La oss Fika - Sverige besatt av sin kaffe-kultur

juli 3, 2019
Sist endret 
juli 3, 2019

Hver kaffekopp hos Da Matteo i Göteborg lages kopp for kopp

GÖTEBORG: Søta bror er glad i noe søtt, nærmere bestemt den lille pausen i hverdagen som de kaller fika. En god fika, ofte bestående av en kaffe og en kake eller bakervare, inntas gjerne på kafé.

Svensk fika-sjel. I den skandinaviske tradisjonen skiller svenskene seg ut. I Sverige er man besatt av en tydelig fika-sjel, en aktivitet sammen med andre eller bare det å være alene. Uansett, svenskene foretrekker det intime – det å føle seg hjemme hjemmefra. Med en kopp kaffe og kake. Men ikke som den italienske espresso-kulturen hvor kaffen tas i all hast. Nei, en fika tar tid og kan ta flere timer.

Göteborg. Fika-kulturen har ført til at Sverige er en av de største forbrukere av kaffe og at det finnes rikelig med kafeer i alle byer og tettsteder. I Göteborg er Da Matteo i Magasingatan 17 et slikt møtested, med eget kaffebrenneri, kafe og bakeri. Christian Gulbrandsen reiser rundt i verden på jakt etter kaffe av høy kvalitet. Han er engstelig på vegne av kaffe-produsenter og for kaffens fremtid, med mindre prisen øker.

”Prisen på kaffe er for lav og gjør at produsenter nærmest selger med tap. Bak hver kilo kaffe som selges i butikken er minst 100 personer involvert og da blir 60 kroner kiloet for lavt. Dagens snittalder for kaffebønder i Colombia er 58 år, altså er dette en yrkesgruppe som vil forsvinne. Bedre kvalitet, og dermed høyere pris, er veien å gå for å redde kaffens fremtid, mener Gulbrandsen. Det er vel derfor hver kaffekopp hos Da Matteo lages kopp for kopp.
Ny kåring. I Sverige kårer man de beste innen kafe-kulturen, og disse gikk til topps i årets White Guide-kåring.

ÅRETS BAKERI
Bageri Petrus, Stockholm
Her får du kaffe og bakervarer av beste kvalitet - og får dessuten sitte i en av Sveriges fineste hager, midt i byen!

ÅRETS VÄRT EN RESA
Sivans Café och Butik, Baljered, St Levene, Västsverige
Her får du både lunsj og søtere saker, i et herlig rustikt miljø.

ÅRETS FIKASTÄLLE
Taxinge Slottscafé, Nykvarn, Sörmland
Nord-Europas største kakebord, med 65 ulike sorter hjemmebakte kaker og smørbrød, venter på deg her.

ÅRETS HÅLLBARA CAFÉ
Hornuddens Ekocafé, Strängnäs, Sörmland.
Kafeen er KRAV-sertifisert på høyeste nivå (3 av 3 stjerner), noe som innebærer at minst 90% av råvarene er økologiske.

ÅRETS STJÄRNSKOTT
Hornuddens Ekocafé, Strängnäs, Sörmland.
Frokost, lunsj og selvsagt fika venter på sultne besøkende her. Fokuserer på å redusere matsvinn, derfor varierer menyen etter sesong og tilgang på råvarer.

ÅRETS KAFFEBAR
Budhas Kafferosteri, Lycksele, Västerbotten
Drevet av Budha Sutedja, opprinnelig fra Bali. Kjærligheten til kaffe står i høysetet her.

ÅRETS BESTE CAFÉ
RC Chocolat, Sigtuna, Uppland
Kortreist og økologisk står i fokus på alle de fire avdelingene av RC Chocolat. Møtet mellom fransk og svensk konditorikultur er et stikkord for utvalget.

VÅR FAVORITT
Følg gjerne oversikten og anbefalinger i White Guide. Men vår svenske favoritt er Da Matteo i Göteborg, en krysning av kafe og møteplass. Det aller beste med Da Matteo er likevel selve kaffen, hentet fra husets eget kaffebrenneri der husets tre kaffe-proffer holder til og tryller frem kaffe av høy kvalitet. Det finnes tre andre kafeer og en butikk under samme paraply i denne byen.

Les Mer om Da Matteo

Les mer på White Guide
 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu