Strømstad er blitt Lille-Norge

Laholmen har spesialisert seg på fisk og sjømat

Strømstad: ”Ut mot havet”, kunne vært slagordet til Laholmen i Strømstad. Etter utvidelse og renovering får man inntrykk av at mye av de 100 millionene som ble investert i ansiktsløftingen gikk med til store vinduer og lange terrasser for å bringe hotellet enda nærmere havna, havet og skjærgården. Hotellet ligger på ei halvøy i hjertet av byen, et kvart steinkast fra sjøen.

Møteplass. Laholmen har alltid vært selve møteplassen i Strømstad, en by med 11,000 innbyggere. Og mens hotelldirektør Matthias Dalnoki er fra Østfold og har drevet hotellet i 15 år, er også salgssjef Tove Enger fra Fredrikstad, er sannelig også de fleste gjestene nordmenn.
”Før kom gjestene hit for utsikten og maten, nå er det vårt nye konsept som lokker, terrassene, de nye rommene og utsikten til havet. Vi har lagt enda større vekt på maten og nye, morderne sittegrupper. Dessuten har vi fått tak i barfolk som virkelig kan sitt yrke”, sier Tove Enger. Hun pendler mellom arbeid i Strømstad og hjemmet i Fredrikstad.

Skjærgården. Om sommeren er havna i Strømstad et yndet samlingssted, det gjelder også for hyttefolk og campingturister som trekker til sentrum. Utenfor byen ligger Kosterhavet med hundretall øyer og her er det daglige ferger til og fra Norge. Om vinteren kommer nordmenn for konferanser og weekend-opphold, og for å mingle med svensker som kommer til hotellets bar og nattklubb.

Julebord. Kjøkkenet på Laholmen har spesialisert seg på fisk og sjømat, ikke så merkelig ettersom tilbudet nær sagt ligger rett utenfor hotellveggene. Da vi var innom for en rikholdig sjømat-aften, var nær sagt alle gjestene fra Østfold. Snart strømmer østfoldinger til Strømstad og Laholmen for julebord. Julepynten er skaffet og vi kan berolige alle at ribba og norske spesialiteter også kommer på bordet.

«Svensk julemat er utmerket, spesielt utvalget av sild og juleskinka. Men vi må også ha ribbe og surkål, først da blir nordmenn glade», sier Tove Enger.

Badeby. Laholmen har ikke spa, noe som for så vidt er helt i orden ettersom Strømstad har et annet spahotell og en rekke offentlige bad. Strömstads Badanstalt har basseng med sjøvann som holder 28 varmegrader og dessuten både spa og solarium. Like ved Laholmen ligger Kallbadhus med badstue med havutsikt.

Handelsby. Nye Laholmen er blitt så stilig at ingen gjester sprader rundt i grilldresser. Her er det dress eller rett og slett i pent antrekk som gjelder. Og når du først er på den andre siden av grensen, så har Strømstad sentrum et grenseløst tilbud for shopping, kafeer og flere kunstgallerier – et passe sted å møte lokale, selv om det meste er et lite stykke Norge i Sverige.

Ut på tur

Landing: Reise med bil: E6 over Svinesund. Oslo-Strømstad: 135 km. Flere daglige buss-forbindelser fra Oslo og Gøteborg. Nærmeste flyplass: Rygge, Norge, 60 km. Landvetter, Gøteborg: 181 km. Daglig fergeforbindelse med Color Line og Fjordline til Sandefjord. Utflukt til Koster med Kosterbåtene året rundt, en reise som tar 35 minutter.

Bo bra: Laholmen Hotell ligger midt i byen. Dobbeltrom med frokost fra 1300 – 1700 svenske kroner, avhengig av sesong og etterspørsel. Om sommeren er campingplassene populære.

Spis godt: Strømstad har et bredt utvalg av restauranter, kafeer, bakeri, barer og puber. Også på Kosterøyene kan man nyte havets råvarer. Ferske reker er en delikatesse.

Natteliv: I helgene treffes man på Oxygen, en nattklubb med disco, bar og VIP-bar på Laholmen Hotell.

Mini-Guide: Strømstads museum har utstilling om lokal historie. Bugten, byens eldste kvarter, gir et bilde av hvordan det så ut på 1800-tallet. Kunsthallen Lokstallet er møteplass for nåtidens kunst. Stadshuset i jugendstil bidrar også til byens karakter.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar