Ti gode grunner til å besøke Istanbul

januar 6, 2022
Sist endret 
januar 13, 2022

Møt skikkelige kremmere i en av verdens mest eksotiske handelsbyer

ISTANBUL: For kultur-elskere venter kunstsentre som Atatürk og området i Beyoglu Cultural Road. For mat-elskere finnes det meste fra det luksuriøse til street food. Og et vibrerende natteliv. Det spørs om ikke en lang-helg blir i minste laget.

Atatürk kultur-senter sett fra Taksim square.
Atatürk kultur-senter sett fra Taksim square.

Atatürk Culture Center

Det nyåpnede kultursenteret er et ”must” for den kulturinteresserte. Senteret byr på et stort program med ulike utstillinger, konserter, kunst, teater, opera og workshops – med både lokale og internasjonale artister.
Atatürk var stengt i 13 år, nå åpen med mange aktiviteter.

Beyoğlu Cultural Road

Beyoğlu er et av Istanbuls mest populære områder, og det er her man finner kulturgaten Beyoğlu Cultural Road. Langs denne gaten finner man blant annet Atatürk Cultural Center, museet Galata Tower, Galata Mevlevi Lodge, Tarık Zafer Tunaya Cultural Center, den historiske byggningen Narmanlıhan, Muammer Karaca Theatre, Garibaldi Hall, Egypt Apartment, Atlas Cinema Museum, Grand Pera og den historiske kinoen ”Emek Stage”. En vandring i dette området gir deg et dypdykk i tyrkiske kultur og historie. For mer informasjon se beyoglukulturyolu.com

Sultanahmet - sentrum i gamle Istanbul. En av mange severdigheter.
Sultanahmet - sentrum i gamle Istanbul. En av mange severdigheter.

Galata Tower

Galata Tower er et av Istanbuls mest kjente landemerker der det strekker seg over bydelene Beyoğlu och Karaköy. I det nyrenoverte tårnet finnes også et museum, og det er blitt veldig populært å fotografere Bosporos og byen fra tårnet. Tårnet brukes forørig også som bakgrunn for videokunst og performance show under ulike festivaler og på nyttårsaften.

Den historiske halvøya

Dette området er det mest besøkte i hele byen – ja, faktisk i hele landet. Her ligger mange historiske og berømte bygninger som Den Blå Moske, Hagia Sofia, Lille Hagia Sofia, Topkapipalasset, Det sunkne palass (Yerebatan Sarayi), Haiga Irene, Det arkeologiske museum og Det tyrkiske og islamske kunstmuseum. Samtlige severdigheter ligger i gå-avstand til hverandre.

Natten er like spennende som dagen i deler av Istanbul.
Natten er like spennende som dagen i deler av Istanbul.

Grunn til å besøke Istanbul

Dans hele natten eller nyt en drink på en takterrasse med utsikt over Bosporos. Uansett hvordan du ønsker, kveld og natt har mye å by på. Bydelen Beyoğlu er sentrum for Istanbuls natteliv. Her kryr det av spisesteder og barer i de små gatene. Foretrekker du  nattklubb bør du bevege deg mot Kuruçeşme, Ortaköy eller Bebek.

Street Food døgnet rundt

Uansett på døgnet, du går aldri sulten i Istanbul. I byens livligste bydeler som Eminönü, Galata, Karaköy og Taksim finnes street food – eller gatemat - døgnet runt. Ta gjerne og smak på en av de lokale spesialitetene som midye dolma – fylte blåskjell – eller hva med tavuklu pilav – kylling med ris eller ristede kastanjer. Og den mer modige kan jo forsøke seg på den populære retten kokorec – grillete lammetarmer med brød.

Bydelen Kadıköy

Gå dit byens egne innbyggere liker å henge, og Kadiköy er et bra sted å starte. Bydelen er på den asiatiske siden, med kunstgallerier, caféer og restauranter som perler på en snor. Kust-interesserte må ikke gå glipp av Sanatçılar Sokağı, som oversatt betyr ”Kunstergaten”. I Kadıköy finnes flere interessante bygninger, muséer og monumenter. Som f.eks. Süreyya Operası - en historisk bygning som tidligere var et operahus. Eller Haydarpaşa Garı, en bygning fra begynnelsen av 1900-tallet som ble bygget som togstasjon, men som i dag er et knutepunkt for båttrafikken. Barnefamilier anbefales et besøk på leketøymuseumet - Istanbul Oyuncak Müzesi.

En musiker byr opp til musikk mens trikken seiler forbi i sentrum.
En musiker byr opp til musikk mens trikken seiler forbi i sentrum.

Shopping og kremmere

Istanbul har en lang og rik historie som handelsby. I dag kommer shoppingsugne fra hele verden til Den store basaren – Kapali Carsi eller Grand Bazaar på engelsk. Bazaren har 4000 kremmere. Her er også Spice Bazaar - krydderbasaren. I basarene finner byens innbyggere og turister alt de trenger, være seg souvenirer, klær, smykker, innredning, kjøtt, frukt, grønt eller noe annet. Her finnes i prinspippet alt. I tillegg har Istanbul flere fine områder og gater for shopping – som f.eks. Istiklal Street mellom Taksimtorget og Tüneltorget. For de som er på jakt etter kjente merker og designere anbefales Nişantaşı, og gatene Abdi Ipekçi Street og Mim Kemal Öke Street.

Balat – en skjult perle

Balat er Istanbuls eldste og mest spektakulære kvartal med sine kuperte, brosteinslagte gater og fargerike hus. Balat ble i sin tid bygget av immigranter – mange med hebreisk eller gresk-ortodoks bakgrunn. Fortsatt bor etterfølgere etter de opprinnelige familiene i bydelen. Noe blant annet den imponerende skolen ”Fener Greek High School” er ett synlig bevis på. Når vi skal besøke Istanbul, går vi innom koselige caféer, restauranter og butikker i Balat.

En yacht flyter rolig forbi Mayden Tower i Bosporus stredet.

Båttur på Bosporos

Prøv en båttur på Bosporos - stredet som skiller Europa fra Asia. Fra sjøen får man et annet perspektiv av gammelt og nytt, gedigne palasser, trehus og livlige havner. Noen av landemerkene gjør seg også best fra vannet, som Dolmabahçe-palasset, de grønne parkene og paviljongene i Yıldız-palasset og Çırağan-palasset. Sistnevnte et ottomansk palass innredet på slutten av 1800-tallet av sultan Abdülaziz. I dag er palasset et fem-stjerners luksus-hotell.

Det enkleste måten å se Istanbul fra sjøsidene på er å ta en av de mange fergene som går fram og tilbake over stredet. Om man ønsker seg en mer eksklusiv opplevelse, så kan man for eksempel leie seg en egen båt.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu