Opprør; Nok er nok – Europa hater turister

oktober 19, 2017
Sist endret 
oktober 19, 2017

"Den siste som forlater Venezia bør huske å slukke lyset!"

EUROPA hater turister! Så ille er det blitt at en helt ny angst, en såkalt turist-fobi, har spredt seg til flere kjente byer. Årsaken er innlysende; Turister oversvømmer sentrum av byer, noe som fører til at husleien fyker i været og de lokale blir presset ut av sentrum. Spesielt i byer som Venezia og Barcelona stiger leie-prisen til et nivå som gjør det umulig for de lokale å fortsette med å bo i sentrum.

I Venezia er det kun 50,000 fastboende igjen i sentrale strøk av byen, og det blir færre og færre for hvert år som går. Det skjer samtidig som byen mottar 28 millioner turister i løpet av noen få sommermåneder, mange av disse kommer på besøk med store cruiseskip. I denne byen har borgemester Luigi Brugnaro fått følgende velmente råd: Husk, den siste som forlater Venezia bør slukke lyset!

Sist vår i Barcelona; En gruppe lokale så seg grundig lei på horden av turister og satte i gang flere store protester. Spesielt aktiv var anti-turistgruppen Arran som protesterte med bannere som ”Barcelona er ikke til salgs”, mens andre stormet stranden La Barceloneta for å skremme turister. Lignende protester fant sted på Mallorca og i San Sebastian.

Men ikke bare i Spania. Om sommeren er en by som Firenze proppfull av turister og i Roma og Milano er det forbudt å spise på gaten. I Venezia er det kø av store turistskip tett opp mot byens berømte kanaler og gondoler. Det betyr mer forurensning, høye priser og færre butikker for de lokale som fortsatt holder ut i sentrum. Den populære byen Dubrovnik ved Adriaterhavet har opplevd sterk vekst, og byens borgemester vil halvere grensen for besøk i gamlebyen fra 8000 til 4000 hver dag. Også den greske postkortøya Santorini har redusert antall cruiseturister - fra 10.000 til 8.000 per dag.

Ikke kom til oss. ”Wish you were here”, heter det i et engelsk ordtak. Men med den nye bølgen av protester mot masse-turisme, er det mange som uttrykker seg motsatt: ”Skulle ønske du ikke kom til oss”.
Mest sannsynlig vil du hevde at du ikke er den type turist som bråker, forurenser, drikker for mye alkohol og tramper gjennom byer som om du eier stedet. Og at de lokale er glad for at du kommer. Men bare til en viss grad er dette tilfelle. Husk at mange turister ikke legger igjen penger under et besøk og at enkelte til og med har toalettpapir med seg.

Selvfølgelig kan turisme spille en rolle for å bevare arbeidsplasser, men det fører også til at enkelte lukker sine øyne når horder på samme tid vil spise autentisk tapas – i samme by. Sist sommer så vi noe av slike problemer med turistskip som forurenset luften innerst i Sognefjorden, samtidig som det ikke var tilstrekkelig med toalett-kapasitet i Lofoten.

Er det virkelig slik at Europa hater turister? Om vi setter situasjonen fra i sommer på spissen, så er svaret ja. Turister har fått med seg den negative trenden. På ferieøya Mallorca planlegger myndighetene å øke skatter, spesielt på nattlig service, for på den måten å begrense turismen, mens andre mener dette er økonomisk selvmord for de to øyene Mallorca og Ibiza som årlig tar imot 12 millioner turister. Jeg for min del har ikke satt mine ben i noen av disse populære byene eller ferieøyene de siste årene.

En britisk turist sa det slik; ”Her har jeg og familien feriert gjennom et par ti-år. Kanskje er det på tide å si adios Mallorca, og takke for alle gode minner”.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu