Mytene og det magiske Nordlyset

oktober 25, 2014
Sist endret 
oktober 25, 2014

TROMSØ: Jeg vokste opp med nordlyset som flammet på vinterhimmelen. Nå er jeg tilbake i Tromsø, byen som ligger midt i det mest aktive området for å oppleve dansende ånder som bekjemper horder på himmelen. Jeg vet det er aldri noen garantier for at de fargerike lysene vil vise seg. Jeg sover bare på dagtid og sitter ikke foran fjernsynet på hotellrommet. Jeg er ute for å se naturens fargerike stumfilm.
Selv om vi vet at nordlyset forårsaket av et samspill av solvinden og jordens magnetfelt, tar ikke kunnskapen bort noe av magien når himmelen blusser opp i rød, grønn, oransje og alle andre farger.
Myter og overtro knyttet til fenomenene er visuelt like viktig visuelt som fantastiske fortellinger i bøker og malerier. I uminnelige tider har folk her i nord stoppet opp i sitt daglige arbeid eller sine tanker, og enten blitt tatt av frykt eller tiltrukket som inspirasjon av det flammende mangfold når nordlyset har fylte himmelen.

Danser på himmelen
Mennesker har ofte skapt myter og overtro for å forklare åndenes dans som kjemper mot horder på himmelen. I Norge ble aurora ofte forbundet med dans, folk trodde at nordlyset var gamle jomfruer som danset og vinket. Under vikingtiden ble nordlyset betraktet som døde jomfruer i bevegelse.
Nordlyset kan best betraktes innenfor en oval sone rundt det magnetiske polområdet, som omfatter Nord-Skandinavia, Island, Nord- Sibir, Alaska og de nordlige delene av Canada. Disse regionene har derfor egen mytologi knyttet til fenomenet. Skottene mente nordlys er "glade dansere", mens mange indianere hevdet at de kunne trylle frem spøkelser og ånder ved hjelp av lysene. Det var en vanlig oppfatning at nordlyset var bevegelser på himmelen som kom av store branner i nord, eller at Gud selv på denne måten ville lyse opp den mørke og kalde delen av verden.

Skremt av lysene
En romantisk fortelling funnet i dansk folklore hevdet at disse lysene ble forårsaket av flokker av svaner som flyr så langt nord at de ble fanget av isen. Hver gang de flakset med vingene skapte de reflekser som deretter dukket opp som et merkelig spill av lys.
I antikken var de fleste redd nordlyset. Derfor ble barn tatt inn når de mystiske flammene spredte seg over himmelen, i den tro at lyset kunne kutte hodet av barn. Det ble også betraktet for å være spesielt farlig for kvinner. De måtte holde seg innendørs når den himmelske visning av lys var i gang, eller i det minste ikke gå ut barhodet fordi nordlyset kunne komme ned og rive av håret.

Døde og de levende
I kilder til norsk mytologi, som går tilbake til tidlig middelalder, er nordlyset beskrevet som en fargerik bro som forbinder himmel med jord, de døde med de levende ...
Selv i vår tid er det mange ulike teorier om nordlyset. Noen hevder at hvis du vinker til lyset, vil det øke i aktivitet eller komme ned og ta på deg - eller at øynene vil bli skadet hvis du stirrer for mye på det fargerike lyset.
I tillegg er det allment akseptert at knitrende og raslende lyder er relatert til nordlyset. Det pågår forskning på dette fenomenet og enkelte norske og finske forskere har lydopptak knyttet til Aurora.

Hvor og når
For å se det himmelske disco-lyset i sin fulle prakt, må du dra nordover mot arktiske strøk, i det minste nord for den 60. breddegrad. Snødekt villmark i Canada og Alaska fine områder, men for de fleste av oss er det både rimeligst og praktisk å fly til Island eller Nord-Skandinavia. Her er det mulig å se lyset fra slutten av september til begynnelsen av april, med oktober-november og februar-mars som beste perioder. I Norge er Tromsø og Finnmark områder for å oppleve den fargerike himmelen.
Lyset finnes også på den sørlige halvkule, med navnet Aurora Australis, men der begrenser tilskuerne seg stort sett til pingviner.

Vår tids mest interesserte "Nodlys-turister" er japanere. Ikke så merkelig - for japanerne tror nordlyset bringer lykke og bidrar til å få vakre barn. Kanskje er den teorien kommet til Tromsø – for på kvelden er gatene temmelig folketomme.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu