Svensk åpning: Her er 15 forslag i Värmland

februar 24, 2021
Sist endret 
august 5, 2022

Fra flåteferd på elv til kunst og opera, villmark, historiske gårder og hotell med sjel

VÄRMLAND, SVERIGE: Man kan mene hva man vil om Sverige, men samtidig er det bare å innrømme at det er noe spesielt vakkert og sjarmerende over Värmland. Dette området som grenser til fylkene Viken og Innlandet. Mens Norge har fjorder og fjell, finnes mindre dramatikk i et smult og behagelig svensk landskap av skog, innsjø og elver som flyter i ro og mak og det meste handler om et bedagelig tempo. For 100 år siden dukket folkevisen "Ack Värmeland du sköna" opp, en sang med treffende beskrivelse. Nå er Värmland åpnet og vi har 15 svenske forslag til ferie uten noen form for stress.

Stille flyter Klarälven i Värmland - og en flåte-ferie er avgjort fri for stress
Stille flyter Klarälven i Värmland - og en flåte-ferie er avgjort fri for stress

Flåteferd på Klarälven

Gjør som tømmerfløterne og  opplev Värmlands natur fra Klarälven. Garantert en helt ny opplevelse. På en av Sveriges  lengste elver, Klarälven,  kan du  seile og overnatte  på en  selvbygd tømmerflåte! I  samarbeid  med  Klarälvens camping og Vildmark i Värmland  bygger du en solid  tømmerflåte,  før  du kaster loss  og seiler nedover elven.  Finn en fin ankerplass, fortøy flåten og opplev  stillheten og roen  langs vannet.

BYR OPP TIL FUGLESHOW OG TRANEDANS

Kunst på  Sandgrund

Sandgrund  er maleren Lars  Lerins  permanente kunsthall i Karlstad. En tidligere restauranten er blitt museum med billedkunst i verdensklasse. Kunsthallen er åpent året rundt og viser Lars  Lerins egne verker og kunst av hans innbudte gjestekunstnere.

Kunstneren Lars Lerin har eget museum i Karlstad
Kunstneren Lars Lerin har eget museum i Karlstad

Villmarkscamping Naturbyn

Blant  skog  og vann, ved innsjøen  Eldan, ligger naturcampen  Naturbyn.  Hyttene  på område t er bygget av materialer fra  skogen  rundt,  og her er alt bærekraftig og økologisk. Det finnes hverken strøm eller innlagt vann -  maten lager du på ildstedet og vasken tar du i sjøen.  Naturbyn  tilbyr unik overnatting i hytter i trærne, i skogen eller på vannet. Velg det som passer deg best og nyt villmarkslivet på en komfortabel måte.

Svensk idyll:Ved innsjøen  Eldan, ligger campen  Naturbyn
Svensk idyll:Ved innsjøen  Eldan, ligger campen  Naturbyn

Selma Lagerlöfs Mårbacka

På  Mårbacka fødtes i 1858 en av Sveriges største forfattere, nobelprisvinneren Selma Lagerlöf. Oppveksten på  Mårbacka, og i bygden rundt  Östra Ämtervik, har vært inspirasjon for mange av hennes bøker. Selma testamenterte  gården  til allmennheten og  plassen  tilbyr i dag guidede omvisninger. Ta en spasertur i den vakre hagen, nyt en kaffe eller  tea i kaféen eller kjøp med deg noen lokale herligheter med hjem.

Ved dette bordet satt Selma Lagerløf og arbeidet

Kunst og gastronomi

Sliperiet kunsthall og gastronomi  kombinerer mat og kunst på en innovativ og spennende måte. Sliperiet er et sted hvor det tradisjonelle møter det moderne,  og nye uttrykk skapes. Komplementer kunstopplevelsen med et kulinarisk besøk på restauranten Gastronomi, der rettene på menyen lages fra bunnen av med velsmakende råvarer. Smakene er inspirert av omgivelsene og gjenspeiler elementer fra skogen, vannet og nærområdet.

Et gammelt sliperi er omgjort til kunsthall og restaurant
Et gammelt sliperi er omgjort til kunsthall og restaurant

Hotell med sjel i Karlstad

Karlstad tilbyr flere spesielle hotellopplevelser, blant annet i Värmlands gamle Stadshotellet fra 1870. Hotellet er en historisk perle i Karlstad, vakkert beliggende ved Klärelven. På nyåret vil et flunkende nytt spaanlegg stå klart med bar og basseng på taket.

På Sadshotellet i Karlstad bodde The Beatles på 1960-tallet
Day Tripper: På Stadshotellet i Karlstad bodde The Beatles på 1960-tallet

Friluftsliv med fred og ro

Dalslands-Nordmarken er et naturområde på nesten 10 000 kvadratkilometer med sjøer og elver, som er knyttet sammen via Dalslands Kanal. Området strekker seg fra nord i Dalsland og opp til Årjängs kommune. Dette er et av Europas fineste vannsystem med ren luft, friskt vann og vakker natur vel egnet for kano- og kajakkturer. Utforsk området til vanns og ta deg fordi små øyer og odder. Koselige leirplasser venter på deg, hvor du kan oppleve naturens stillhet i fred og ro.

I all sin prakt: Alsters Herrgård er en av mange slike gårder i Värmland
I all sin prakt: Alsters Herrgård er en av mange slike gårder i Värmland

Historisk Herregård

Alsters herregård  med utsikt over Vänern, er fødestedet til Gustaf Fröding. Han er en av Sveriges viktigste diktere og forfattere, og bodde på gården på midten av 1800- tallet. Fröding var en provokatør og en forkjemper for allmenn stemmerett og seksualopplysning. Alsters tilbyr guidede turer, hvor du får en fordypning i hans liv og diktning. Herregården er åpen fra mai til september, og under julemarkedet i desember. I kaféen serveres svensk husmannskost, og i lekeskogen utendørs kan de yngre more seg i opplevelsesparken.

Hageliv i Rottneros Park

I  Rottneros Park  finner du en grønn oase som er verdt en visitt. Dee er en skulpturpark med en kombinasjon av vakre naturparker og nyskapende hageformgivning. Det er en plass full av historier, drømmer og visjoner

Skitunnelen i Torsby

Start skisesongen tidlig i Torsby skitunnel! Her kan du spenne på skiene i perfekte vinterforhold og suse rundt i den 1,3 km lange løypa. Det er mulig å leie utstyr på stedet. Torsby Sportcenter tilbyr også andre aktiviteter, som utendørs styrketrening, sykkelløyper og frisbeegolf.

Torsby Skidtunnel har stabile forhold for ski-trening hele året.
Torsby Skidtunnel har stabile forhold for ski-trening hele året.

Kunstopplevelser

Ved Europas tredje største innsjø, Vänern, ruver  en av  verdens største  Picasso-statuer  høyt over tretoppene. Den 15 meter høye skulpturen ble oppført i 1965, og skal forestille Picassos  kone, Jacqueline.  Det var den norske kunstneren Carl Nesjar, som utsmykket Y-blokka i Oslo,  som utformet  statuen basert på Picassos skisser. Kristinehamn Kunstmuseum er også verdt et besøk, både for en tur inn i Värmlands kunstneriske verden, samt å se utstillinger fra ulike anerkjente svenske kunstnere.

Rackstad Museet

I Arvika finnes en tradisjon av kunstnere og kunsthåndverk som gjennom tidene har vært inspirert av “Rackstadkolonin”, en gruppe kunstnere som slo seg ned ved sjøen Racken rett før århundreskiftet.  Museet  forteller historien bak kunstnerne og viser deres verk, men  har  også andre utstillinger av kjente kunstnere. Kolonien bestod av noen av Sveriges mest kjente nasjonalromantiske malere.

Kunst: Racksta Museet i Arvika viser kunst og kunsthåndverk
Kunst: Racksta Museet i Arvika viser kunst og kunsthåndverk

Bomstadbaden

Bomstadbaden finner du ved Värmlands  riviera, i  innsjøen  Vänerns  skjærgård.  Her bor du blant furuskog og grønne omgivelser, kun et steinkast fra vannet. Dee er familiecamping med en langgrunn og barnevennlig strand like ved. Av aktiviteter som tilbys kan du delta på blant annet eventyrgolf, beachvolleyball, kajakktur,  tråbåt, SUP og guidet båttur i skjærgården. Campingen ligger kun 9 km fra Karlstad og er et bra utgangspunkt for dagsturer i Värmland.

Flere forslag i Värmland

Ja, Karlstad har faktisk eget operahus. Sart for sesong 2020/21 på Wermland Opera med festlig konsert før et stjernespekket show på Stora Scenen som varer ut året. Våren 2021 byr operaen på en musical og to etterlengtet opera-klassikere.

Spiller igjen: Orkestret ved Wermland Opera i Karlstad
Spiller igjen: Orkestret ved Wermland Opera i Karlstad

Snart er det jul igjen

For å være på den sikre siden minner vi like godt om Julemarked i Värmland som åpner i desember. I tillegg til den typiske grensehandelen tiltrekker også de tradisjonelle julemarkedene seg flere nordmenn. I fjor var det fem julemarkeder i Värmland.

Oppdatert informasjon om korona og reiser til Sverige, finner du på Opplev Sverige sine hjemmesider

LES MER: MIDSOMMER I DALARNA

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu