Svensk skjærgård - aktiv ferie og total frihet

juli 2, 2019
Sist endret 
juli 2, 2019

Utforsk et fritt liv på sykkel og loffing mellom ti øyer nord for Göteborg

VESTKYSTEN SVERIGE: På svensk heter det båtluffa i svensk skjærgård – en beskrivelse om å være på loffen mellom øyene i den bohuslenske skjærgården. Som båtloffer bestemmer du selv hvor lenger du blir på hver øy og hva du vil oppleve. Altså, en ferie på granittklipper, i båthavner, folketomme viker og småsteder i full frihet.
En samling av ti øyer nord for Göteborg virker perfekt for båtloffing. I kommunen Öckerö, der hav og øyer møtes, er det stort sett fredelig, kanskje i overkant fredelig for unge som søker liv og røre. Den sterkeste lyden jeg plukket opp under en sykkeltur hjem fra et kveldsmåltid, var gaulingen fra noen svarte fugler i det jeg passerte en av totalt fire kirker på Hönö. På denne øya virker det som både turister og lokalbefolkning går tidlig til ro, selv på en varm sommerkveld. Jeg antar at mange aktiviteter, sykling og sjøluft gjør alle litt drømmende om kvelden. Til gjengjeld var vi tidlig oppe neste morgen.

Perfekt TV-krim. Det var slett ikke en altfor opphetet sommer som førte til at flere av oss kom på forslaget at slike vennlige og rolige omgivelser er mikset av vår skaper som kulisser for nok et klassisk kriminaldrama, på linje med blodige TV-serier som Broen, Saltön og den fra Kiruna i nord.
Denne skjærgården med kun 10.000 innbyggere, flere havner og mange småbåter ved porten mot havet mellom Sverige og Danmark bør være perfekt for et mord og et realistisk TV-drama blant fastboende som både er nysgjerrige og snakkesalige, og som åpenbart har kvalitet av nøkternt mysterium. Dessuten, og kanskje nettopp derfor, nærmeste politi befinner seg en times båtreise unna.

Øyhopping. Du behøver ikke reise langt unna Göteborg for å finne denne skjærgården. En passasjerferge vil i løpet av en time frakte deg noen sjømil i retning nord-vest, til øya Hönö. Her på vestkysten møtes du av ren og frisk luft, noen gode restauranter og ni andre øyer som er perfekte for piknik på et stort utvalg av granittklipper og perfekt for øy-hopping eller øy-loffing.  Perfekte for en båttur, se glitrende bølger, dampe egne blåskjell og oppleve full frihet. Sykling er avgjort veien fremover, hoppe på en ferge og besøke øyer med egen karakter og sjarm – men samtidig ikke miste synet av den evigvarende sjøen.

Evert Taube. Nærmest hver utflukt er som en familieopplevelse, slik som kajakkpadling, fange krabber direkte fra berget eller bli med på guidet båttur med Hönö Båtturer. «Så skimrande var aldrig havet» sang Evert Taube fra 1948 og til sin død i 1976. Siden har utallige artister tolket denne og andre Taube-viser av Nordens mest kjente visesanger, som de 14 første årene av sitt liv bodde på Vinga ytterst mot havet der faren var fyr mester. Med denne bakgrunnen skjønner man påstanden at det var Taube som oppfant den svenske sommeren. Både fyrtårnet og mange av husene på utposten er bevart, og ivrige venner av øya og Taube har åpnet et lite museum.

Et liv i frihet. Båtturer til øyer og svensk skjærgård kan kombineres med makrellfiske, selsafari, båtloffing, bading i rent sjøvann, kombinert med sykling, piknik, sport og opplevelse av frihet og besøke trivelige restauranter. Fra juni til august leves lange solfylte dager, men også september og oktober er herlige tider i Vest-Sverige. Eller som de lokale påstår: Her er livet like storslaget i høstlig storm som mild og smilende om sommeren.
Det som gjør Vest-Sverige spesiell, er kystlinjen som strekker seg 150 km fra Göteborg til grensen mot Norge, en kyst med tusenvis av øyer. På de ti øyene av granittklipper like nord for Göteborg finnes ikke minst en hyggelig og vennlig lokalbefolkning. Noen har bodd her hele livet, andre har returnert til sin øy etter noen år andre stedet. Øyfolket er mer åpne og pratsom enn i andre regioner, og blir du invitert hjem til middag, husk å ta med en flaske vin eller noen blomster.

På Källö-Knippla møtte jeg tre eldre herrer som hadde tatt pause utenfor øyas eneste butikk. Alle like avslappet til daglige problemer, men samtidig tent på ideen om å gjøre øyene kjent  som perfekt sted for et nytt svensk kriminaldrama - inkludert et mord. Men for all del, her snakker vi ikke om lovløse tilstander. Mannfolkene husker godt den siste store og dramatiske begivenhet som fant sted for 13 år siden – en ekte historie om et bankran. Ranerne kom seg unna i en rask båt og er fortsatt på frifot!

Her finner du ruter for sykkeltur

Les også: Strømstad er blitt Lille-Norge

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu