Alle fristes av den magiske høyden

september 15, 2014
Sist endret 
september 15, 2014

ZERMATT, SVEITS: Utsikten fra toppene er fantastisk og landsbyen strekker seg ut der nede, rammet inn av trehus og låver, ved foten av fjellet. Jeg kan se frodig grønn skog, blå himmel og plutselig, akkurat som himmelen går fra grått til blått – turister fra hele verden som ruser mot kanten av stupet for å ta bilder av et av de mest berømte fjelltoppene i verden: Matterhorn.

Det er noe merkelig, romantisk og felles med folk fra Kina, Australia, Brasil, USA, Egypt og mer eller mindre alle europeiske land - alle søker så høyt som mulig. Ikke bare for å stå på ski, men også for å gå eller sykle i fjellet om sommeren og høsten. Det virker som både unge og gamle har himmelen som selve målet – i hvert fall komme seg så høyt som mulig.

Mark Twain var her. "Jeg gikk til sengs, men ikke til å sove. Ingen kan sove når han er i ferd med å gjennomføre en alpin bragd. Jeg lå febrilsk urolig hele natten lang, og var glad nok da jeg hørte klokken slå halv tolv og visste at det var på tide å stå opp til lunsj. Jeg reiste meg, trett og rusten, og gikk til måltidet", skrev den amerikanske forfatteren Mark Twain i sin bok "En tramp i utlandet", mens han var på vei til Riffelberg, høyt over Zermatt, for mer enn 125 år siden.

Første møte. Gornegrat, innrammet av fjell på 4000-meter, var mitt første møte på toppen over den elegante landsbyen Zermatt. Mens Mark Twain mer eller mindre gikk opp fjellet, ble jeg fraktet opp av historiske Gornegrat Bahn i løpet av 45 minutter. Twains bok ble utgitt i 1890, men fjellene er ikke forandret. Twain innså at virkeligheten ikke ligger i reisebrosjyrer, men i en virkelige reise og observasjon av dette stedet. Utmerket, for ingenting har forandret seg, bortsett fra at det er mange flere hoteller, restauranter og mye enklere å nå toppen av fjellet.

Fortryllende utsikt. Jeg likte den fortryllende utsikten over til majestetiske Matterhorn - reflektert i det krystallklare vannet i Riffelsee. Herfra vil en times spasertur bringe oss opp til 3.135 meter over havet, til Gornegrat, stedet der til Sveits høyeste hotell ligger. Dagen før var alt grått - som en lokal versjon av den erotiske boken "Fifty Shades of Grey". I dette området kan du ikke forvente mer enn 300 soldager i året.
Med utsikt til 29 fjelltopper over 4000 meter gikk det nedover - med tog til Riffelapl (2222 m) og en luksuriøs velkomst til landets ”høyeste 5-stjerners resort”.

Landsbyen. En spasertur gjennom landsbyen Zermatt gir en blanding av gammel historie og moderne turisme. Et besøk i Matterhorn Museum, under glasskuppelen på et tidligere casino, åpner en verden av gamle Zermatt – en gang en fattig bondelandsby . Fjellklatrernes kirkegård er en påminnelse om alle ulykkene fra fjellene rundt Zermatt.

Ute til lunsj. For lunsj og varme måltider foreslår vi disse fire alternativer, alle i Bahnhofstrasse. Derby i nummer 22, Walliserhof Stübli & Grill i 30. Walliserkanne i 32 og Pinte i nummer 28. Sveitsisk vin er ukjent for mange, mest på grunn av at den ikke eksporteres, men nærmest bare brukes i landet.

Høyt og lavt. I Sveits kan du bo høyere enn noe annet sted og det med strålende utsikt. I selve landsbyen er Zermatt Schweizerhof et fire stjerners og sentralt alternativ, med moderne rom, mens andre er innredet i landets hyttestil. Hotellet har fire svært forskjellige restauranter og til og med barnehage. Spa-avdelingen har badstu, boblebad, avslapningsområde og et innendørs basseng.
Bestill rom her: Schweizerhof Zermatt.

Aktiviteter. Med 400 km fjellvei som snirkler seg mellom landsbyen og fjellene, er Zermatt absolutt et paradis for turgåere og syklister. I tillegg tilbys snø og alpine bakker 365 dager i året. Om sommeren har Theodul breen 21 km med løyper, og totalt 365 km med løyper i regionen i løpet av vinteren. Få steder har så lang alpinsesong som Zermatt.

Kongen av fjellet. Matterhorn (4,478m) er det mest fotograferte fjellet i verden – dette er kongen av alle fjelltopper. Mellom 1865 og utgangen av 2013, hadde rundt 500 møtt sin død på Matterhorn. Nå er faste klatretau installert på toppen av fjellet, noe som har redusert antall dødsfall. På en dag med ideelle værforhold, vil opp mot 300 personer gjøre et forsøk på å klatre mot toppen. Omlag 65 prosent klarer det ikke, hovedsakelig fordi man prøver seg uten en kjent fjellguide.

Nedtellingen. Den 14. juli 1865 klarte lokale fjellførere og den engelske klatreren Edward Whymper å nå toppen av Matterhorn som de aller første. Bare tre av klatrere overlevde nedstigningen. 150-årsjubileet for denne begivenheten skal feires med en rekke festligheter spredt over hele 2015. Den sveitsiske klokkeprodusenten Tissot har en klokke på Bahnhofplatz, som viser hvor mange dager, timer og minutter igjen til feiring av den historiske begivenheten som førte til at folk flokker til Zermatt.

Skarp observatør.
Boken ”A Tramp Abroad" var interessant som en guide, og gir et glimt inn i det 19. århundrets Europa fra en skarp observatør. En beskrivelse av Zermatt i disse dager, av arkitektur, hotell, restauranter, fjell og fjellklatring, gir fortsatt begeistring – både for eventyrere og flokken som konstant søker den magiske høyden.
Den offisielle hjemmeside for turisme Zermatt: zermatt.ch/en/

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu