Ana er selvlært og verdens beste kvinnelige kokk

oktober 20, 2017
Sist endret 
oktober 20, 2017

Hun tviholder på den enkle mat-filosofien "fra hagen til tallerken"

Du må reise til Slovenia og dra ut på landsbygda for å smake på maten til verdens beste kvinnelige kokk. Ana Ros driver restauranten Hiša Franko i den vestlige slovenske byen Kobarid. Hun ble kåret til verdens beste kvinnelige kokk 2017 av mat-organisasjonen ”Verdens 50 Beste Restauranter”.

Med denne kåringen er Ana blitt selve dronningen av nyskapende mat som i korte trekk er basert på lokal, sesongbasert, slovenske ingredienser og råvarer. Hennes tilnærming til matlaging er nærmest vitenskapelig. Anas ingredienser kommer virkelig frem som selve uttrykket i hennes retter og som beholder matens autentiske smaker.

Hun tviholder på den enkle filosofien "fra hage til tallerken". Det som ikke vokser i hennes egen urte- og grønnsakshage, får hun tak i gjennom sitt store nettverk av lokale leverandører.
Selv beskriver Ana sin matlaging som en blanding av lokal påvirkning forankret i den unike  delen i den frodige Soča-dalen hvor restaurant Hişa Franko holder til i et mer enn hundre år gammels gårdshus. Selv ble hun for alvor interessert i mat da hun hadde passert 30 og gikk gravid.

"Å være selvlært har vist seg å være en fordel. Det gjør maten min helt unik, jeg blir ikke påvirket av bestemte regler – føler at jeg samtidig blir mer global,” sier Ana.

Gastro-mål. "Prisen kom som en stor overraskelse på meg. Samtidig er det et stort ansvar å få denne prisen, spesielt for meg som er en selvlært kokk, og en anerkjennelse som gir folk en mulighet for folk å revurdere Slovenia som et interessant gastronomisk reisemål”, sa Ana Ros da hun mottok den glade nyheten. Hiša Franko er hennes lekeplass for matlaging lekeplass, og et nytt reisemål for amerikanere, briter og andre som ble kjent med Ana da hun deltok i den kjente TV-serien Chef's Table, sammen med noen av verdens beste kokker.
William Drew, konsernredaktør i "Verdens 50 Beste Restauranter", sier: "Hennes lidenskap for lokale ingredienser, hennes investering i mennesker og hennes forpliktelse til å heve den kulinariske kunsten i hjemlandet Slovenia gjør henne til en inspirerende rollemodell."

Mye mer arbeid. Ana ble ikke euforisk, hun åpnet ikke en dyr flaske champagne eller stelte i stand en stor fest, men tok imot nyheten om prisen som et ekstra kompliment.
"Jeg var vel det man må kalle ganske realistisk - jeg våknet opp neste dag og skjønte at jeg hadde fått enda mer arbeidet”.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu