Ekte italiensk mat og impuls for en Pasta-Mester

januar 8, 2019
Sist endret 
januar 12, 2022

Vi oppdaget at risotto ikke bare er risotto. Det kan også være falskt risotto. Hva er nå det..?

LUCCA, ITALIA: Du inspireres av oppskrifter og hundrevis av bøker. Men den beste, morsomste og mest spennende måten å bli en «Pasta Mester», er å møte opp i Italia og få all inspirasjon og informasjon du trenger for å imponere din matleie familie. Ingen andre steder er bedre å lære deler av den italienske matkunsten enn i historiske Lucca.
Byen med den rette atmosfæren og en evig historie. Der det klassiske og moderne forenes, ikke minst når lokal og ekte italiensk mat skal på bordet.

Restaurant Gli Orti i Lucca kan anbefales.
Restaurant Gli Orti i Lucca kan anbefales.

Husk salt

Å besøke denne gastronomiske regionen i Toscana minner om en skrekk-historie om salt og pasta kom, en av de syv dødelige kulinariske synder i Italia. Regel nummer ett; Tilsett salt i kokevannet. Fra Versilia-kysten til fjellene, fra husmoren i dalene til kokker på de elegante restaurantene i Lucca; Smaken og maten er som en varm velkomst for alle som kommer på besøk og vil ha litt ekstra ut av Toscana. Derfor er det ingen som glemmer salt i pastavannet.

Når du koker pasta, behold noen skjeer av pastavannet og tilsett det i sausen, det gjør den store forskjellen. Sausen blir silkeaktig og tilføres smak -  og du er på vei til å bli en Pasta Mester.

STJERNE-CHEF: Massimo Minutelli, Luccas egen stjerne-kokk, serverer ekte italiensk mat på ny måte.
STJERNE-CHEF: Massimo Minutelli, Luccas egen stjerne-kokk, serverer ekte italiensk mat på ny måte.

Fløte eller ikke fløte

Med interesse følger jeg diskusjoner om bruk av fløte ​​når man lager carbonarasaus og mange kokker i Italia har lenge debattert dette emnet. Pasta Carbonara kom på bordet i midten på 1800-tallet i Roma, som et solid måltid for arbeiderne i kullgruvene Det er vanskelig å finne ut tidspunkt da kremfløten ​kom inn i retten, og dermed er det heller ingen som kan kritiseres. Enkelte steder er fløte fortsatt inkludert og mange mener dette er for å tilfredsstille turister. I utgangspunktet var det kun fem ingredienser i Pasta Carbonara; Eggeplomme, osten Pecorino Romano laget av sauemelk, guanciale (tørket svinekjøtt), svart pepper og pasta. Carbonara gjort riktig har dybde i smaken, balanse og tekstur. Lær originalen og vær tro mot originalen, for mange norske oppskrifter er helt på jordet, sett fra Italia.

Falsk Risotto

Etter noen dager med mat som undersøkte og snakket med lokalbefolkningen og noen kokker, fikk jeg nok en påminnelse at det enkle er best, du trenger ikke en lang liste med ingredienser for å lage smakfull italiensk mat. Men du trenger kvalitet, sesongbasert råvarer og ingredienser bør alltid være stjerner i showet.
Jeg lærte også at risotto ikke lenger er en risotto. Det kan være en falsk risotto, laget av noe annet, men ikke av ris - som kokk Massimo Minutelli og hans stab på restauranten La Griglia di Varrone i Lucca. Dette er ikke Fake News, men smaker både ekte og godt.

FALSK RISOTTO - var i hvert fall på høyde med den normale og originale.
FALSK RISOTTO - var i hvert fall på høyde med den normale og originale.

Ekte italiensk mat

Du kan ikke besøke Lucca uten å prøve litt krydret Tordelli, pasta fylt med biff, svinekjøtt eller grønnsaker og smak av muskatmos. Eller duftende Spagetti alla Trabaccolara, fantastiske lokale brød eller kaken Torta Squisita, alt på en reise i tradisjonell mat. Ikke glem å teste Biroldo laget av kjøtt fra grisens hode, hakket, tilsatt blod og kokt i flere timer. Deretter tørkes før den igjen kokes med salt, pepper og andre krydder. Veldig bra. Farinata heter favoritten til italienske barn, et velsmakende flatbrød som serveres med ingredienser som kikerter og olivenolje.

Matguide i Lucca

Mange retter lages fortsatt på tradisjonelle oppskrifter og serveres på trattoriaer og restauranter, men også hjemme hos lokalbefolkningen. Lokal mat er en del av kulturen. Som gjest må du ikke være redd for å be om råd, og du kan til og med bli med på matkurs. I King Goya er vi glade for å dele inspirasjon og råd, og håper du vil sette pris på sjarmen til Lucca gjennom lokal mat. Når du vandrer langs byens brosteinsbelagte gater finner du alltid et bra spisested – og du vil neppe bli skuffet.

Her er fire steder vi kan anbefale:
Middag: Gli Orti di Via Elisa. Via Elisa 17.
Lunsj og middag: Antica Locanda dell Ángelo, Via Pescheria 21.
Søndagsbrunsj: Osteria Al Manzo, Via Cesare Battisti 28.
Gourmet: Griglia Varrone, Viale Europa 797F

LES OGSÅ: Slik leves livet innenfor digre bymurer

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu