Medvind i solnedgang og natt i måneskinn

juni 6, 2014
Sist endret 
juni 6, 2014

KROATIA: Den store attraksjonen er fortsatt strandferie, byferie og kulturell utflukter. Men aktive ferier blir stadig mer populært og antall selskaper som leier ut båten for å seile for egen maskin mellom Adriaterhavets mange øyer øker. Vi hoppet om bord på den femti fot store "Fiji" med skipper Niklas Engstrand bak ror og seil.
Selv om vi var elleve fremmede som møttes for første gang, fant vi ut at seiling med en erfaren svensk skipper er en sikker måte å få nye venner - selv i sterk sidevind. Engstrand har seilt på den kroatiske kysten i mange år og driver utleie av båten i Croatia Yacht Club www.croatiayachtclub.se
Seiling på kysten av Kroatia, med turkis sjø som slikker svaberg, er en personlig snarvei til folketomme viker, glemte grotter og smuldrete knauser med spektakulære antikviteter. Dette er også en reise dypt inn i landets historie.
[fusion_builder_container hundred_percent="yes" overflow="visible"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"][envira-gallery id="13812"]
Fra havn til havn. Denne måten å ferie går ut på å leie en yacht for en skånsom cruise rundt i Adriaterhavet og legge til i en ny havn hver natt. Med over 1100 øyer, holmer og skjær, hvorav 66 er bebodd, tilbyr dette området alt fra windsurfing til nudiststrender, øde viker med restaurant og økologiske viner til det mest heftige natteliv. De mest populære øyene er Brac, Hvar, Korkula og Vis.
Vin og delfin. Seiling langs kyst og øyer i Kroatia er en ferd på krystallklart vann, imponerende natur, vennlige folk og et eventyr. Legg til delfiner, koselige lokalsamfunn, mye fisk og sjømat og lokale viner til rimelige priser. I løpet av en dag på sjøen kan du stoppe hvor du vil, svømme, snorkle eller bare slappe av på dekk. Øysafari er som å velge fra din egen private del av himmelen. I slutten av mai seilte jeg med Engstrand og opplevd alle typer forhold - inkludert en deilig lunsj servert på dekk mens båten lå stabilt i dyp styrbord posisjon. Et spennende måltid for alle på dekk, men neppe for kokken Ida som lagde maten mens ”Fiji” fulgt bølgene og storseilet blafret i vinden.
Med eller uten? For erfarne seilere vil en ukes båtleie i Split-området, med plass til ti, koste omlag € 300, uten flyreise. Juli og august er definitivt høysesong, og priser henger sammen med etterspørsel av båter. På land er fortsatt Kroatia et rimelig område i Europa. "De som velger å leie båt med skipper forteller at de få mest ut av en slik seilferie. På den annen side er det enkelt å navigere i dette området" sier Niklas Engstrand og anbefaler seiling i september som den beste perioden - når temperatur og vind er på det nærmest fullkomne. Alle båter er utstyrt med internettilgang.
Steder vi besøkte. Vi seilte med Croatia Yacht Club fra Marina Kremik i Split og i løpet av fire dager og tre netter besøkte øyene Solta, fiskebyene Komiza, Ravnik, Maslenica og endte opp i Trogir, ikke langt fra Split. Vår mest imponerende stopp; natten i bukten Sesula på øya Solta sammen med seks seilbåter, en yacht to hvite hus og restauranten som serverer lokale spesialiteter. Oppleves slik stemning og omgivelser under hvitkalket måneskinn, er jeg sikker på at alt som heter stress vil smelte som iskrem i solsteik – og du vil betrakte masse-turisme som et vilt rykte.[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu