Catalonske tårn: Balanse på høyt nivå og barn som faller lengst!

november 6, 2023
Sist endret 
november 6, 2023

Francisco (73) begynte på toppen og ble sjefen som satte flest rekorder

VILAFRANCA I CATALONIA, SPANIA: Dette handler om styrke, balanse, tapperhet og er den ultimate oppgaven innen teamwork. Legg til masse lidenskap, lokale verdier og tradisjoner, og du står midt i en Castell, en catalonsk spesialitet. Blant tilbud om spansk severdighet, kan du sammenligne det som kalles «Human Tower» med tyrefekting og Flamenco. Poenget med denne spektakulære aktiviteten eller sporten er å bygge Catalanske tårn av mennesker så høye som mulig. Tusenvis er involvert med glede og stolthet – men også noen med frykt. Det hender at tårn raser sammen, da er det barna på toppen som faller lengst, om lag 13 meter.

Veteranen Francisco Moreno (73) - no to fra venstre - startet som 7-åring på toppen.

Nerver av stål

«Frykten for å falle fra toppen er ikke noe barna tenker på når de klatrer», fortalte foreldre til de yngste jentene og guttene. I en alder av 6-8 år klatrer de yngste til toppen, løfter armen i været som et seierstegn, før nedstigningen umiddelbart starter. Det er alltid de yngste og letteste som fullfører reisen til åttende, niende eller til og med tiende nivå. Noen er så unge at de ikke vet hva de skal frykte, eller har nerver av stål, til og med faller ned fra toppen når et tårn kollapser.

Minstemann på vei til topps - ofte med imponerende klatre-ferdigheter.
Minstemann på vei til topps - ofte med imponerende klatre-ferdigheter.

På høyeste nivå

Human Tower, castell eller tårn av mennesker er en fascinerende 200 år gammel tradisjon i Catalonia. Det finnes 100 klubber med folk i alle aldere som jobber sammen for å bygge imponerende tårn over flere etasjer. Så langt er høyeste nivået 10, eller om lag 13 meter.

Castellers de Vilafranca er en av de viktigste institusjoner og representant for katalansk kultur. Gruppen ble grunnlagt i 1948 – og 11 ganger vunnet mesterskapet som arrangeres annethvert år.

Slik ser et tårn av og med mennesker ut.
Slik ser et tårn av og med mennesker ut.

Et sant kaos

I Vilafranca var det nettopp hjemmelagets tårn som vinglet mest og faktisk falt sammen i en haug av deltakere. De aller yngste barna på toppen av pyramiden ramlet altså lengst ned i et sant kaos av armer og ben, men ingen ble skadet.

Alle er med som frivillige, i forskjell i alder, fra ulike sosiale klasser og politisk, der kulturell og religiøs tro viskes ut. Alle forenes med samme mål: å bygge menneskelige tårn.

Slik tar grunnmuren på et catalansk tårn seg ut.
Slik tar grunnmuren på et catalansk tårn seg ut.

Mer enn fotball

Barcelona har mer enn den berømte fotballklubben med en moderne stadion å tilby turister som besøker Catalonia. I løpet av sesongen fra mars til november er det mange muligheter å oppleve bygging av Human Towers.

For å holde seg oppdatert om alle arrangement, logg på til Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Eller besøk Castellers de Vilafranca

Tårn bygges vanligvis under festlige anledninger, som festivaler eller spesielle begivenheter. På nært hold vil du se prosessen og oppdage at dette krever koordinering, teamarbeid av første klasse og at alle involverte har en forståelse for sine roller.

Detaljer fra en tårn. Kraftige hender og føtter.
Detaljer fra en tårn. Kraftige hender og føtter.

Sterke menn – små barn

Vanligvis starter et team av Castellers med å etablere en solid base, kalt pinya. Denne grunnmuren består av sterke menn som knytter armene sammen og etablerer et solid fundament. På toppen av pinyaen dannes ytterligere nivåer, som hver består av færre individer.

Konstruksjonen fortsetter med flere nivåer til et barn, ofte bare 6-7 år og kjent som enxaneta, klatrer til topps. Målet er nådd når barnet står oppreist og løfter hånden med fire fingre utstrakt som et symbol på enhet og suksess. Når dette øyeblikket er oppnådd, begynner demontering av tårnet, også det nøye koordinert for å ivareta sikkerheten til alle i tårnet.

Gutt eller jente: Den pur-unge klatreren ser noe betenkt ut på vei opp.
Gutt eller jente: Den pur-unge klatreren ser noe betenkt ut på vei opp.

Trening og tillit

Å bygge og demontere disse intrikate menneskelige tårn krever intens trening, øvelse og tillit. Castell symboliserer verdier som teamarbeid, solidaritet og evnen til å overvinne utfordringer sammen.

Tradisjonen med castell handler ikke bare om å bygge fysiske tårn, men representerer også en ånd av fellesskap og styrke. Det er en bemerkelsesverdig visning som feirer katalansk kultur og har fått internasjonal anerkjennelse som et unikt og fryktinngytende skue.

Alle på plass helt på toppen, om lag 13 meter over bakken.
Alle på plass helt på toppen, om lag 13 meter over bakken.

Ingen verdensrekord

Noen drømmer om å bygge tårn opp til det magiske nivå 11, men ingen har noen gang prøvd seg på denne rekorden.

Veteranen Francisco Moreno (73), bedre kjent som «Melilla», var teamleder eller «colla cap» hos Castellers de Vilafranca i syv år fra 1995. Han har vært med dette laget helt siden 1957, og som team-leder kjent for nye rekorder fra åtte til ni og til nivå ti.

Yngres avdeling blir alltid fotografert før de skal i aksjon i tårnet.
Yngres avdeling blir alltid fotografert før de skal i aksjon i tårnet.

Kommer aldri til å skje

På klubbens hovedkvarter midt i byen Vilafranca finnes alt fra et museum og restaurant til en stor hall for trening. Som 7-åring begynte Francisco å klatre til toppen av pyramiden, nå står han i grunnmuren med en klar mening om den magiske høyden på nivå 11.

"Nei, det vil aldri skje, ikke i min tid", sier Francisco. Når det er sagt, har han oppskriften på å nå drømmehøyden.
«Vi trenger minst tusen mennesker for å få dette til. Selve grunnmuren må utvides med rekordmange for å bli solid som fjell. Deretter må hvert nivå være ekstremt godt forberedt før noen prøver på ny rekord.»

Som sild i tønne: I Vilafranca sto folk tett i tett i flere timer.
Som sild i tønne: I Vilafranca sto folk tett i tett i flere timer.

Gigantisk konkurranse

Balansering på andres skuldre og lage høye tårn, er det sport eller noe annet...? Om dette er de fleste splittet. Noen vil ikke kalle dette for sport, andre bemerker at hvis sjakk er sport, så har dette langt større relasjon til begrepet sport. Jeg vil ikke bry dere med å beskrive hvordan en vinner kåres, bare understreke at slike arrangement er som en populær festival.

Live musikk hører med til konkurransen.
Live musikk hører med til konkurransen.

Alle til Tarragona

Selv om bygging av tårn ikke er livets store interesse, så er dette temmelig spesielt og absolutt verdt å få med seg når man er på disse trakter.

I begynnelsen av oktober annen hvert år strømmer tusenvis til Tarragona for å være med på den mest spektakulære konkurransen. Her blir den store catalonske tradisjonen en åpenbaring og påminnelse at veien til suksess ikke alltid er lett eller rett opp, men at man av og til både må klatre og balansere på sterke skuldre.

Et menneske-tårn i Tarragona.
Et menneske-tårn i Tarragona.
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu