Den nye store guiden om norsk akevitt

januar 7, 2022
Sist endret 
januar 28, 2022

«Jenter er normalt ikke så glad i akevitt, men begeistres straks drinken pyntes med litt kakeglitter»

MYE NYTT Å VELGE: Norge er kjent som et potet-land, derfor ikke så merkelig at vi også ble et akevitt-land. Lille Norge har 360 akevitter å velge mellom, nesten ikke til å tro. En stille revolusjon traff nasjonen da sprit-monopolet falt og statlige  Arcus ble solgt til Sverige. Heldigvis dukket nye aktører opp, en av disse var Arvesølvet, som innledet en ny tid for norsk akevitt.

«Vi var de første som utfordret, brøt monopolet og gikk foran. Viste at det var mulig å sloss mot den gamle monopolisten og lykkes. Det med en akevitt som er blitt en av verdens mest prisbelønte», sier Odd Johan Nelvik. Mannen bak Arvesølvet har medvirket til at nærmest enhver bygd er stolt av sin egen variant.

SELVFORSYNT: Norge har en enorm samling av egen akevitt, men kjøper også andre lands varianter.
SELVFORSYNT: Norge har en enorm samling av egen akevitt, men kjøper også andre lands varianter.

Norge og akevitt

Selv om Staten solgte sprit-produsenten Arcus til nye eiere i Sverige, så produseres akevitt fortsatt i Norge. Salget gå via Vinmonopolet som har omlag 360 varianter i salg, og rundt 40 fra andre land som Sveige og Danmark.

Norge er et akevittland så inngrodd i folkesjela at en ny æra for norsk-eid akevitt dukket opp etter Arcus-salget.
«Norsk akevitt» er forøvrig en beskyttet betegnelse, på samme måte som cognac. For at produktet skal kalles «Norsk akevitt» kreves det at det brukes potetsprit fremstilt i Norge av minimum 95 % norske poteter, modnet i eikefat i minimum 6 måneder, og at den må inneholde karve og/eller dillfrø.

DEN NYE AKEVITTEN: Av den nye generasjon kom først Arvesølvet, så kom mange varianter og mye mer.
DEN NYE AKEVITTEN: Av den nye generasjon kom først Arvesølvet, så kom mange varianter av ny norsk akkevitt.

Akevitten til Odd Johan Nelvik

Etter at statseide Arcus forsvant til Sverige med oppskrifter på norsk akevitt, skjedde noe ganske merkelig. I tomrommet dukket Arvesølvet opp som en moderne fugl Føniks, som et symbol på gjenfødelsen. Navnet var ikke tilfeldig. Gullet var solgt, Arvesølvet ble fuglen som skulle fly arven videre med en norsk-eid akevitt.

Bak Arvesølvet og Det Norske Brenneri står Odd Johan Nelvik, tidligere Se og Hør-redaktør. Med investor Kjetil Holta, milliardær og Tinfoss-arving fra Notodden, kom den ene norske akevitten etter den andre. Senere også norsk gin, whisky og rom, alt produsert hos Det Norske Brenneri i Grimstad. Det nye norske eventyret startet som en idè klekket ut over en flaske fransk champagne, deretter masse urter, krydder og ferske sherry-fat og mange blind-tester.

TESTER: Odd J. Nelvik tester fra nye tønner. Alt tyder på at Norge er selvforsynt med akevitt.
TESTER: Odd J. Nelvik tester fra nye tønner. Alt tyder på at Norge er selvforsynt med akevitt i uoverskuelig fremtid.

Avgjørende kommentar

En bestemt kommentar ble helt avgjørende for veivalget, en bemerkning fra en tidligere guru hos Vinmonopolet.
”Dette minner meg om de gamle oppskriftene fra Hasle – med en moderne touch”, sa nestoren. Dermed var valget tatt.

«Med Arvesølvet er vi tro mot norske tradisjoner og det våre gamle mestre lærte oss, men samtidig finne nye retninger og utvikle oss. Mens andre akevitter er industri-produsert, så er vår mer et håndverk», bemerket Nelvik etter at hans første var lansert. Nå virker det nesten som han lager lokale akevitter til hver by og bygd.

Altså, spørsmålet er: Akevitt eller Aquavit...? Valg av stavemåte er som selve produktet, altså en smakssak. Aquavit kommer av det latinske «Aqua vitae», som betyr livets vann. Det viser at betegnelsen tidligere ble benyttet som medisin. Ut av dette kom altså akevitt som vår variant.

Om å bøye ordet: En akevitt, akevitten, flere akevitter.

Snaps og akevitt

Snaps er egentlig en tysk-dansk beskrivelse på krydret brennevin, som også er blitt en del av norsk språk. Ved siden av snaps brukes ordet dram, i betydning munnfull eller en slurk. Danmark har også akevitt, og i forbindelse med mat blir den omtalt som «En lille en». Men danskene har så mye mer i kategorien snaps, mange flere produkter som egentlig ikke er akevitt, men heller snaps. Alle seks nordiske land har en akevitt-tradisjon.

Mat og drikke

Gilde Juleaquavit troner som regel på toppen når det kommer til valg akevitt til julemat. Også Arvesølvet jule-variant fått gode kritikker.

Fordelen er at akevitt renser ganen for fett , noe som bidrar til at vi får en sterkere smaksopplevelse. En dram som passer bra til fet og kraftig julemat. Men vi må minne om at kombinasjonen av alkohol og fet mat utfordrer leveren.

Dette er mild variant

Kjendis-kokker har kastet seg på akevitt-bølgen, anført av Eivind Hellstrøm. Akevitten som siden 2012 har båret hans navn er ganske mild og snill, med mindre karvesmak enn de andre og med toner av sitrus. Hellstrøm Aquavit beskrives som et godt håndverk og elegant.

En annen mild variant er Fru Lysholm som faller i smak hos norske kvinner.

MODNES PÅ SKIP: Etter en reise til Australia kommer Linjeakevitten i retur modnet.
MODNES PÅ SKIP: Etter en reise til Australia kommer Linjeakevitten i retur modnet.

Løiten Linjeakevitt

Linie Aquavit står det på flaska som fortsatt er vår mest kjente. Den modnes på eikefat ombord i skip som krysser ekvator to ganger mellom Norge og Australia. Angivelig er det konstant bevegelse og endringer i temperatur på reisen som gjør at denne akevitten modnes på en fortreffelig måte. På innsiden av etiketten opplyses hvilket skip som tok tønnene ut på langtur.

Smak: Fremtredende smak av kave og anis, med tydelig fataroma og lang ettersmak og krydderpreg.

Gammel Opland Akevitt

Denne  har lange tradisjoner til julematen, topper salgslistene og er en av våre største favoritter. Gammel Opland lagres på eikefat tidligere brukt til sherry, noe som gir avrunding og karakter. Passer til de fleste kjøttretter og til lutefisk. Helt siden 1891 er Gammel Opland laget etter samme resept – og en hemmelige oppskrift som går i arv.

Slik smaker Arvesølvet

Slik skildres Arvesølvet av eksperter hos Norske Akevitters Venner; «Dette er en lys, gyllen akevitt med duft av appelsin og sitrusoljer, hvit grapefrukt, karve, kardemomme, koriander, stjerneanis, nøtter og vanilje. Smaken er kompleks med innslag av karve, anis, appelsinmarmelade og lakrisrot. Arvesølvet passer til tradisjonell norsk mat, men kan også nytes alene».

I familien Arvesølvet finnes mange varianter, som Mild Dill, Helt Klar og Arvesølvet Madeira. Sistnevnte med søtlig anslag av madeira, rosin og karve og friske toner.
Det Norske Brenneri lager også Hellstrøm-akevitten. Tester er en typisk norsk sportsgren, og mot slutten av 2021 tronet Arvesølvet Juleakevitt på toppen når man tar gjennomsnittet av disse testene. Og det samtidig med at den hadde 10-års jubileum.

Drinker med akevitt

Fjellbekk var første mikset drink med akevitt som ble lansert i Norge. Senere er det blitt flere, blant annet en som heter «Olof Palme». Den lages av akevitt, saft fra en lime, litt sukker og ingefærøl. Bruk mynte og limeskive som garnityr.

Bartender Truls Thomesen i baren Pjolter & Punsj i Stavanger har en velsmakende drink han kaller Westcoast Mule. Her er oppskriften: 50 ml akevitt, 5 ml Grønn Chartreuse, 1 klype mynte, 20 ml Lime juice, 20 ml Ingefærsirup. Shake alle ingrediensene og sil over i et glass med knust is. Pynt med et mynte.

BOK OG COCKTAIL: En bartenders bekjennelse - boken til Per Magnus Haig.
BOK OG COCKTAIL: En bartenders bekjennelse - boken til Per Magnus Haig.

Perfekt i cocktail

En som seriøst tar i bruk norsk akevitt til cocktail-miksing er Per Magnus Haig, vert på Kvisle Herregård på Hedemarken. Etter 35 år i bransjen har han utgitt boken «En Bartenders bekjennelse» og mener at akevitt er det mest norske man kan drikke.

«Det er stor stas med lokale varianter, og jeg har merket at mine gjester er blitt mer åpne for akevitt enn cognac. Til og med jenter, som normalt ikke er glad i akevitt, blir begeistret bare drinken pyntes med litt kakeglitter. Som kokk bruker jeg litt i spanske kjøttboller, gravet fisk, innsprøytet i mine pølser i marinader til salater. Det er nesten ikke grenser hvor dette kan sprite opp maten», slår Per Magnus fast.

COCKTAIL-BIBEL: Per Magnus Haig har laget en unik bok om cocktails og mye mer mellom to hvite permer.
COCKTAIL-BIBEL: Per Magnus Haig har laget en unik bok om cocktails og mye mer mellom to hvite permer.

Akevitt Sour Oppskrift

I boken har Per Magnus Haigh en cocktail med akevitt som han mener alle kan klare å lage. Her er oppskriften på en Sour variant.

Ingredienser: 4 cl Arvesølvet Akevitt, 4 cl fersk sitrus saft (lime eller sitron), 1 cl sukkerlake eller en teskje med melis.

Lages slik: En sour lages litt ulikt og noen ønsker å shake denne med halv eggehvite. Med eggehvite får den et helt annet uttrykk, prøv begge deler. Shakes i en cocktail-shaker med is og server over is i et vakkert glass.

En dram til maten - nordmenn foretrekker norsk akevitt.
NORSK AKEVITT: En dram til maten - nordmenn foretrekker norsk akevitt.

10 ting du bør vite

Hva er akevitt? Svar: Krydret brennevin med rundt 40 volumprosent alkohol, klar eller med en gyllen farge. I hovedsak produsert i Skandinavia.

Hva er den laget av? Svar: Lages av potet-sprit i Norge, mens resten av Norden og Tyskland produserer drikken på  kornsprit. I USA er det ofte mais som gjæres og benyttes som råvare.

Hvordan drikke akevitt? Svar: Nytelsen ligger i å oppfatte aromabildet, og da går tipset ut på at man ikke skal avkjøle fatlagret akevitt.

Hva betyr akevitt? Svar: Oversatt fra latinsk betyr det «livets vann».

Hvordan lage akevitt? Svar: Lages av potetsprit ved at poteter blir most, gjæret og så destillert. Råspriten blir deretter renset før den blandes med krydder og vann.

Hva er norsk akevitt laget av? Svar: For å kalles norsk skal det være 96 prosent sprit laget av minimum 95 prosent norske poteter

Hva kan man blande akevitt med? Passer også til miksede drinker og til typiske cocktails. Da kan man mikse spriten med noe søtt, noe surt og kanskje bobler på toppen.

Hvilken akevitt til Fjellbekk? Svar: Denne drinken hadde sin storhetstid på 80-tallet, og ble laget med like deler vodka og Linjeakevitt. Legg til appelsinlikør, saften av en halv lime og toppes med sitronbrus.

TIPS OM DRINKER: SALIG BLANDING AV DØDSSYNDER

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu