Richard Branson Romreiser snart klar for universet

desember 30, 2019
Sist endret 
desember 30, 2019

Våre ferievaner forandres sakte men sikkert av teknologi og nye trender

REISER OG TRENDER: Farvel til et tiår – velkommen til det nye. Det er et ordtak som påstår at «Sky is the limit». Kanskje må denne erklæringen omskrives, eller rett og slett vrakes. Ser vi ti år frem i tid, vil kanskje grensen gå ut over den himmelen vi kjenner til. Fremtidens trender knyttet til ferie og opplevelser kan fort bli romturisme. Ja, du leste riktig, på tur i verdensrommet med selskapet til Richard Branson. Kanskje allerede innen de ti  neste årene.
Richard Branson Romreiser Veien ut i verdensrommet, ombord i en rakett fra selskapet Blue Origin
Våre ferievaner har endret seg, og det temmelig mye - og nye muligheter vil komme. Moderne teknologi har påvirket våre reiser, alt er blitt enklere og til og med billigere. Internett har vært pådriver for endringene - fra å bestille reiser til hvor du vil bo, hva og hvor du vil spise og opplevelser på til ditt feriested. Mye er blitt enklere, mulighetene uendelige og mye  rimeligere.
Hva så med reise-trender de neste ti årene? Svarene bør ikke være altfor skråsikre og bombastiske. Vi står på terskelen inn i et tiår som neppe vil ende som «Boring Twenties». Det eneste som er helt klart, er at tiåret vil vare i 87.672 timer. Noe mer usikkert er det om første kvinne kommer seg til månen eller om vi om noen år reiser på ferie med elektriske fly.

Romreiser

Dersom romturisme blir en mulighet, vil det skje med selskapet Virgin Galactic. Selskapet til engelskmannen Richard Branson er godt i gang med å bygge kommersielle romskip for turer ut i verdensrommet.
«Fra verdensrommet er grensene som det kjempes over på jorden kun vilkårlige linjer. I verdensrommet er det mye mer som forener enn som skiller oss», sier Branson. Litt avgjørende hvor du vil, så må du regne med at billetten vil koste 250,000 dollar for en tur til det som kalles "outer space". Med romturisme må det nødvendigvis også komme hotell ute i verdensrommet.

Richard Branson Romreiser
Jorden slik den tar seg ut fra en rom-rakett. Foto: Virgin Galactic

Reiser med tog

Om ti år vil nok både Norwegian og Ryanair stadig fly nordmenn til kysten av populære feriemål rundt Middelhavet. Dessuten, et resultat av klimakrisen vil nok føre til at flere reiser med tog, men da må det bygges flere toglinjer. Men det blir neppe færre flyreiser. Selv om Norge og nordmenn er sene på å ta imot nye trender, vil vi sakte men sikkert forandre våre ferievaner. Men jeg tror ikke vi vil sykle, gå, ro eller seile til våre feriemål

Stadig flere til USA

Mange regner med at USA vil svinge seg opp som det store feriemålet. Fremtidens turister vil i større grad søke etter opplevelser både i naturen og i store byer, og i en slik kombinasjon er de 52 ulike statene i USA nærmest uslåelig. På den andre siden av kloden vil både Europa og andre deler av verden gjenoppdage Filippinene. Landets vel 7.000 øyer, hyggelig befolkning som snakker engelsk og lave priser utgjør et fortreffelig ferieland.

Lokalt og nye trender

Undersøkelser i Europa viser at stadig flere turister ønsker å delta og oppleve mer av lokal kultur. Fra aktiviteter i naturen til festivaler og nyte lokal mat.
Såkalt fattig-turisme er også en helt ny trend i utviklingsland. Den går kort ut på en kobling mellom reiselivsbedrifter og fattige mennesker. Målet er å redusere fattigdom og at de uten mye penger også kan benytte seg av tilbud i reiselivet.
Kortere ferie-reiser er en trend som er i ferd med å flytte fra USA til Europa – spesielt for folk i arbeid som ønsker å utnytte tid til ferie maksimalt. Men det virker ikke som dette går ut over de to travleste feriemånedene i Europa. Også i  fremtiden kommer Europa til å feriere i juli og august og påføre reisemål som Venezia, Barcelona, Dubrovnik og Roma et mareritt for noen og enhver. Det samme kan sies om Macau, det tettest befolkede sted på vår planet.
Skal jeg foreslå et nytt reisemål i Europe, så må det bli Beograd i Serbia der det meste er billig.

Verden i forandring

Verden er et blitt et annet sted enn for bare ti år siden, ikke minst takket være teknologi. Vi klarte oss godt uten Instagram, mens  vi nå reiser rundt med smarttelefon og stirrer i en skjerm i stedet for å se og oppleve. Vi er i ferd med å miste evnen til å gå oss vill og gjøre nye oppdagelser. Teknologien har altså sine ulemper. Men fortsatt sine fordeler. Vi opplever en revolusjon innen langdistransefly - blant annet direkte fra London til Sydney på 19 timer og 19 minutter – uten mellomlanding.

Richard Branson Romreiser
Engelske Richard Branson vil gjerne ta oss med ut på romreiser. Foto: Virgin Galactic

Kineserne kommer

Årsak til over-turisme er mange og forskjellige og et resultat av turister fra folkerike land som Kina, India og Brasil. Det antydes at 400 millioner kinesere årlig vil reise på tur. Et eksempel er at Louvre i Paris besøkes av en million kinesere årlig. Museet er så hardt rammet av over-turisme at stedets personell sist mai gikk ut i streik og hevdet av Louvre ble kvalt av for mange besøkende.

Reis hvor du vil

Men nye trender behøver ikke være annet enn trender. Som redaktør av King Goya reisemagasin har jeg ett hoved-råd: Reise dit du vil, sørg for at det blir en god opplevelse! Men gjør undersøkelser slik at du virkelig havner der du vil. De store reise-operatørene lager sine egne trender – til feriemål som selger. Det heter markedsføring og salg.
Egentlig bør alle reise mer de neste ti årene. I hvert fall om vi forholder oss til dommedags-profetiene til den alltid triste Greta Thunberg. Budskapet fra den svenske 17-åringen er en gammel reprise og handler om at jordkloden går til helvete om ti år. Prins Charles påstå noe lignende i juni 2009: "Vi har kun 96 måneder til å redde verden". Som  reisende optimist forventer jeg at det neste tiåret ikke blir det siste.
Med andre ord; det er oppløftende at Richard Branson og andre aktører kan ta oss på reise ut i verdensrommet. Selvsagt har jeg ikke glemt den stive prisen og at det er vanskelig å spå – spesielt om fremtiden.

Ekte humor i London: Stand-up om sex og meg selv

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu