Ferie i Finnmark: Grått, sjøsyk og ramsalt humor

september 9, 2021
Sist endret 
desember 16, 2021

Her ferierer vi uten kø,  spiser kongekrabbe og mye fisk. Med total fred uten tillegg i prisen. Typisk norsk i Finnmark.

FERIE I FINNMARK: «Været blir nok bedre neste sommer». Slik kan bare en ekte optimist fra Finnmark påstå etter at sommeren 2021 passerte uten at Vår Herre hadde mye å by på. Jo, det var oppholdsvær nok til å legge nytt tak og male huset.  Nok opphold til å fiske på fjorden og noen fikk til og med plukket både tyttebær, blåbær og multer. Men kom ikke hit nord med våset om global oppvarming. Ta gjerne ferie i Finnmark for å oppleve all slags vær, optimistiske mennesker, masse fisk, enkelte solgløtt og ramsalta humor. En turist-attraksjon som bør oppleves, sterk vind med regn er tross alt forfriskende. Finnmark har så variert vær at det i seg selv bør være en sikker attraksjon.

Grått: Gunnar på Rolvsøy der grått vær tilhører det normale.
Grått: Gunnarnes på Rolvsøy der grått vær regnes som normale tilstander.


Sammen med Hurtigruten mellom Bergen til Kirkenes, er raske lokal-båter den sikre og farbare vei langs kysten av Vest-Finnmark. Dette er båter med mange ulike ruter, slik som turen fra Hammerfest til Sørøya. Men også den værharde  Måsøyruta fra Hammerfest og innom øyene ute i havet på vei til Havøysund.

Reiseråd; Tenk nye tanker - Skynd deg langsomt

Sjøsyk: Denne kvinnen kom krypende til bildekket og der ble hun liggende til båten la til kai.
Sjøsyk: Denne kvinnen kom krypende til bildekket og der ble hun liggende til båten la til kai.


Uvær og sjøsyk

På bølgene fra Hammerfest til Rolvsøy og Ingøy ytterst i havgapet, fikk vi føling med uværet – på en sommer-dag i august. Og da tenker jeg spesielt på henne som kom krypende ut av salongen og la seg til ro på bildekket. Hun var så sjøsyk at hun ikke ante hvor hun lå, midt mellom flere andre med samme symptom. Som ikke første strekning var nok, den mest sjøsyke på båten skulle helt til Ingøya – ytterst i havgapet.

Grått: Sørvest vind, regn og lavt skydekke. En gjenganger i værmeldingen for kysten av Finnmark.
Grått: Sørvest vind, regn og lavt skydekke. En gjenganger i værmeldingen for kysten av Finnmark.


Nordkapp – verdens ende

Mange på ferie i Finnmark har Nordkapp som et mål. Lenger nord enn dette platået ytterst på Magerøya kommer du ikke i Europa. I så fall er Alta en bra sted å starte turen, det samme kan sies om Hammerfest. Nord-Norges eldste by er rik på historie der den ligger ut mot havet.
Midnattssol eller duskregn, de fleste legger turen til Nordkapp. Da kommer man først til fiskeværet Honningsvåg, lokalt kjent som «Lille-Chicago». En by med sjarm i bøtter og spann. Legg gjerne turen innom Gjesvær, Kamøyvær og Skarsvåg, alle på Magerøya. På mange måter føles Nordkapp som å stå på verdens ende.

Sommergjester: Ole Kristian f.v., Ken Arne, Annbjørg og Sissel slår av en prat i Hamna i Ryggefjord.
Sommerprat: Ole Kristian f.v., Ken Arne, Annbjørg og Sissel slår av en prat i Hamna i Ryggefjord.


Som å komme hjem

Selv endte jeg opp på mellomlanding i Havøysund – ofte omtalt som «Hawaii-sund» når kulingen uler som verst om vinteren. På den annen side finner du neppe et sted på kloden som føles lenger fra Hawaii enn nettopp fiskeværet Havøysund.
Så bar det til Hamna i Ryggefjord, der jeg vokste opp. Nå et fraflyttet sted – mens bolig-husene står noenlunde støtt ved fjorden pluss 45 hytter i området. Et lokalt feriested for folk som bor i kommunen.

Blått hav: I pent vær er Ryggefjord farget blå med Magerøya i horisonten
Blått hav: I pent vær er Ryggefjord farget blå med Magerøya i horisonten
Fisk: Mens Ole fileterer fersk sei, viser Frank frem sin tørrfisk, som vannes i en uke og dermed klar til bruk.
Fisk: Mens Ole fileterer fersk sei, viser Frank frem sin tørrfisk, som vannes i en uke og dermed klar til bruk.


Uten nett og telefon

For å finne den totale ro reiser jeg en gang i året lengst nord i Norge, til et sted kjemisk fri for yoga klasser, uten butikk,   internett og mobiltelefon. For en luksus - med en sportsbar som bygdas eneste samlingspunkt. I våre dager har Mount Everest wi-fi og Amazonas stammer kjenner både David Beckham og kong Harald. Vi er alltid knyttet til andre – på Facebook, Twitter og Instagram – selv når vi fysisk er  alene.

Blått og flått: Der ute i havet utenfor Hammerfest dukker Bondøya opp på en godværsdag.
Blått og flått: Der ute i havet utenfor Hammerfest dukker Bondøya opp på en godværsdag. Foto: Sissel Lorentsen


 
 
Midnattsol på Sandøyfjorden ved Skarvfjordhavn. Foto: Sissel Lorentsen

Humor og ekte ro

September-ferie på kysten av Vest-Finnmark var spennende. Med sterk vind i alle retninger, regn, lavt skydekke, få plussgrader og muligheter for å bli sjøsyk på rutebåt før anløp av  Rolvsøy og Ingøya. Utmerket for en som dermed slipper å male hus - eller en måte å unngå kø-turisme.
Folk oppe i nord har humor, er omtrent like blid som når midnattssola skinner. Snakker om været, har selvironi, er litt sutrete men klager sjeldent. Spøker gjerne med søringan som tror folk har rein som kjæledyr, og viser at humor er godt egnet til å skape trivsel blant folk. En finnmarking takler ofte dårlig vær med selvironi og ramsalt humor. Eller som de sier i Havøysund: «Ekte ro er å finne fred midt i stormen».

Hyttetur: Roar Magnusen t.v. og Frank Hargaut har feriehus i Ryggefjord og slår av en prat om fisk, vind og vær.
Hyttetur: Roar Magnusen t.v. og Frank Hargaut har feriehus i Ryggefjord og slår av en prat om fisk, vind og vær.


Ensomhet uten kø

Svært mange har ikke større fantasi enn å feriere i kø på solsenger rundt Middelhavet. I hvert fall var det tilfelle før pandemien, så får vi se hva som skjer når verden åpnes.
Ensomhet handler om å være alene, ikke føle seg ensom, men ha luksus av tid og rom fri fra ytre press. Fri til bare å tenke.
Ved kysten av Finnmark ferierer jeg garantert uten kø,  spiser gigantiske kongekrabber og fisk fra havet, elver og vann. Med total stillhet, alle varianter av sterk vind, samt lyse sommer-netter i skjønn forening, uten ekstra kostnader.

Nå skjønner dere sikkert hvorfor finnmarking har så store terrasser. Eller som de sier i Alta; Sommeren kan plutselig komme på en torsdag, og da gjelder det å ha god plass ute når familien samles. Neste dag kan situasjonen være som normalt. Det er typisk norsk sommer i Finnmark.
På ferie i Finnmark hender det også at været klaffer.

Rask båt: Lokalbåten på vei ut Ryggefjord etter et raskt anløp.
Rask båt: Lokalbåten på vei ut Ryggefjord etter et raskt anløp.


Mer om Finnmark: Sommer i Vardø der Cod is Great

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu