens andre ble stjålet.

Tre nye til Cocktail

Amputering i dette vinter-kalde området av Canada er ikke uvanlig. En mann som trente for det 300 kilometer lange Yukon Arctic Ultra Maraton mistet hele tre tær på grunn av frostskade. Han lovet å donere samtlige til tradisjonen i Dawson City – mens han selv måtte legge maraton-sporten på hylla.

Ekte opplevelse i Canada

Dawson City ligger i området Yukon i Canadas villmark. Hit kan man reise med båt, buss, bil og fly. Selv om byen er liten med 1.300 innbyggere, så finnes det et stort utvalg av aktiviteter, spesielt om sommeren. Byens historie knyttes til gull-rushes mot slutten av 1800-tallet, og fortsatt kan du vaske etter gull i elvene. Andre aktiviteter er sykling, båttur på elvene, vandring i naturen, golf og hundekjøring. Klimaet minner om Finnmark, altså mørke, kalde dager og nordlys om vinteren og evig sollys om sommeren.

Opplevelse i Canada: Lokale viser frem dans og kultur i en by som har mye å tilby.
Opplevelse i Canada: Lokale viser frem dans og kultur i en by som har mye å tilby.


LES OGSÅ: SKI-BAKKENE I BANFF, LAKE LOUISE OG TREMBLANT

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu