Kunst i Dublin - En oase for kunst-elskere

mai 24, 2018
Sist endret 
mai 24, 2018

Merk at irsk kunst av høy kvalitet ikke har avskrekkende priser

DUBLIN: Ikke bare hovedstad, men også Irlands hovedstad for samtidskunst – fra mange mindre gallerier til de store, som nasjonalgalleri og museum for moderne kunst. Muligheter for å se dagens kunstbilde er mange og man oppdager fort at Dublin er blitt en oase for kunst-elskere.
”Faktisk er Dublin også blitt et bra sted også for kunstnere”, slår Tom Roche fast. Vi møtte denne veteran-kunstneren mens han satt vakt og hilste publikum velkommen til utstilling med kunstverk av 100 medlemmer i historiske Dublin Painting and Sketching Club – forøvrig foreningens 140. årlige utstilling, avviklet i historiske Custom House.

Tok sjansen. Historien om Tom Roche er klassisk. Som ung, nygift og med to barn sa han til sin kone: Jeg vil bli kunstner. Kona gikk med på dette eksperimentet og ga Tom et år på å bevise at familien kunne leve av det han laget.
”Siden har jeg levd som kunstner, ti år som gallerieier utenfor Dublin og i senere år som kunst-lærer”, forteller Tom Roche. På utstillingen stilte han med to malerier, derav et med rød lapp og dermed solgt.

Museum. Dublin har også et museum for samtidskunst. Irish Museum of Modern Art ble åpnet i 1991 holder til i et renovert sykehus, i en bygning fra 1700-tallet. Her skifter utstillingene – fra kjente irske designere til internasjonale kunstnere med spennende samtidskunst.

Vurder også å legge turen innom The Molesworth Gallery, som årlig har åtte solo-show og to gruppe-utstillinger, ofte med etablerte irske kunstnere som viser maleri og skulpturer. I mai var det kunstneren Gillian Lawler som hadde utstillingen ”Hiraeth”, et walisisk ord som beskriver smerten ved å elske et sted, en lengsel etter å komme tilbake til et hjem som ikke eksisterer. Utenom disse er det mange andre som viser både historisk og ny kunst i Dublin.
Det er også verd å merke seg at irsk kunst av høy kvalitet ikke har avskrekkende priser, sammenlignet med kunst i andre større byer i Europa – og at kunst-prisene er på stigende kurs.

LES OGSÅ: JEG BYR PÅ EN INNRØMMELSE; #LOVEIRELAND

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu