Aldri for sent å møte Vitoria

mai 24, 2015
Sist endret 
mai 24, 2015

Den grønne byen med sjarm

Vitoria-Gasteiz, Spania: Tro det eller ei, men faktisk er det tre viktige byer i området som beskrives som Baskerland. Du har sikker hørt om Bilbao, vert for det berømte Guggenheim-museet, og San Sebastian, byen med alle Michelin-stjerner. Mens Bilbao har duften av havet, og San Sebastian strendene, har Vitoria-Gasteiz sin egen sjarm, med parkene, livskvalitet, historie og kort vei til vinregionen Rioja. Det er noe spesielt med Vitoria og jeg vil presentere ti gode grunner for et besøk.

Folk. Den viktigste grunnen for et første besøk er den vennlige lokalbefolkningen som alltid er klar til å vise frem byen de alle er så stolt av. Du vil raskt oppdage at folk har sterke bånd med natur, den grønne profilen og baskiske tradisjoner.

Gastronomi. Dette er stedet for å eksperimentere med mat og observere folks måte å leve på. En smakfull nøkkel til suksess er besøk til barer for å smake den viktige pintxos, baskisk navn på tapas. Dette er et mini-måltid som gjerne nytes med cider eller vin fra Rioja. H er hengivenhet til mat tilstede i alle aspekter av livet, og spise og drikke godt er noe alle kan ha råd til.Hvis snaksprøver er fantastisk, så blir det enda mer spennende å lage pintxos, for det finnes faktisk kurs for nybegynnere. På den annen side finnes det ikke McDonalds i Vitoria by.

Her kan du spise. Pintxos er altså den nye matretningen De små smaksprøvene er laget med omhu og er vanskelig å motstå. Til lunsj og middag kan du prøve restaurant PerretxiCo, Adresse: San Antonio 3, Vitoria-Gasteiz. Tel: 945 137221. Perretxico.es
Sagartokier en annen pintxos bar og restaurant verdt å besøke. Her fikk jeg servert de mest smakfulle smårettene. Adresse: Calle Prado 18. Tel: 945 288 676, sagartoki.com

Mat-safari. Txikiteo er navnet og ligner på en pub-crawl, bortsett fra at dette er med fokus på deilig pintxos. Ideen er å gå fra bar til bar for å prøvesmake pintxos og samtidig få noe godt å drikke. Slik mat-safari er mest populært fredag ​​og lørdag kveld. Pintxo-Pote er en annen populær aktivitet. Du bestiller en drink, som altså er en pote, og får dagens pintxo gratis for en pris av en eller to euro. Pintxo-Pote handler mindre om gastronomi og mer om det sosiale aspektet.

Den grønne byen. I Vitoria er det alltid grønt, ikke fordi det regner så mye, men heller på grunn av det grønne beltet med skog, endeløse parker, store trær langs gater og bulevarder og alle fugleartene som befinner seg i våtmarkedet rundt byen. Du kommer deg rundt til fots eller på sykkel langs 47 kilometer med sykkel- og gangveier. Lokalbefolkningen liker å fortelle gjester at byen har flest kvadratmeter med grønt område per innbygger. Vi må følge opp med fakta; Vitoria-Gasteiz er kåret til Europas grønne hovedstad.

Musikk. Dersom musikk er noe spesielt for deg, er det mye å velge mellom denne sommeren. Classical Music Week, Azkena Rock Festival i juni og International Jazz Festival i juli. Glem heller ikke byfesten White Virgin, en fiesta som finner sted 4.-9. august. Årets Azkena Rock Festival arrangeres 19. til 20. juni har navn som ZZ Top, Mastodon, Red Fang og norske Kvelertak på plakaten.

Santa Maria-katedralen. Hvis du heller er interessert i gotisk arkitektur, ruiner fra det 13. århundre og restaurering, er den gamle Santa Maria-katedralen på byens høyeste punkt stedet å besøke. Det var oppe på denne åsen den aller første bebyggelsen kom. Selv om restaurering av den mektige katedralen har tatt lang tid og fortsatt pågår, så er det mulig å bli med på guidet tur inne i katedralen og faktisk komme helt opp til tårnet.

Den nye katedralen. Selv om katedralen Maria Inmaculada aldri ble fullført er den verdt et besøk. Byggingen startet i 1907, men stoppet etter bare syv år. Etter 1946 fortsatte byggingen med sikte på å få den så lik Notre-Dame i Paris som mulig. Den ble innviet i 1969, men aldri gjort helt ferdig.

Florida Park. Denne parken i sentrum av byen har definitivt en romantisk aura, skjulte hjørner og 90 arter av trær. Opprinnelig ble den laget i 1820 som en botanisk hage.

Festival. Alle spanske byer har sine spesielle festivaler. Virgen Blanca Festival er en årlig begivenhet i Vitoria. Fra 4. til 9. august er sentrum pakket av publikum, spesielt på Virgin Blanca Square som har fem dager med aktiviteter, arrangementer og en real byfest. Vitorianos, som innbyggerne kalles, elsker å invitere gjester til å delta.

Andre aktiviteter. Prøv kaffesmaking hos La Brasilena, besøk det imponerende markedet La Plaza, som først og fremst har et matutvalg du sent vil glemme markedet og stikk innom Artepan, et bakeri hvor brød og kaker lages på gammeldags måte, altså for hånd. Artepan har fem utsalg i byen. Artepan.com

Baskerland. Bilbao, San Sebastian og Vitoria-Gasteiz er forskjellige, men samtidig ideelle utgangspunkt for å oppdage Baskerland i Nord-Spania. Og det noe eget med Vitoria, en urban modell med parker, elver, fauna og flora - og en katedral som ikke engang er planlagt å bli ferdig i årene som kommer. Vitoria er jordnær og har sin egen sjel, og et besøk til denne byen er bedre sent enn aldri.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu