Sjarm til tusen i romantiske småbyer i Sverige

mai 30, 2017
Sist endret 
august 5, 2022

Trosa er like idyllisk som du noen gang har forestilt deg en kystby

SÖRMLAND, SVERIGE: Ferierende og forelskede par som har tenkt seg til Sverige i sommer er herved advart – her er slott, museer og tre sjarmerende småbyer dere bør vurdere å besøke. Disse tre er Mariefred, Dufweholms gjestgiveri nær Katrineholm og den idylliske kystbyen Trosa. Alle ligger i umiddelbar nærhet av Stockholm. Her er vår guide til  sommeraktiviteter og romantiske småbyer i Sörmland og kulturen som følger med, inkludert noen unike museum og samlemani.
Klikk for større bilder

Mariefred. Kongelige Gripsholms slott og nærliggende Gripsholms Värdshus og hotell utgjør i grunnen sentrum av Mariefred med 4.000 innbyggere. Hotellet har gjesterom innredet i individuell stil. Dette er forøvrig Sveriges eldste gjestehuset. Slottet ligger vakkert til ved bredden av Mälaren, og ble påbegynt i 1537. Det tar tid å vandre fra rom til sal fylt med mer enn 400 års historie og en samling 800 malte portretter
Noe av det spesielle med selve byen Mariefred inkluderer mat som lages av lokale råvarer, historiske bygninger, kunsten utstilt på slottet, en kirke fra 1624, et museum og et gammeldags damptog som fortsatt er i drift.

Svensk åpning: Her er 15 forslag i Värmland

Idylliske Trosa. Om sommeren er dette stedet så idyllisk som man i grunnen kan tenke seg en skandinavisk kystby. Den eldste delen av sentrum er bevart, og du kan nyte sjarmen langs kanaler, havnen, restauranter og vandring mellom fargerike trehus. For det meste besøkes byen av folk fra hovedstaden, en times kjøretur unna. Trosa er en stor overraskelse og en småby verdt å besøke. Trosa Stadshotell & Spa feirer 150 år og er byens historiske midtpunkt, her serveres en solid frokost med eggerøre laget av egg og ingenting annet. Geografisk og naturskjønn blir Trosa også beskrevet som kystbyen ved verdens ende.

Julita gård og museum. Dette er en kombinasjon av gård og museum, som ligger ved innsjøen Öljaren, 25 km nordvest for Katrineholm. Julita inkluderer et stort område med herregård, friluftsmuseum med park, hager, kirke, brannmuseum og gårdskontor som kan  besøkes på egen hånd. Hovedhuset kan imidlertid kun besøkes med en guide eller på guidet omvisning. Museet ble grunnlagt av Artur Hazelius i 1873 og er Sveriges største innen kulturhistorie og landbruksmuseum. Du kan til og med bo på gården.

Dufweholm herregård. Dette er en herregård og romantisk hotell som ligger i utkanten av  Katrineholm, men i hjertet av et vakkert landskap og ved en innsjø. I til hotell og restaurant byr dette stedet på spa ved vannkanten, retro samlinger, et folkemuseum og en vinkjeller. Blant et utvalg gode vinner finnes noen champagneflasker som har ligget på havets bunn i mer enn 80 år. Flaskene ligger fortsatt bevart i vann, akkurat som de har gjort  siden et skipet med flaskene ble senket av et russisk krigsskip i 1916. Sjekk prisen før du bestiller fra denne samlingen, en flaske koster fra vel 20,000 svenske kroner Men det er gratis å se champagnen.

Link Dufweholm Herrgård

Sparreholms slott. Dette gamle slottet, omgitt av mektig eiketrær og vann, tilbyr tre unike museer og en imponerende samling av veteranbiler, jukebokser og sykler! Bilmuseet har en  samling av Mercedes, inkludert Mercedes 540K fra 1936, en gang eid av prins Gustaf Adolf som var far til dagens svenske konge. Bilsamlingen inneholder 150 gamle biler som alle er i kjørbar stand.
I en annen stor bygning finnes Europas største jukebox samling, og også en fin samling av gamle sykler sammen med noen antikke mopeder og motorsykler.
På hestesenteret er det også et museum med vogner og slott fra slutten av 1700 frem til 1940. Her kan du også få ridetimer og ri eksklusive hester fra Spania og Portugal. Selve gården er kjent siden starten på 1600-tallet.

Link Sparreholms slott

Ferden forteller om Sveriges storhetstid med slott og gårder, men også at dagens eiere tar godt vare på bygninger, kulturen og historien, og at noen rike svensker har brukt deler av formuen på samlinger. Hvis du liker forslaget om en romantisk ferie eller noen dager i et inspirerende landskap, er jeg sikker på at alle disse stedene vil imponere din kjære og bli til et fantastisk opphold i Sverige – i grunnen når som helst av året.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu