Her er korrekt Dry Martini Cocktail, James Bond!

november 28, 2020
Sist endret 
november 28, 2020

Gin eller Vodka Martini i min cocktail ...? Uansett hva du velger, så vil Dry Martini smake annerledes

DRY MARTINI COCKTAIL. Bortsett fra fransk champagne er Dry Martini cocktail, eller Vodka Martini, den drikken som vanligvis forbindes med Bond. James Bond. I følge cocktail-eksperter er det bare en ting å si om fremgangsmåten til Bond: Gal og misforstått! Avhengig av hvem du spør, varierer den riktige metoden for den perfekte Dry Martini betraktelig. For ifølge eksperter ved Gray Goose Vodka, er det kun en måte å lage en ekte Dry Martini - og det er det motsatte av det James Bond hevder.

Kjellermester Francois Thibault gir ekspertråd for å lage ekte Dry Martini cocktail
Kjellermester Francois Thibault gir ekspertråd for å lage ekte Dry Martini cocktail

Alle kan ta feil

Grey Goose produseres i Frankrike som en luksusvodka av cognacprodusent og kjellermester Francois Thibault. I stedet for å stole på klisjeen "rist ikke rør"-teknikken, avslørte Thibault i Business Insider at cocktailen må røres - ikke ristes! For å poengtere dette på engelsk; Stir, not shaken!
Thibault sier at du alltid skal røre i en dry martini. Fordi når du rister en martini, bryter du også opp isen i mikseren. Dermed utvannes blandingen mye mer enn om du rører.

HELMAX MED TO HOVEDRETTER I MALAGA

Følg ekspertens råd

"Du vil smake en merkelig utvanning om blandingen er ristet i en mikser. I tillegg kommer også mye oksygen inn ved risting. En dry martini skal være så silkemyk som mulig – uten fortynning og oksygen" sier Thibault.
Han anbefaler omrøring i 20 sekunders - ikke mer. Avslutt med å vri ut noen dråper fra sitronskall - bare sørg for å fjerne den hvite i sitronen, den smaker ganske bitter.

En Dry Martini cocktail slik den bør serveres
En Dry Martini cocktail slik den bør serveres

Vodka Martini oppskrift

Ingredienser og hvordan du lager en Vodka Martini cocktail.
50 ml vodka av høy kvalitet
10 ml avkjølt Noilly Prat tørr vermut
Dash med oransje bitter
Sitronskall til pynt
Hell vodka og vermut i et mikseglass fylt med is.
Rør bevisst i 20 sekunder og sil blandingen i et avkjølt martini-glass.

Gin eller vodka; Ditt valg

Bør jeg velge vodka eller gin i min Dry Martini? I en gin-basert Martini må man unngå å la isen smelte for mye. Det kan ødelegge drikken og redusere spor av botaniske stoffer som finnes i gin. Når det gjelder det perfekte martini-dekorasjonen, anbefaler Thibault en bit av sitronskall, mens gin-drikkere kan velge sitron, mynte, lime eller ingefær.
Uansett hva du velger, vil en Dry Martini smake annerledes. Gin gir en kompleks, botanisk smak mens vodka martini gir en jevnere smak. Det hele kommer ned på et personlig valg.

Dette er Dirty Martini

Jeg har alltid lurt på hva som gjør en Martini skitten, eller Dirty Martini på engelsk. Den klassiske martini, som inneholder gin og tørr vermut, er veldig ren, tørr og aromatisk. En «skitten» martini inneholder en skvett olivenjuice. Selv om det kanskje ikke høres tiltalende ut, er en skitten martini faktisk en smakfull variasjon på den tradisjonelle cocktailen, og det involverer ikke skitt i det hele tatt. Du kan gjøre det samme med en Vodka Martini.

Hos Javier de Las Muelas cockail bar i Barcelona mikses ekte Dry Martini
Hos Javier de Las Muelas cockail bar i Barcelona mikses ekte Dry Martini

Cocktail med stil

Martini-cocktailen forteller også om personlighet og er en signaturdrink for menn med stil og klasse. For de fleste perfeksjonister består drikken av gin og vermut, og ikke noe mer, unntatt oliven. Oliven suger opp litt av gin og vermut, noe som gir en unik ettersmak.
Imidlertid er det mer til denne klassiske cocktailen enn det vi er klar over Ingen vet nøyaktig opprinnelsen til Martini-cocktailen. En historie hevder at drikken ble utviklet på Occidental Hotel i San Francisco tidlig på 1860-tallet.

Takk til James Bond

En ting er sikkert, en perfekt Dry Martini cocktail skal serveres i V-formet og dedikert Martini-glass. Så vet vi alle hva James Bond gjorde for populariteten, til tross for omtale av dry martini kun en gang i Bond-bøkene. Han gjorde cocktailen populær over hele verden med ordtaket "Shaken, not stirred". Det ble sagt av Bond selv, altså Sean Connery, i filmen Goldfinger i 1964, senere i flere Bond-filmer.
Selv Ernest Hemingway nevner Dry Martini i romanen “Farewell to Arms”; "Jeg driver ikke med jogging, da unngår jeg å søle martini".
Men det er vel denne som til slutt gjør deg enda mere shaken: Normalt nyter man en Dry Martini. To er litt for mye, mens tre ikke er nok!

MAT OG DRIKKE; FRA ØY TIL ØY PÅ FÆRØYENE

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu