Byr opp til luftig fugleshow og tranedans

mai 24, 2019
Sist endret 
mai 24, 2019

En opplevelse når 27,600 traner lander i Hornborgsjön – regn med kakling og støy

HORNBORGSJØEN, VEST SVERIGE: For mange med spesiell interesse for fugler er Hornborgsjøen i hjertet av Vest-Sverige litt av et eldorado, og blant fugle-spottere betraktes tranen som selve pop-stjernen i flokken. Fra overvintring i Spania flyr traner i hopetall til denne grunne innsjøen i området Västergötland, et fylke som faktisk grenser til Østfold og Norge. I år kom en rekordstor flokk inn for landing, nærmeste bestemt 27,600. Der tok fuglene pause i 10-12 dager før nesten samtlige lettet og forsvant i alle retninger til hekkeplasser rundt om i Norden.

Original telling. «I løpet av et par uker i slutten av mars og starten på april er det et jekla liv her, fremfor alt et høyt støynivå», forteller Niclas Fällström, lokal bonde og guide med høy grad av kunnskap om områdets unike historie, landskap og fuglelivet.
Selvsagt kan man lure på hvordan arrangøren er så klokkeklar på antallet, altså hvordan telle en så stor flokk. Forklaringen er en smule original. Mot slutten av dagen går tranen til ro og sover i stående stilling i vannet og det er da flokken av ornitologer gjennomfører tellingen.

Fugleshow og tranedans. «Gruus, gruus...» er lyden fra traner, og når vel 27,000 unisont setter i gang blir det et øredøvende leven i området av innsjøen der 150 tonn med korn ligger og venter når fuglene lander. Den store attraksjonen er først og fremst tranedansen, selve grunnen til at tusenvis av turister besøker Hornborgsjön hvor alt er lagt til rette for både mennesker og fugler. Tranedans er en spektakulær opplevelse som gir innblikk i fuglenes liv. Showet kan oppleves på nært hold med dans både i luften og på bakken, spesielt syd på innsjøen.

Naturum Hornborgsjön ligger på østsiden av innsjøen og er et godt utgangspunkt for å lære mer om natur, geologi, historie og fugler i området. Her finner du også et fugletårn med heis, lesehjørne, en liten butikk og flere andre aktiviteter.

Flere fugler. Hornborgsjön har flere arter som trekker folk fra hele Europa. Fugleåret starter i januar med å studere en samling havørner som holder til ved nordenden av innsjøen, som er 12 km lang, 3 km bred og kun 1,5 m dyp. Her finnes fem arter av Dopping som fugletittere elsker pluss mange andre fugler. Er du enda ikke bitt av denne basillen, så finnet det kurs for ferske fugletittere.

Historiske kirker. Området rundt Skaraborg, Falköping og innsjøen byr også på historiske kirker, flere tusen år gamle gravplasser, aktiviteter i naturen, lokal mat og mest sannsynlig den beste osten produsert i Sverige, i hvert fall det største utvalget. Pilgrimsveien Skaraborg går gjennom området som har vært boplass for mennesker i tusenvis av år Det er unektelig spesielt å vandre under det romersk-gotiske taket inne i Varnhems klosterkirke som snart har en tusen år gammel historie. Ved siden av ligger Kata Gårds ruiner etter en privat kirke som stammer fra vikingtiden.
Området skjuler mye av Sveriges tidligste historie, ikke minst det som ligger under overflaten på Ekornavallen og inne i gravplasser som er opptil 4000 år gamle og har vært åpnet for å se hvordan folk ble gravlagt. Skaff en guide som kan mye om historien og du vil få noen historier du sent vil glemme.

Traner og mytene. I vår tid er interessen for denne delen av Västergötland knyttet til det historiske landskapet og Hornborgsjön, selvsagt inspirert av attraksjonen med vingespenn opptil to meter og en rød flekk på hodet. Her finnes navnet tranen på det meste, fra offentlige bygg til den lokale danseklubben. Tranen er stjerna på laget, den er monogam og nærmest altetende og utfører sin mytiske dans når den får ånden over seg. Det er de samme som returnerer til Hornborgasjön hver vår, og lokale helter påstår at når tranene lander, kommer også vårsola.

LES OGSÅ: BO HISTORISK PÅ LANDSBYGDA

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu